”Tezaur la Muzeul de Istorie”, titlul unei expoziții, la Suceava, cu obiecte de patrimoniu mai puțin cunoscute publicului larg. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (27.04.2025)

Publicat de hdaraban, 8 mai 2025, 13:12
A fost vernisată în aprilie și primește vizitatori până la 25 mai. Reperele temporale pot constitui elemente ale unei invitații adresată celor dispuși să călătorească, să ajungă la Suceava, la Muzeul de Istorie, parte a Muzeului Național al Bucovinei.
Tentațiile pentru a trece pragul expoziției sunt amplificate invocând titlul acesteia, ”TEZAUR LA MUZEUL DE ISTORIE”, dar și prin trimiteri către suma de artefacte adunate de specialiștii instituției muzeale.
Este vorba despre milenii de istorie cuprinse în poveștile remarcabilelor obiecte de patrimoniu expuse, mai puțin cunoscute publicului larg.
Pornind de la descoperirile de la Baia, vasele pictate cu simboluri, care au câteva mii de ani vechime, până la obiectele de podoabă descoperite la Cetatea Sucevei, fiecare obiect în parte oferă inclusiv mărturii despre oamenii care le-au făurit.
Suma de artefacte, prin diversitatea lor istorică, reprezintă adevăratul tezaur. O astfel de concluzie se regăsește în cele precizate de Monica Dejan, arheolog, șef Serviciu Istorie și Arheologie în cadrul Muzeului Național al Bucovinei.
În interviul acordat lui Horia Daraban la ”Weekend cu prieteni”, interlocutoarea oferă repere ale expoziției, subliniază frumusețea obiectelor expuse și importanța lor, artefacte care fac parte din istoria noastră, prin care s-a construit, pas cu pas, lumea de astăzi.
Întrebată în cheia unor ierarhii subiective, specialista mărturisește că cel mai valoros obiect al expoziției ”Tezaur la Muzeul de Istorie” este un panaghiar, piesă religioasă descoperită la Biserica ”Sfântul Gheorghe” din municipiul Suceava, prima Mitropolie a Moldovei și care are o vechime de peste cinci secole.
Într-un alt registru, doamna Monica Dejan spune că preocupările arheologice care pleacă de la Muzeul de Istorie din Suceava sunt dinamice și sunt legate direct de vestigiile medievale pe care le are zona de nord a Moldovei.
Unul din demersuri este legat inclusiv de datarea mai precisă a perioadei în care edificiile istorice au fost ridicate, fiind invocate Cetatea de Scaun a Sucevei, dar și Biserica ”Sfântul Gheorghe” – Mirăuți.
De altfel, în cazul lăcașului de cult, cercetările arheologice au scos la iveală fragmente ale pietrei funerare a Evdochiei de Kiev, prima soție a lui Ștefan cel Mare.