(AUDIO) Iași 8 mai, 19:00: Final extraordinar al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Iași

Publicat de dvlad, 7 mai 2025, 19:49
Final extraordinar al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Iași:
Joi, 08 mai 2025, ora 19:00
RECITAL
Andrei Ioniță, violoncel
Edit Arva, pian
În program:
• Robert Schumann – Adagio și Allegro, op. 70
• Johannes Brahms – Sonata în mi minor pentru violoncel și pian, op. 38
• Serghei Rahmaninov – Oriental Dance, op. 2, nr. 2
• Alexandr Glazunov – Serenade Espagnole, op. 20
• Dmitri Șostakovici – Sonata în re minor pentru violoncel și pian, op. 40
Câștigător al Medaliei de Aur la Concursul Internațional Ceaikovski, ediția a XV-a din 2015, Andrei Ioniță este unul dintre cei mai admirați violonceliști ai generației sale, numit de The Times of London „unul dintre cei mai interesanți violonceliști care au apărut în ultimul deceniu”. Un muzician versatil, concentrat pe oferirea de interpretări captivante și profunde, Andrei a fost recunoscut pentru muzicalitatea sa pasională și finețea tehnică. Albumul său de debut, publicat la Orchid Classics, a combinat o premieră mondială de Brett Dean cu Bach și Kodály, determinându-i pe Gramophone să-l declare „un violoncelist cu o abilitate superbă, o imaginație muzicală și un angajament față de muzica timpului nostru”.
Andrei și-a făcut debutul în SUA în 2017 cu recitaluri la Chicago și Washington, D.C., și a susținut recitalul de debut la New York în Zankel Hall, Carnegie Hall. Printre momentele importante ale stagiunii anterioare se numără concerte cu Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Gewandhaus, Orchestra Simfonică din Detroit, Orchestra Filarmonică din München, Orchestra Simfonică din Montréal, Orchestra Filarmonică BBC, Orchestra Simfonică Națională Daneză, Orchestra Națională Regală Scoțiană, Orchestra Simfonică din San Diego, Orchestra Simfonică Yomiuri Nippon și Orchestra Națională BBC din Țara Galilor. A lucrat cu dirijori celebri, printre care Herbert Blomstedt, Cristian Măcelaru, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Omer Meir Wellber, John Storgårds, Joanna Mallwitz și Ruth Reinhardt. A susținut recitaluri la Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie, Tonhalle din Zurich, LAC Lugano și L’Auditori din Barcelona, precum și la festivalurile din Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Verbier și Martha Argerich. Talentul excepțional al lui Andrei Ioniță îl face un interpret de muzică de cameră versatil și căutat. În concertele sale, își unește forțele cu Martha Argerich, Christian Tetzlaff, Sergei Babayan și Steven Isserlis, printre alții.
Printre momentele importante ale sezonului 2024-25 al lui Andrei se numără spectacole cu Orchestra Simfonică din Arkansas, dirijată de Geoffrey Robson, cu Orchestra Simfonică din St. Louis, sub conducerea lui Ruth Reinhart, și un spectacol în trio cu William Hagen și Anton Nel, cu Chamber Music în Oklahoma.
Înainte de a câștiga Concursul Ceaikovski, Andrei a câștigat Premiul I la Concursul Internațional Khachaturian în iunie 2013 și Premiul II și Premiul Special pentru interpretarea unei compoziții comandate la Concursul Internațional de Muzică ARD. În 2014, a primit Premiul II la Marele Premiu Emanuel Feuermann din Berlin. A fost artist BBC New Generation din 2016 până în 2018 și a fost artistul rezident al Symphoniker Hamburg pentru sezonul 2019-2020.
Născut la București, România, în 1994, Andrei Ioniță a devenit mai întâi elev al lui Ani-Marie Paladi și mai târziu al profesorului Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin. Andrei interpretează la un violoncel construit de Filippo Fasser din Brescia.
August 2024, cf. https://mkiartists.com/artists/andrei-ionita
Edit Arva este conferențiar universitar doctor, disciplina – acompaniament violoncel și chitară la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, acolo unde a absolvit studiile de licență în 2003, cu un master în anul următor la specializarea Pian. În 2016 a obținut titlul de Doctor Summa cum laude la aceeași Universitate, cu tema Sonata pentru violoncel și pian în Rusia secolului XX, având ca profesor îndrumător pe prof.univ.dr. Dan Prelipcean. Din 2006, Edit este colaborator permanent la pian al Orchestrei şi Corului Filarmonicii Moldova Iaşi.
Specilizările ei cuprind masterclassuri susţinute de pianişti renumiţi: Sir Andras Schiff, Andrei Gavrilov, Andreas Henkel.
Dintre aparițiile solistice, în decembrie 1999 a interpretat Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven pe scena Filarmonicii Moldova Iaşi, în 2015 – Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart la Centrul de Afaceri – Vaslui iar recent, a interpretat Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Franz Liszt la Filarmonica din Botoșani, sub bagheta dirijorului Bogdan Cojocaru.
Activitatea ei cuprinde de asemenea recitaluri de pian şi camerale pe scenele ieșene, în țară și străinătate, iar o parte importantă a activității sale este acompaniamentul studenților în concursuri şi olimpiade naţionale de interpretare muzicală și de asemenea în cursuri de măiestrie (2017, al violoncelistului Răzvan Suma la Poiana Stampei), mai recent, cursurile ICON Arts de la Biertan, profesor Andrei Ioniță.
Daniela Vlad