Ascultă Radio România Iași Live

Galaţi: Peste 97% din consumul de bere din România este asigurat de producătorii locali

Galaţi: Peste 97% din consumul de bere din România este asigurat de producătorii locali

Publicat de , 23 mai 2017, 14:39

Piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern, iar 70% dintre ingredientele folosite în industria berii provin din agricultura ţării, a declarat marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, în cadrul unui eveniment privind evoluţia pieţei berii în 2016 şi rolul educaţiei în formarea maeştrilor berari.

Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

‘Sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii ţări având un caracter profund naţional, definit de o pondere de peste 97% a producţiei locale de bere în consumul intern şi 70% dintre ingrediente provenite din agricultura României. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piaţa berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităţilor conexe, importante contribuţii la bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite şi prin crearea, în mod direct şi indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel naţional’, a spus Leferman.

Ea a precizat că volumul pieţei berii în 2016 s-a menţinut la 15,8 milioane hl, nivel atins şi în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 litri, situând România pe locul şapte în Europa.

În domeniul investiţiilor, membrii Asociaţiei Berarii României au făcut în 2016 investiţii în valoare totală de 69,7 milioane euro, în creştere cu 14,2 milioane euro faţă de 2015. Exporturile în 2016 au înregistrat o uşoară scădere, de 0,08 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, iar la importuri, piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern.

În ceea ce priveşte tipurile de ambalaj, preferinţele consumatorilor au avut doar mici variaţii în 2016 faţă de anul precedent. Berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variaţie în rândul preferinţelor consumatorilor, cu o creştere de aproximativ trei puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deşi a înregistrat o scădere cu aproximativ două puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere pe piaţă. Doza a înregistrat doar o uşoară scădere, de un punct procentual, de la 18,1% la 17,1%, iar berea la halbă s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel de consum, variind doar de la 3,7% în 2015, la 3,65% anul trecut.

Julia Leferman a subliniat importanţa educaţiei în formarea viitoarelor generaţii de maeştri berari.

‘Caracterul naţional al producţiei de bere din România este întărit şi de faptul că formarea a numeroase generaţii de maeştri berari are loc chiar aici, la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi. Dăruirea pe care o au cadrele didactice pentru această meserie s-a transmis absolvenţilor care au reuşit să realizeze reale performanţe în domeniul pe care şi l-au ales. Profesionalismul specialiştilor care au deprins arta fabricării berii la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, s-a transformat în timp în produse de excepţie, iubite de români, fapt ce nu ar fi fost posibil fără implicarea permanentă şi înaltul standard al profesorilor de aici’, a spus Leferman.

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Camelia Vizireanu, a menţionat că Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi ,,este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii în ţară’.

‘Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii la noi în ţară, locul în care se formează nu doar generaţii de maeştri berari, dar se şi naşte pasiunea pentru această frumoasă meserie. Pe băncile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor se formează an de an specialişti într-un domeniu de activitate care oferă românilor nu doar o băutură extrem de apreciată, dar care reuşeşte să şi menţină standardul excelenţei – de la profesioniştii în domeniu instruiţi aici, la produsul în sine’, a spus Camelia Vizireanu.

(Agerpres/ FOTO agora.md)

Etichete:
Peste 19.000 de joburi au fost oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Regional sâmbătă, 11 octombrie 2025, 09:39

Peste 19.000 de joburi au fost oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Peste 19.000 de joburi au fost oferite ieri la Bursa locuilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea...

Peste 19.000 de joburi au fost oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Iași: Conferință la Palat: „Limba română ca istorie”, susținută de Acad. Ioan – Aurel Pop, președintele Academiei Române
Regional sâmbătă, 11 octombrie 2025, 08:00

Iași: Conferință la Palat: „Limba română ca istorie”, susținută de Acad. Ioan – Aurel Pop, președintele Academiei Române

Evenimentele dedicate Centenarului Palatului Culturii din Iași (1925 – 2025) continuă cu o nouă „Conferință la Palat”: „Limba română...

Iași: Conferință la Palat: „Limba română ca istorie”, susținută de Acad. Ioan – Aurel Pop, președintele Academiei Române
(AUDIO) Continuă pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași
Regional vineri, 10 octombrie 2025, 13:06

(AUDIO) Continuă pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

UPDATE ora 12:00 – La Iași, peste 50 de mii de pelerini s-au închinat până acum la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În...

(AUDIO) Continuă pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași
Sărbătorile Iașului aduc târguri și evenimente între 11–15 octombrie
Regional vineri, 10 octombrie 2025, 13:00

Sărbătorile Iașului aduc târguri și evenimente între 11–15 octombrie

Ca în fiecare an, celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie 2025 este completată de o serie de manifestări cu...

Sărbătorile Iașului aduc târguri și evenimente între 11–15 octombrie
Regional vineri, 10 octombrie 2025, 12:39

Restricții și modificări de circulație în perioada Sărbătorilor Iașului

Organizarea numeroaselor manifestări din cadrul celei de-a XXXIV-a ediții a Sărbătorilor Iașului impune o serie de modificări şi restricţii...

Restricții și modificări de circulație în perioada Sărbătorilor Iașului
Regional vineri, 10 octombrie 2025, 11:31

(AUDIO) Iași: Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a vor susține simulările examenelor naționale între 8 și 10 decembrie 2025

Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, din județul Iași, vor susține simulările examenelor naționale între 8 și 10 decembrie 2025. Anunțul a...

(AUDIO) Iași: Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a vor susține simulările examenelor naționale între 8 și 10 decembrie 2025
Regional vineri, 10 octombrie 2025, 11:20

(AUDIO) Încep lucrările la Colegiul „Mihai Eminescu” și Liceul „Miron Costin” din Iași

Primăria Iași a semnat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare, consolidare și extindere la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și...

(AUDIO) Încep lucrările la Colegiul „Mihai Eminescu” și Liceul „Miron Costin” din Iași
Regional vineri, 10 octombrie 2025, 11:00

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași: Discuție filosofică – „Artistul Cucuteni – Modelarea lutului și a propriei vieți”

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Școala de...

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași: Discuție filosofică – „Artistul Cucuteni – Modelarea lutului și a propriei vieți”