AFM a anulat ‘Rabla pentru tractoare’ din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicaţia informatică

Publicat de andreeadaraban, 12 mai 2025, 11:25
UPDATE – Administraţia Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului ‘Rabla pentru tractoare’, destinat producătorilor agricoli – persoane fizice, din cauza unor probleme tehnice apărute în procesul de depunere a cererilor de finanţare.
‘Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicaţiei informatice, am decis anularea acestei sesiuni. Deşi aplicaţia a permis înregistrarea cererilor într-un interval extrem de scurt, pe parcursul procesului de înscriere au fost înregistrate sincope şi blocaje care au afectat funcţionarea optimă. În acest context, pentru a asigura corectitudinea şi echitatea accesului la finanţare, AFM va relua sesiunea de depunere la o dată ce va fi comunicată ulterior’, a precizat, în comunicat, preşedintele AFM, Florin Bănică.
Potrivit sursei citate, măsura de anulare a programului a fost determinată de un trafic extrem de ridicat înregistrat pe platforma informatică aferentă, iar în prezent se desfăşoară o analiză tehnică detaliată pentru identificarea cauzelor care au dus la blocarea sistemului, nefiind exclusă posibilitatea existenţei unui atac cibernetic.
Înscrierile vor fi reluate după efectuarea verificărilor şi rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice, la o dată care va fi stabilită şi comunicată ulterior, a menţionat AFM. AGERPRES
Luni dimineaţă, la ora 10:00, începe sesiunea de înscriere a producătorilor agricoli în programul „Rabla pentru tractoare”. După cum preciza conducerea Administraţiei Fondului pentru Mediu, aplicaţia informatică pusă la dispoziţie este uşor de utilizat, intuitivă şi accesibilă tuturor fermierilor.
Cei care vor să beneficieze de sprijin pentru a-şi cumpăra un tractor sau un utilaj agricol nou trebuie să descarce din aplicaţie cererea de finanţare, să o completeze şi să încarce actul de identitate valabil, certificatele de atestare fiscală emise de autorităţile competente şi atestatul de producător valabil. Statul acoperă 65% din valoarea de achiziţie, iar tinerii fermieri vor beneficia de un sprijin de 80%.
Valoarea maximă a achiziţiei nu poate depăşi echivalentul în lei a 55.000 euro cu TVA inclus. Lista dealerilor validaţi, care au semnat contractele de participare, este publicată pe site-ul afm.ro. Sesiunea de înscriere se va derula până la sfârşitul zilei de 19 mai sau până la epuizarea fondurilor alocate, în valoare totală de 500 de milioane de lei. (Rador/ FOTO Radio Iasi )