Eveniment omagial dedicat etnografei Angela Paveliuc Olariu
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2025, 11:10
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 23 iulie 2025, ora 15.00, la Palatul Culturii – Sala „Henri Coandă”, la un eveniment cultural de excepție dedicat omagierii doamnei Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie, o voce importantă în cercetarea și valorificarea tradițiilor românești.
Cu acest prilej va fi lansat volumul „Ratoșele din Moldova. File de monografie”, semnat de distinsa noastră invitată, o lucrare care aduce în prim-plan file importante din istoria și etnografia unei comunități moldovenești.
Despre volum și despre contribuția esențială a Angelei Paveliuc Olariu în domeniul etnografiei și păstrării memoriei culturale românești vor vorbi invitații: prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, prof. univ. dr. Mihai Dorin, Petru Frăsilă, jurnalist, director MPlus TV Internațional și prof. editor Elena Leonte. Amfitrionul acestui eveniment omagial va fi dr. Lăcrămioara Stratulat, director general adjunct.
„Vă așteptăm cu drag la acest moment de sărbătoare, în care cultura, tradiția și omagiul se împletesc într-un gest de recunoaștere și prețuire pentru o viață pusă în slujba patrimoniului românesc”, declară Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Evenimentul va fi întregit de un moment artistic susținut de Grupul vocal „Răsunete” al Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, coordonat de Lavinia Răileanu, care va interpreta piese de muzică tradițională românească.
De asemenea, actrița Ina Paladi, director al Teatrului „Lux Art” Iași, va susține un recital cu poezii din partea a doua a volumului, dedicate hanurilor.
„Studiul nostru despre ratoșele și hanurile din Moldova se dorește a fi o prezentare cât mai documentată a realității istorice din Moldova, începând cu sfârșitul sec. al XVII-lea și continuând până în sec. al XIX-lea, timp în care existența acestor locuri de popas poate fi justificată cu argumente, pornind de la documentele de arhivă, cu trimiteri la literatura de specialitate, și cercetarea pe teren, adusă la zi.” (Angela Paveliuc Olariu – fragment din „Argument”)
Organizatori: Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Teatrul „Lux Art” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.