Ascultă Radio România Iași Live

Reţete pentru hidratare şi vitaminizare pe timp de caniculă

Publicat de andreeadaraban, 24 iulie 2015, 12:26

În condiţii de caniculă, experţii sunt fermi: ei recomandă consumul a cel puţin 1,5 litri de apă. Însă unora nu le place să bea atât de mult lichid şi consumă băuturi prea dulci ca să se poată hidrata cu adevărat. Site-ul madame.lefigaro.fr propune câteva soluţii pentru a împăca cele două tendinţe.

Celor cărora nu le place apa, consumă băuturi gazoase ce nu potolesc suficient setea şi uneori şi alcool, specialiştii le spun că, în pofida aparenţelor, alcoolul nu hidratează, nici chiar berea. Băuturile gazoase nu fac setea să treacă, iar apa cu bule este adesea prea sărată. În această situaţie se recomandă ca în apă să se pună câteva ingrediente care să o facă mai plăcută, de preferinţă produse bio. Nu strică nici câteva cuburi de gheaţă, iar hidratarea este asigurată.

În locul consumului de sirop – plin de arome alimentare, coloranţi şi zahăr prelucrat -, se recomandă aromatizarea apei cu zahăr natural. Cel de fructe potoleşte setea şi, în plus, asigură vitaminizarea şi dă gust băuturii. Sunt indicate mai ales fructele bio neprelucrate, asociate în funcţie de sezon şi preferinţe.

Într-o reţetă recomandată de madame.lefigaro.fr, se cojeşte şi se taie un castravete şi 15 căpşuni, în două. O lămâie se taie rondele, după ce se înlătură extremităţile, şi se adaugă frunze de mentă, după gust. Totul se pune într-o carafă, se adaugă apă şi cuburi de gheaţă. Băutura se consumă în două zile de la preparare.

Citronada este o băutură uşor de pregătit şi, în plus, acidul citric stimulează secreţia bilei în ficat, iar fibrele din lămâie facilitează tranzitul intestinal. Datorită calităţilor antioxidante şi vitaminei C, lămâile ajută la întărirea sistemului imunitar şi potolesc setea datorită acidităţii.

Pentru o carafă de citronadă naturală sunt necesare cinci lămâi verzi. După ce se înlătură extremităţile, se taie rondele de 2 milimetri grosime, se pun într-o carafă şi se toarnă apă. Se acoperă şi se pune la rece cel puţin două ore înainte să fie servită. Se recomandă să se consume în două zile de la preparare.

Apa proaspătă se potriveşte foarte bine cu ierburi aromate, ca rozmarinul, menta sau busuiocul, astfel de băuturi aromate putând fi consumate de cei cărora nu le plac băuturile dulci. Bine spălate înainte, aceste ierburi aromate dau apei prospeţime şi gust. Cei sensibili la gustul amar al unora dintre ele trebuie să nu le lase în apă mai mult de cinci minute.

O altă recomandare pe timp de căldură excesivă este un cocktail de apă cu castraveţi şi busuioc. Se taie două sau trei lămâi verzi în rondele de 2 milimetri grosime şi o jumătate de castravete proaspăt, care se pun în apă cu cuburi de gheaţă. Se aşează deasupra două frunze de busuioc şi se consumă imediat.

Apa de cocos nu trebuie confundată cu laptele de cocos. Apa nucii este antioxidantă şi se găseşte de vânzare în magazinele alimentare. Se alege una fără zahăr adăugat şi fără edulcoranţi. Ea nu numai că hidratează, dar are şi magneziu, potasiu şi calciu. La cocktailul de apă de cocos şi lămâie se folosesc 10 centilitri de apă de cocos într-un pahar, şapte frunze de mentă, o jumătate de lămâie tăiată în şase şi gheaţă spartă. Se serveşte imediat.

În reţeta de ceai cu gheaţă se utilizează de preferinţă ceaiuri nearomatizate. Fie verde sau negru, ceaiul este bogat în vitaminele C, E şi B şi poate fi aliatul verii. Ca să fie parfumat, dar nu prea mult, şi să îi dispară gustul uşor amar, trebuie respectate doza şi timpul de infuzare. Ceaiul cu gheaţă şi diferite arome se pregăteşte făcând o infuzie (circa o lingură de ceai la un litru de apă) la temperatura ambientală între o jumătate de oră şi o oră, care se filtrează şi se pune la frigider. Se taie apoi două lămâi verzi în patru şi se pun într-un ceainic, cu mentă, ghimbir şi cimbrişor. Se fierbe apa infuzată şi, uşor răcită, se varsă peste ceai. Apoi se acoperă şi se lasă să se infuzeze zece minute. Se filtrează din nou preparatul şi se adaugă cuburi de gheaţă. În pahare se adaugă rondele de lămâie, după gust. Se serveşte imediat. (Agerpres/ FOTO divahair.ro )

Etichete:
Numărul sinuciderilor în Uniunea Europeană a crescut uşor în ultimii 3 ani
Fapt divers vineri, 12 septembrie 2025, 07:05

Numărul sinuciderilor în Uniunea Europeană a crescut uşor în ultimii 3 ani

Numărul sinuciderilor în Uniunea Europeană a crescut uşor în ultimii trei ani şi a ajuns la mai mult de 10 cazuri la 100 de mii de locuitori....

Numărul sinuciderilor în Uniunea Europeană a crescut uşor în ultimii 3 ani
În România, procentul copiilor supraponderali şi obezi a crescut semnificativ, conform unui raport UNICEF
Fapt divers joi, 11 septembrie 2025, 11:41

În România, procentul copiilor supraponderali şi obezi a crescut semnificativ, conform unui raport UNICEF

În România, procentul copiilor supraponderali cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani s-a dublat, de la 10% în 2000 la 23% în 2022. De asemenea,...

În România, procentul copiilor supraponderali şi obezi a crescut semnificativ, conform unui raport UNICEF
A încetat din viaţă jurnalista RRA Simona Şerbănescu
Fapt divers joi, 4 septembrie 2025, 06:12

A încetat din viaţă jurnalista RRA Simona Şerbănescu

A încetat din viaţă, la doar 58 de ani, colega RRA, jurnalista Simona Şerbănescu. Simona a lucrat în Radioul Public din 1990, a fost reporter...

A încetat din viaţă jurnalista RRA Simona Şerbănescu
Teatrul Luceafărul, din nou în Danemarca
Fapt divers miercuri, 3 septembrie 2025, 08:45

Teatrul Luceafărul, din nou în Danemarca

După turneul de succes din Danemarca de anul trecut, spectacolul Stația clovnilor revine acum, la Copenhaga. Prezența artiștilor ieșeni în...

Teatrul Luceafărul, din nou în Danemarca
Fapt divers miercuri, 3 septembrie 2025, 06:51

Lasă-ți CV-ul să vorbească la Târgul de Cariere: noi oportunități profesionale în sezonul de toamnă

Târgul de Cariere debutează în luna octombrie cu un nou sezon de evenimente și aduce în prim-plan mii de oportunități de carieră și acces...

Lasă-ți CV-ul să vorbească la Târgul de Cariere: noi oportunități profesionale în sezonul de toamnă
Fapt divers luni, 1 septembrie 2025, 11:10

Eclipsa totală de Lună din 7 septembrie 2025

În seara zilei de duminică, 7 septembrie 2025, va avea loc cel mai important fenomen astronomic al anului 2025: o eclipsă totală de Lună, cu...

Eclipsa totală de Lună din 7 septembrie 2025
Fapt divers joi, 28 august 2025, 11:41

Numărătoarea inversă începe, „Lupii” se pregătesc de ASALT la IAȘI!

Spectaculoasa cursă cu obstacole și noroi “Asaltul Lupilor” va avea loc anul acesta în Iași, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local...

Numărătoarea inversă începe, „Lupii” se pregătesc de ASALT la IAȘI!
Fapt divers luni, 25 august 2025, 09:38

Ziua Limbii Române – 31 AUGUST – va fi celebrată în Parcul Copou printr-un spectacol de poezie și muzică

Ziua Limbii Române – 31 AUGUST – va fi celebrată în Parcul Copou printr-un spectacol de poezie și muzică. Pe scena amplasată în fața...

Ziua Limbii Române – 31 AUGUST – va fi celebrată în Parcul Copou printr-un spectacol de poezie și muzică