(AUDIO) Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași, a murit

Publicat de Lucian Bălănuţă, 23 mai 2025, 17:16
Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași din 1941, a murit astăzi, la vârsta de 98 de ani. Avea doar 14 ani când a fost arestat împreună cu tatăl său și dus la Chestura din Iași, în iunie 1941.
A fost martor la violențele și execuțiile din curtea instituției, înainte de a fi urcat în Trenurile Morții. În vagonul supraaglomerat, fără apă și aer, a rezistat până la Podu Iloaiei, în timp ce tatăl său a murit în drum spre Călărași. După război, Zăicescu a devenit ziarist și a rămas un martor activ al istoriei.
A vorbit deschis despre ororile Holocaustului și despre responsabilitatea păstrăriii memoriei pentru ca astfel de atrocități să nu se mai repete. În 2024, a fost parte într-un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a decis că România nu mai poate reabilita criminali de război implicați în Holocaust.
Într-un comentariu pentru postul nostru de radio, Nicoleta Dabija, coordonator al Casei Muzeelor, obiectiv din care face parte și Muzeul Pogromului de la Iași, a vorbit despre personalitatea lui Leonard Zăicescu:
„Leonard Zăicescu a plecat, sper eu, într-o lume mai bună, într-o lume în care nu există pogromuri. A fost în Trenul morții Iași-Podu Iloaiei. Avea doar 14 ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când evreii au fost masacrați în curtea Chesturii, Poliției și Jandarmeriei Române și apoi duși cu trenurile tot spre moarte. Din fericire, a lăsat o mărturie consistentă. E vorba despre cartea <<Cu trenul expres spre moart>>, publicată de Edirtura Polirom destul de recent, alături de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel . Odată cu moartea lui Leonard Zăicescu dispare, practic, o lume. El era considerat ultimul martor al acestei tragedii, a celui mai cumplit eveniment antisemit care s-a petrecut pe teritoriul României. Poate mai sunt și alții, dar nu au vrut să-și facă vocea publică. Dispare o generație, dar rămâne în Muzeul Pogromului de la Iași, unde vocea lui Leonard Zăicescu continuă să vorbească despre ce s-a întâmplat în zilele acelea de sfârșit de iunie 1941.”
Între 29 iunie și 6 iulie 1941, la Iași au fost uciși între 13.266 și 14.850 de evrei, reprezentând o parte semnificativă a comunității, care constituia atunci aproximativ o treime din populația orașului, potrivit Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.
(FOTO – Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel)