Ascultă Radio România Iași Live

Violoncelisul Răzvan Suma aduce la Iași noul său Ansamblu PlaCello

Violoncelisul Răzvan Suma aduce la Iași noul său Ansamblu PlaCello

Publicat de dvlad, 31 mai 2022, 13:18


Ansamblul PlaCello este format din patru violoncelişti reuniţi la iniţiativa lui Răzvan Suma încă din 2019. Ei au  prezentat deja Proiectul intitulat UVERTURA într-un turneu naţional, în toamna anului 2021. Titlul ne arată repertoriul predilect, în care se regăsesc uverturi din opere celebre, alături de alte lucrări accesibile din muzica clasică și de divertisment.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi şi mai prolifici violonceliști români, SOLIST CONCERTIST al Orchestrelor Radio România, conf.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică București şi Director Artistic al proiectului ICon Arts Transilvania. Activitatea sa de promotor, organizator și interpret în turnee naționale și internaționale a început în anul 2006.

Cariera sa solistică numără peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut pe toate continentele şi are o discografie de 12 CD-uri. Dintre proiectele sale se numără: „Vă place Bach?” 2012,  „Vă place Brahms?” 2014, „Vă place Tango?” 2015, „Vă place SCHU/bert/mann?” 2016, „Vă place Beethoven?” 2017. Turneul „Vă plaCello?” din 2018 a dus spre o nouă abordare artistică a activității violoncelistului Răzvan Suma. Ca urmare a turneului naţional “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S.Bach, CD realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

Activitatea didactică de la Universitatea de Muzică din București este amplificată de masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia, Lituania, Coreea, Italia, Bulgaria, Serbia, Ucraina), iar timp de șapte ani a organizat masterclass-ul Muzica la Altitudine, un curs de măiestrie cu elevi și studenți selectați din toată lumea.

Prestigioasele concursuri „Giovanni Batista Viotti” din Italia, „Markneukirchen” din Germania sau „Villa de Llanes” din Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma prin participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, într-o carieră competiţională începută la şase ani.

Ştefan Cazacu a fost studentul lui Răzvan Suma la Universitatea Naţională de Muzică București, iar la M.D.W. Viena a studiat cu o bursă Erasmus. A participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști precum Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson.

Este laureat al Concursului Internațional George Enescu 2021 și a obținut Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen-Austria, Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro-Croaţia, Marele Premiu la etapa națională a Concursului Eurovision Young Musicians.

Ştefan are o bogată activitate solistică, a susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, cu Filarmonica din Chișinău şi Orchestra de Tineret din Alicante – Spania. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

Ștefan este solist concertist și șef de partidă al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Naționale Simfonice a României, doctorand al Universității Naționale de Muzică din București și profesor în cadrul Colegiului.Dinu Lipatti.

Atât Ștefan Cazacu, cât şi Ella Bokor şi Mircea Marian colaborează cu ansamblul Violoncelissimo, care presupune o formulă flexibilă – până la 100 de violoncele – în funcție de eveniment şi concerte numeroase în ţară şi străinătate.

Detalii pe stefancazacu.com

Ella Bokor este membră a ansamblurilor PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio și Violoncellissimo, alături de care a realizat turnee naționale începând cu anul 2016. De asemenea, a susținut turnee internaționale în Irlanda, Vietnam și Moldova.

Dintre cele mai importante programe culturale, educaționale și festivaluri la care fost invitată sunt: Festivalul SoNoRo, ICon Arts, SoNoRo Conac, Isa16 – International Summer Academy, Villa Musica, Plovdiv Chamber Music International Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul de Muzică din Salonic, Baroque Week, Bucharest Music Film Festival, Simn Festival, TIFF, Festivalul Meridian, ConnectArts și SoNoRo Interferențe.

De-alungul carierei artistice a susținut concerte alături de muzicieni de prestigiu precum: Alexander Bouzlov, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Diana Ketler, Sergey Malov, Adrian Mantu, Cristian Măcelaru, Alissa Margulis, Marie Luise Neunecker și Răzvan Popovici.

A colaborat cu orchestre precum Filarmonica George Enescu, ansamblul Les Dissonances și Richard Wagner International Orchestra, fiind membră a Orchestrei Române de Tineret și a Orchestrei Naționale Simfonice a României.

Ella a absolvit studiile de Licență, Master și Doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu și a urmat un program Erasmus în Germania la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main.

CD-ul Tales este o realizare a Duo Cello Jaya, formație camerală care împlinește în 2021 zece ani de activitate și care are în repertoriu peste 10 lucrări compuse și dedicate acestui ansamblu cameral.

Este fondatoarea proiectului MiniCellos, fiind susținuă de violoncelistul Răzvan Suma – primul masterclass din România pentru violonceliști începători, care în anul 2021 a ajuns la a treia ediție desfășurându-se în cadrul ICon Arts Transilvania.

Ella este cadru didactic asociat la Catedra de muzică de cameră a U.N.M.B., președinte al Asociației Culturale PlaCello și secretar muzical al C.N.A.T.R. În anul școlar 2020-2021 a obținut 15 premii la concursuri naționale și internaționale fiind profesoară la clasa de violoncel în cadrul Colegiului Dinu Lipatti. Detalii la www.duocellojaya.ro minicellos.blogspot.com

Mircea Marian este un violoncelist cu o variată şi bogată activitate artistică, fiind Solist Instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor la catedra de muzică de cameră a U.N.M.B., profesor de violoncel la Universitatea de Vest din Timişoara și la Colegiul Dinu Lipatti, membru al Duo Cello Jaya, Larson Trio, Violoncellissimo și al Cvartetului Profil.

Este absolvent al studiilor de Licență, Master și Doctorat la Universitatea Națională de Muzică București la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu, iar pe parcursul dezvoltării sale artistice a studiat și a susținut recitaluri alături de muzicieni de prestigiu precum: Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Răzvan Popovici, Marcin Sieniawski și Răzvan Suma.

A susținut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Philharmonisches Orchester Altenburg Gera, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio România, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Focșani, Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova.

Mircea a participat la festivaluri și proiecte educaționale precum: Festivalul Internațional George Enescu, ICon Arts, Festivalul Internațional SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Simn Festival, ConnectArts, Festivalul Enescu și muzica lumii, Festivalul Internațional Intrada, Festivalul Chei, Festivalul Mozartissimo, European Music Open Festival.

De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist cât și alături de Duo Cello Jaya. duocellojaya.com

În 2021, Ansamblul PlaCello a avut deosebita plăcere să concerteze alături de Blaise Déjardin, violoncelist și aranjator al Boston Cello Quartet, unul dintre cele mai renumite cvartete de violoncele din lume.

Până în prezent, Ansamblul PlaCello a susținut concerte în cadrul unor renumtie festivaluri (ICon Arts, Vară Magică, ArtSafari 2020, Poezie și Muzică din Bistrița), au fost invitați la filarmonici din România (Filarmonicile din Satu Mare, Brașov și Sibiu) darși în străinătate (Grecia și Vietnam), au concertat pe scene virtuale/online (TAMTAM, ICR New York, Propatria) și au participat la proiectul educațional Pavilionul Muzical din Timișoara 2021.

Etichete:
Ediția 2025 a Festivalului CineCopilăria are loc între 2-4 mai
Evenimente Radio Iaşi marți, 8 aprilie 2025, 15:57

Ediția 2025 a Festivalului CineCopilăria are loc între 2-4 mai

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului CineCopilăria de Elisabeta Bostan va avea loc în perioada 2-4 mai 2025, la Casa de Cultură „Elisabeta...

Ediția 2025 a Festivalului CineCopilăria are loc între 2-4 mai
(Video live) Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „VOCI DE ÎNGERI” – Suceava 2025
Evenimente Radio Iaşi joi, 3 aprilie 2025, 12:36

(Video live) Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „VOCI DE ÎNGERI” – Suceava 2025

Vineri, 04 aprilie, ora 09.30 şi sâmbătă, 05 aprilie, ora 10.00 vă invităm în sala Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava să...

(Video live) Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „VOCI DE ÎNGERI” – Suceava 2025
01-14 aprilie 2025 – Proiectul „Youth International Musical Piano and Chamber Music Performance”, ediția a II-a
Evenimente Radio Iaşi miercuri, 2 aprilie 2025, 12:02

01-14 aprilie 2025 – Proiectul „Youth International Musical Piano and Chamber Music Performance”, ediția a II-a

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea artistică a tinerilor pianiști prin mentorat internațional și schimb de experiențe...

01-14 aprilie 2025 – Proiectul „Youth International Musical Piano and Chamber Music Performance”, ediția a II-a
Lansare de carte la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași
Evenimente Radio Iaşi joi, 27 martie 2025, 16:01

Lansare de carte la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Societatea Scriitorilor Fără Frontiere din Iași vă invită la evenimentul de lansare a...

Lansare de carte la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași
Evenimente Radio Iaşi miercuri, 26 martie 2025, 18:15

Iași: 31 martie, orele 18:00, Sala Caudella, Recital de pian Sebastian Beltramini

...

Iași: 31 martie, orele 18:00, Sala Caudella, Recital de pian Sebastian Beltramini
Evenimente Radio Iaşi miercuri, 26 martie 2025, 15:42

„Personaje, elixire și poțiuni” – Eveniment dedicat lecturii și chimiei la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iași

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Școala...

„Personaje, elixire și poțiuni” – Eveniment dedicat lecturii și chimiei la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iași
Evenimente Radio Iaşi miercuri, 26 martie 2025, 12:37

Iași: Expoziția de artă plastică „Leondar”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, organizează la...

Iași: Expoziția de artă plastică „Leondar”
Evenimente Radio Iaşi marți, 25 martie 2025, 14:41

Botoșani: Târgul Meșterilor Populari, Ediția a XVIII-a

În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de...

Botoșani: Târgul Meșterilor Populari, Ediția a XVIII-a