Ascultă Radio România Iași Live

Festivalul „Teodorenii” (ediția a X-a) – Literatură și Tradiție la Iași – temă a emisiunii Tradiții de joi, 23 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Festivalul „Teodorenii” (ediția a X-a) – Literatură și Tradiție la Iași – temă a emisiunii Tradiții de joi, 23 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Andreea Drilea, 22 ianuarie 2025, 11:08

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”, eveniment desfășurat, la Iași, în perioada 10 – 12 decembrie 2024. Festivalul s-a desfășurat sub titulatura Literatură și Tradiție la Iași.

Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu cei ai Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, cei ai Complexului Muzeal Național „Moldova”, ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, cei ai Insitutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” și alții.

Concret, în prima zi a manifestării am asistat la conferința Flămând de amintiri susținută de către Șef Paul Constantin, subiect despre care, astăzi, aflăm amănunte.

În a doua zi a manifestării, miercuri, 11 decembrie 2024, începând cu ora 13, am asistat la Sesiunea de Comunicări „Literatură și Tradiție la Iași”, sesiune desfășurată în Sala „Ștefan Procopiu” din incinta Muzeului Științei și Tehnicii, Palatul Culturii. De la această frumoasă manifestare, la care a participat un public destul numeros, ascultăm, în ediția de astăzi, pe etnolog Ioana Repciuc, profesor Bogdan-Ioan Anistoroaei, profesor universitar, dr. în Filolofie, Constantin Dram, lector, dr. în Filologie, Loredana Cuzmici.

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit,  și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași, în ziua de joi, 23 ianaurie 2025, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Relatăm de la ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”, eveniment desfășurat, la Iași, în perioada 10 – 12 decembrie 2024. Festivalul s-a desfășurat sub titulatura – Literatură și Tradiție la Iași. Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Concret, în prima zi a manifestării, 10 decembrie 2024, începând cu ora 13, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, am participat la Conferințele Literatură și Tradiție la Iași. Au fost susținute conferințele: Flămând de amintiri, prelegere susținută de Șef Paul Constantin, creator de conținut digital; Vinul nu datorează nimic literaturii, conferință susținută de către Răzvan Avram, consultant de comunicare în industria vinului; Tradiții și influențe în muzica de altădată din Țările Române, conferință susținută de către dr. Eduard Rusu, artist liric, manager cultural în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În finalul primei zile din cadrul Festivalului „Teodorenii”, am asistat și la câteva momente muzicale susținute de Grupul Vocal „Răsunete” și Taraful „Rădăcini” ale Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iași.

Așadar, imediat după susținerea conferinței Flămând de amintiri pe autor – Șef Paul Constantin – l-am invitat la dialog; interviu încărcat de tradiție, tradiție împletită cu strânsa legătură pe care o avem cu înaintașii.

 

 

 

 

Dragi prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”, eveniment desfășurat, la Iași, în perioada 10 – 12 decembrie 2024.

Festivalul s-a desfășurat sub titulatura – Literatură și Tradiție la Iași. Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”

Până la finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la Sesiunea de Comunicări „Literatură și Tradiție la Iași”, sesiune desfășurată în a doua zi a Festivalului, începând cu ora 13, în Sala „Ștefan Procopiu” din incinta Muzeului Științei și Tehnicii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Sesiunea a fost moderată de către domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Constantin Dram.

Înainte de deschiderea evenimentului, pe domnul Profesor Constantin Dram, specialist în Filologie, l-am invitat la un scurt dialog, interviu în care ne povestește despre relaționarea literaturii cu tradiția; mai tot ce există în neamul românesc pleacă de la tradiție; Festivalul „Teodorenii”, manifestare culturală de înaltă ținută academică aflată la ediția a X-a, „a căpătat dimensiune națională”, ne mai precizează univeristarul ieșean.

Relatăm de la ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”, eveniment desfășurat, la Iași, în perioada 10 – 12 decembrie 2024.

Festivalul s-a desfășurat sub titulatura – Literatură și Tradiție la Iași. Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Până la final, povestim despre o parte dintre subiectele prezentate de către specialiștii în Filologie în a doua zi a festivalului, 11 decembrie 2024, începând cu ora 13, zi în care s-a desfășurat Sesiunea de Comunicări „Literatură și Tradiție la Iași”, în Sala „Ștefan Procopiu” din incinta Muzeului Științei și Tehnicii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Sesiunea de Comunicări a fost deschisă de către etnolog Ioana Repciuc, specialist în Filologie, prin prelegerea: Lumi tradiționale – lumi ficționale. Literatura și tradiția dintr-o perspectivă antropologică.

Conferința susținută de către Ioana Repciuc, dr. în filologie, constituie subiectul unei viitoare ediții a emisiunii Tradiții, până atunci, pentru a lămuri tema acesteia, pe scurt, aflăm câteva amănunte, detalii care reflectă faptul că „în contemporaneitate există un interes din ce în ce mai mare pentru tradiție”.

După cum bine știți, astăzi, relatăm de la ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”, eveniment desfășurat, la Iași, în perioada 10 – 12 decembrie 2024.

Festivalul s-a desfășurat sub titulatura – Literatură și Tradiție la Iași. Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

În a doua zi a festivalului, 11 decembrie 2024, începând cu ora 13, s-a desfășurat Sesiunea de Comunicări „Literatură și Tradiție la Iași”.

Sesiunea a avut loc în Sala „Ștefan Procopiu” din incinta Muzeului Științei și Tehnicii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

O altă prelegere din programul sesiunii de comunicări s-a intitulat Vasile Voiculescu în tradiția isihastă. A fost prezentată de către profesor de limba și literatura română, preot, doctor în Filologie, Bogdan-Ioan Anistoroaei de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

Dragi prieteni, vă invităm să ascultați, cu atenție, amănunte despre – Vasile Voiculescu în tradiția isihastă, un subiect deloc ușor, dar cu sens pentru fiecare dintre noi.

Stimați prieteni, în a doua zi a Festivalului „Tedorenii”, au mai fost prezentate conferințele: Raportul gazdă-oaspete în literatura pentru copii, de Elena ANISTOROAEI; Valențele poeziei ieşene în peisajul literar interbelic românesc, de Vlad Ovidiu BĂRBOSU; Mădălina CECIULEAC ne-a vorbit despre – Iașii lui Caragiale într-un scurt portret imagologic; Contribuția lui Johann Reuchlin la dezvoltarea „Kabbalei creștine”, de Andrei Cojocaru; Povești, povestiri, basme: recuperarea și actualitatea literaturii tradiționale, de Adina Alexandra IFTIME; Aleksandr Blok, reinventarea sacrului în poezia romantică rusă, de Livia Iacob; Despre medelenism sau spațiul ca poveste spusă de nostalgic, de Ioana Alexandra PAVĂL; O magnum mysterium. Note despre dimensiunea miraculoasă a colindelor, de Mircea PĂDURARU; Tradițiile Omului Nou în literatura comunistă, de Ana-Maria PLUMB și Sf. Ierarh Dosoftei – creator de literatură și de tradiție tipografică la Iași, 400 de ani de la naștere,  de Ciprian TEODORESCU. O parte dintre temele de mai sus le prezentăm în câteva ediții viitoare ale emisiunilor Tradiții (joia, imediat după ora 21) și Dialog intercultural (vinerea, imediat după 20:30), motiv în plus de a sta alături de Radio Iași, un radio al sufletului dumneavoastră.

Astăzi, relatăm de la ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”, eveniment desfășurat, la Iași, în perioada 10 – 12 decembrie 2024.

Festivalul s-a desfășurat sub titulatura – Literatură și Tradiție la Iași. Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

În a doua zi a festivalului, 11 decembrie 2024, începând cu ora 13, s-a desfășurat sesiunea de comunicări „Literatură și Tradiție la Iași”.

Sesiunea a avut loc în Sala „Ștefan Procopiu” din incinta Muzeului Științei și Tehnicii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

O prelegere care ne-a atras atenția, în ton cu tema Festivalului „Teodorenii”- s-a intitulat Tradițional, tradiționalism, tradiție – prezentată de către doamna Loredana Cuzmici, specialist în Filologie, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Loredana Cuzmici este titulara cursurilor „Poezie interbelică”, „Proză interbelică”, „Literatură, teatru și film românesc” ș.a..

Loredana Cuzmici tratează, în cadrul conferinței amintite, problematica de ordin terminologic modern-modernism-modernitate, preluând triada din studiul eponim realizat de către teoreticianul Adrian Marino.

Făcând trimitere la un citat din volumul criticului literar, filolog Loredana Cuzmici punctează faptul că nu doar termenul „modern” este dificil, chiar controversat de definit, ci și acela de „tradițional” (atât în spațiul literaturii, cât și al artelor, în genere) întrucât, de-a lungul timpului, noțiunea a dobândit (inclusiv) numeroase asocieri depreciative.

Pentru clarificarea acestor aspecte vă invit să o ascultați.

Subiect: Ediția a X-a a Festivalului „Teodorenii”.

Organizator: Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”.

Relatăm din a doua zi a manifestării, atunci când s-a desfășurat Sesiunea de Comunicări „Literatură și Tradiție la Iași”.

Ulterior momentului în care prof. Loredana Cuzmici a amintit o serie de valențe ale lexemului „tradițional” (prin raportare la alți termeni aflați în corelație cu acesta, respectiv realizând o panoramă a binoamelor literare existente), discursul acesteia continuă cu o serie de precizări referitoare la o sintagmă arhidiscutată, și anume „specificul național”.

Un ultim aspect de natură conceptuală asupra căruia doamna profesor Loredana Cuzmici, specialist în Filologie, punctează o serie de observații pertinente este acela de „tradiție familială”, contextualizându-l. Relevanța acestei tipologii de tradiție este evidentă, mai ales în spațiul autohton.

Mai mult decât atât, valorificarea tradițiilor de acest fel ar putea, conform spuselor doamnei prof. Cuzmici, să contribuie la „reactivarea specificului național”. Pentru o argumentare nuanțată a ideilor precizate, vă invit să o ascultați cu atenție:

În încheiere, dragi ascultători, consider că ar merita să reflectăm cu toții mai mult la una dintre ideile formulate de către profesor Loredana Cuzmici, parafrazând-o, că orice operă a unui mare autor a fost clădită pe pilonii tradiționalismului, implicit că nu putem nega importanța acestei dimensiuni, ci trebuie să îi acordăm meritele cuvenite.

Purtând în cuget și în inimă admirația față de moștenirea culturală și invitându-vă să nu ezitați în a vă manifesta autentic dragostea pentru tradițiile acestui popor, vă aștept și joia viitoare spre a descoperi alte voci, alte locuri și alte datini care atestă frumusețea tezaurului nostru.

Raportat la cele pe care le-am prezentat, încheiem prin poezia Foaie verde, de Marin Sorescu: Codrule,/ Dă-mi o frunză de sus,/ pentru lumină şi pentru tinereţe,/ Şi pentru viaţa care nu moare./ Codrule,/ Dă-mi o frunză de jos,/ Pentru întuneric şi pentru bătrâneţe;/ Şi pentru moartea care nu învie./ Noi ne-am scris sufletul/ Pe frunze…/ Codrule,/ Dă-mi toate frunzele tale/ Să cânt cu ele./ Sau mai bine cântă tu/ Şi cu sufletul meu.

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 23 IANUARIE 2025, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Ne auzim online – AICIhttp://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Aur național la sabie pentru sportul școlar ieșean! Teodora Chicoș (Liceul UAIC, clasa a X-a B; CSȘ Unirea Iași), campioană națională la sabie, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 29.04.2025.
Emisiuni marți, 29 aprilie 2025, 11:35

Aur național la sabie pentru sportul școlar ieșean! Teodora Chicoș (Liceul UAIC, clasa a X-a B; CSȘ Unirea Iași), campioană națională la sabie, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 29.04.2025.

Făcând dovada talentului său deosebit, Teodora Chicoș este un model de tenacitate, perseverență și pasiune, munca și eforturile sale...

Aur național la sabie pentru sportul școlar ieșean! Teodora Chicoș (Liceul UAIC, clasa a X-a B; CSȘ Unirea Iași), campioană națională la sabie, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 29.04.2025.
Cum se construiește o comunitate antreprenorială activă? Rubik Hub în acțiune la Iași
Emisiuni marți, 29 aprilie 2025, 09:52

Cum se construiește o comunitate antreprenorială activă? Rubik Hub în acțiune la Iași

Cum se construiește o comunitate antreprenorială activă? Rubik Hub în acțiune la Iași Cum te poate ajuta concret un program de antreprenoriat?...

Cum se construiește o comunitate antreprenorială activă? Rubik Hub în acțiune la Iași
„De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubas (29 aprilie 2025)
Emisiuni marți, 29 aprilie 2025, 09:43

„De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubas (29 aprilie 2025)

„De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubas (29 aprilie 2025) De ce ne primenim primavara? (Radio Iași/ Adina Șuhan)...

„De-ale noastre” cu etnologul Adina Hulubas (29 aprilie 2025)
”Puterea de schimba în bine este doar în noi înșine”. Lăcrămioara Curcan, voluntar ”Codrii Iașilor”, alături de Mihai Diac, la ”Pulsul Zilei” – 28.04.2025.
Emisiuni luni, 28 aprilie 2025, 11:25

”Puterea de schimba în bine este doar în noi înșine”. Lăcrămioara Curcan, voluntar ”Codrii Iașilor”, alături de Mihai Diac, la ”Pulsul Zilei” – 28.04.2025.

Modalitatea de a găsi timp și motivație pentru serviciu și familie deopotrivă, importanța activităților de voluntariat practicate încă din...

”Puterea de schimba în bine este doar în noi înșine”. Lăcrămioara Curcan, voluntar ”Codrii Iașilor”, alături de Mihai Diac, la ”Pulsul Zilei” – 28.04.2025.
Emisiuni luni, 28 aprilie 2025, 10:17

Asociația Studenților Jurnaliști Iași, 18 ani. Alexandra Haras și Antonie Puiu, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

La mulți ani, ASJ Iași! Asociația Studenților Jurnaliști Iași, 18 ani Ce spun asj-iștii? ASJ împlinește 18 ani – 18 ani de curaj,...

Asociația Studenților Jurnaliști Iași, 18 ani. Alexandra Haras și Antonie Puiu, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni luni, 28 aprilie 2025, 09:56

Vasluiul va avea Centru de Tineret – Vlad Biliuță, manager ACCED ne-a adus toate detaliile în matinal

Vasluiul va avea Centru de Tineret Când se va deschide? Am aflat în Bună Dimineața cu Adina Șuhan   Mesajul echipei: Vaslui, Capitala...

Vasluiul va avea Centru de Tineret – Vlad Biliuță, manager ACCED ne-a adus toate detaliile în matinal
Emisiuni vineri, 25 aprilie 2025, 14:00

#InfoEconomic: Ștefan Grigorean și atelierul său de restaurări auto: ”trecând prin povestea pe care am avut-o la debutul afacerii, punctul culminant a fost în 2015, când am vândut un autovehicul restaurat de mine, la un eveniment în Germania, cu 33.000 de euro”

Fie și considerate posibile surse de inspirație pentru alte proiecte de afaceri, poveștile antreprenoriale poartă amprenta pasiunii celor care...

#InfoEconomic: Ștefan Grigorean și atelierul său de restaurări auto: ”trecând prin povestea pe care am avut-o la debutul afacerii, punctul culminant a fost în 2015, când am vândut un autovehicul restaurat de mine, la un eveniment în Germania, cu 33.000 de euro”
Emisiuni vineri, 25 aprilie 2025, 13:21

”Joia Verde” la Ivănești, Vaslui. Radioreportaj de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 25.04.2025.

Și în acest an „Joia Verde” a reprezentat sărbătorirea componenților Fanfarei de la Valea Mare și a celorlalte formații din zonă și a...

”Joia Verde” la Ivănești, Vaslui. Radioreportaj de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 25.04.2025.