Ascultă Radio România Iași Live

OPINIA NUTRIŢIONISTULUI – Gătitul sănătos în vase sigure

Publicat de Andreea Drilea, 24 martie 2016, 12:03

Tendinţa omului modern, educat este de a se hrăni cu alimente bogate nutriţional, care să-i placă şi care să-i susţină starea de sănătate. Parte importantă din dieta echilibrată o constituie metoda de gătire aleasă, pentru că un aliment poate fi benefic numai dacă-şi păstrează proprietăţile nutritive după ce a fost pregătit. Tipul de vas în care se găteşte este şi el de o mare importanţă, întrucât substanţele din care constituit vasul se pot regăsi în mâncarea preparată, lucru total nedorit, explică, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

* Metode de gătit
Gătitul presupune folosirea căldurii şi este binecunoscut faptul că prin preparare termică se pot distruge aproape 20% din vitaminele hidrosolubile din legume (grupul de vitamine B, vitamina C) şi dintre minerale, potasiul, spune nutriţionistul. Bucătaria românească este una în care se găteşte gustos, însă acest gust plăcut al alimentelor încă se mai obţine prin folosirea unor importante cantităţi de grăsimi animale şi vegetale, sare, concentrate sintetice de potenţiatori de gust şi, de cele mai multe ori, prin prăjire, avertizează Lygia Alexandrescu.

Gătitul prin fierbere şi la cuptor
Este cea mai facilă şi la îndemână metoda de a găti dietetic. Atunci când e vorba de legume, fierberea trebuie să fie controlată, pentru a evita distrugerea vitaminelor solubile în apă, adică a vitaminelor B şi C. Legumele de tipul dovlecelului sau morcovului îşi păstrează în mare măsură proprietăţile nutritive şi prin fierbere. Dacă este vorba de fierberea cărnii, atunci este necesară o prelucrare termică a acesteia cât mai completă, pentru a distruge agenţii patogeni determinaţi de o potenţială contaminarea externă a acesteia (bacterii de tip Salmonella, Pseudomonas, Clostridium etc., bacterii de putrefacţie, care se pot dezvolta pe carne, chiar în condiţii de refrigerare). Pentru un gust cât mai plăcut, alimentele obţinute prin fierbere trebuie asezonate cu plante aromate specifice fiecărui tip de preparat alimentar, lămâie, ulei de măsline presat la rece, etc.

Gătitul în abur
Există legume cum ar fi broccoli, conopidă, varză, rădăcinoasele, care-şi pierd gustul şi proprietăţile nutritive prin fierbere şi care se pot găti în abur. Această metodă de gătire dietetică nu necesită neapărat un generator de aburi sub presiune, ci se pot crea aceşti aburi prin fierberea unei cantităţi mici de apă întru-un vas sigur (constituit dintr-un material inert) acoperit cu capac. Legumele astfel gătite în mediu umed îşi păstrează în întregime aromele, precizează nutriţionistul.

Gătitul la grătar
Această metodă este relativ dietetică. Ultimele studii însă arată că prin gătirea cărnii grase, împănate la temperaturi mari, în flacăra directă şi în prezenţa fumului, rezultă substanţe cancerigene. Categoric, spune specialistul în nutriţie, nu trebuie renunţat la preparatele gătite la grătar, dar cu siguranţă este necesară prelucrarea cărnii degresate în prealabil, la temperaturi mai scăzute.

* Vase de gătit sănătos

Vasele Yena
Sticla este un material stabil, inert, care nu reacţionează cu alimentele, indiferent de pH-ul lor, motiv pentru care aceasta a fost folosită la gătitul şi conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Avantajul major al vaselor yena, explică Lygia Alexandrescu, constă în faptul că furnizează o distribuire uniformă a căldurii în timpul procesului de preparare termică a alimentelor. De asemenea, gustul şi aroma alimentelor astfel gătite sunt deosebite, fiind dublate şi de calitatea nutriţională aproape integrală a acestora.

Vasele ceramice
Ceramica este un material stabil şi recomandat pentru gătitul dietetic. Vasele căptuşite cu ceramică sau cele integrale din ceramică pot fi folosite la temperaturi înalte, fără riscul de a elibera compuşi toxici în mâncarea astfel gătită. O atenţie deosebită, adaugă ea, trebuie acordată menţinerii integre a stratului de ceramică şi de aceea, în cazul în care acesta se deteriorează, este necesar să se renunţe la acel vas.

Vasele din lut şi piatră
Sunt vase folosite încă din antichitate şi recunoscute pentru proprietatea lor de a avea o compoziţie stabilă la temperaturi înalte şi de a emana o căldură uniformă şi eficientă la gătit.

‘Alimentele preparate în astfel de vase se gătesc la foc mai blând pentru a potenţa gustul şi aroma acestora. Este de evitat gătirea în vase de aluminiu, în vase de cupru, în vase de teflon, în folie de aluminiu sau în cuptorul cu microunde’, arată Lygia Alexandrescu.

* Condimente naturale
Un gust deosebit al alimentelor se poate obţine prin gătirea dietetică a alimentelor, dar şi prin folosirea din abundenţă a condimentelor din plante. Acestea au fost folosite încă din antichitate, atât ca adaosuri care să dea aromă şi gust diverselor preparate culinare, cât şi ca remedii pentru sănătate, având diverse proprietăţi terapeutice, precizează nutriţionistul. Mult folosite în bucătăria autohtonă sunt: busuiocul, dafinul, coriandrul, chimenul, mărarul, pătrunjelul, măghiranul, menta, salvia, tarhonul, cimbrul, şofranul, anasonul sau leuşteanul.

(Agerpres/FOTO arhivă chefsequipmentemporium.com)

Etichete:
Aplicație mobilă în domeniul securității publice, testată cu succes de TUIASI, Orange România și STS
Fapt divers marți, 29 aprilie 2025, 11:12

Aplicație mobilă în domeniul securității publice, testată cu succes de TUIASI, Orange România și STS

Mai este doar un pas până la lansarea soluției MCx (Mission-Critical-Services), aplicație mobilă pentru smartphone-urile 5G în domeniul...

Aplicație mobilă în domeniul securității publice, testată cu succes de TUIASI, Orange România și STS
Au început înscrierile pentru Jocul-Concurs Poveștile Cangurului
Fapt divers joi, 24 aprilie 2025, 10:52

Au început înscrierile pentru Jocul-Concurs Poveștile Cangurului

București, 24 aprilie 2025 Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE) are plăcerea de a anunța deschiderea...

Au început înscrierile pentru Jocul-Concurs Poveștile Cangurului
Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro
Fapt divers luni, 14 aprilie 2025, 10:42

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro Clienții și vizitatorii...

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro
Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025
Fapt divers vineri, 11 aprilie 2025, 10:47

Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025

PROGRAM SĂPTĂMÂNAL 15.04.2025-17.04.2025 Marți 9.30 – ALBĂ CA ZĂPADA 15.04.2025 Miercuri 10 – PRIVIGHETOAREA 16.04.2025 17,30 –...

Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025
Fapt divers miercuri, 9 aprilie 2025, 09:31

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban

Pe 12 aprilie 2025, la ora 18:00, colega noastră de la ”Incubator Radio”, reporter Carolina Daraban lansează cartea ”O Moldoveancă”. O...

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:26

Povești contemporane la cafenea

Cea mai recentă inițiativă a echipei Teatrului Luceafărul Iași vizează scrieri contemporane. Sub titlul POVEȘTI LA FIKA, începând cu 10...

Povești contemporane la cafenea
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:24

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă, 3 mai 2025, ateliere dedicate copiilor cu...

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 10:28

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc, la Iași a patra ediție a evenimentului „Eșarfa pe bicicletă”, organizat simultan în Iași, Brașov și...

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă