Strategie de dezvoltare pentru zona de munte a județului Vrancea, în vederea promovării turistice

Publicat de letitia, 20 mai 2025, 17:03
Asociaţia pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Ţara Vrancei a organizat, luni şi marţi, întâlniri de lucru cu primari din 16 comune, dar şi cu alţi actori relevanţi, în vederea realizării unei strategii de dezvoltare teritorială integrată pentru zona de munte a judeţului, numită ‘Ţara Vrancei, ţara noastră, ţara ta’.
‘Suntem într-un proces amplu de elaborare a unei strategii de dezvoltare teritorială integrate a teritoriului sau a microregiunii Ţara Vrancei, care cuprinde cele 16 comune din Vrancea Arhaică. Avem consultări cu toate cele 16 UAT-uri, facem întâlniri de lucru cu actori relevanţi, ONG-uri, obşti, agenţi economici, am făcut ateliere de lucru în domeniile social, sanitar, educaţie, am invitat la discuţii toate celelalte ONG-uri care au proiecte sau care urmăresc obiective din teritoriul nostru, cu finalitatea de a elabora un document complex, compact, de a stabili câţiva piloni de dezvoltare pentru următorii ani şi să ţintim măcar un minim de 10 proiecte, de fapt intervenţii integrate’, a declarat managerul de proiect, Ciprian Bogoi.
Comunele vizate sunt Bârseşti, Câmpuri, Năruja, Negrileşti, Nereju, Nistoreşti, Paltin, Păuleşti, Răcoasa, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vizantea-Livezi şi Vrâncioaia, strategia urmând a fi finalizată până în luna octombrie.
Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Nicuşor Halici, a subliniat importanţa promovării turistice a Ţării Vrancei.
‘Vrancea este de o frumuseţe aparte, are locuri minunate de explorat şi admirat şi oameni deschişi, cu iniţiativă şi muncitori. Ţara Vrancei este un teritoriu cu un potenţial imens, iar viziunea pentru următorii ani este aceea ca resursele locale să fie valorificate în mod inteligent şi sustenabil, pentru o dezvoltare economică, socială, culturală şi ecologică echilibrată a comunităţilor. Împreună, prin dialog şi colaborare, cu grijă şi responsabilitate, putem construi un judeţ frumos şi dezvoltat, pe care să îl numim cu drag ‘acasă” a spus Nicuşor Halici.
Printre proiectele identificate ca prioritare se numără construirea unei noi aripi la spitalul din Vidra, realizarea unui campus şcolar pentru liceul din localitate, dezvoltarea unor circuite turistice tematice care să valorifice patrimoniul natural, cultural şi religios al zonei, precum şi infrastructura necesară pentru turism durabil – cazare, masă, activităţi recreative.
‘Sunt destui amatori de cicloturism, de drumeţii, de hiking, care pot şi vor să viziteze Ţara Vrancei. Dar ei trebuie să aibă locuri de cazare, locuri de campare, unde să servească masa şi tot felul de activităţi recreative care să le umple timpul. Să trecem de la acest turism de weekend la un turism consistent şi durabil’, a fost de părere Ciprian Bogoi.
Strategia va permite accesarea de finanţări din mai multe programe europene disponibile în actualul exerciţiu financiar, pe baza intervenţiilor integrate propuse de comunităţile locale. După aprobarea documentului, urmează etapa depunerii proiectelor. AGERPRES/FOTO Radio Iași