Volumul Palme, de Radu Găină (Regizor al TVR), a fost lansat la Iași

Publicat de Gabriela Rotaru, 26 mai 2025, 08:00
În ziua de miercuri, 23 aprilie 2025, începând cu ora 17, la Iași, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, a fost lansată cartea Palme. Volumul este semnat de către scriitorul Radu Găină și a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Junimea.
Despre cartea au vorbit: scriitorul Liviu Apetroaie și universitarul ieșean Ioan-Alexandru Tofan.
Manifestarea de zilele trecute a fost moderată de către doamna profesor univeristar, dr. în Filologie, Simona Modreanu, director al Editurii Junimea.
Înaintea lansării cărții am invitat la dialog pe autorul acesteia. Radu Găină în dialogul pe care-l postăm ne creionează o imagine a volumului. Autorul ne vorbește și despre mărcile identitare surprinse, cu pricepere și talent, în paginile cărților sale. Aproape de final, Radu Găină are câteva gânduri apreciative despre Radio Iași, una dintre cele mai prestigioase instituții de presă din zona Moldovei.
Imediat după ce am stat de vorbă cu scriitorul Radu Găină atât despre scriitura sa, cât și despre dragostea acestuia pentru film am invitat la dialog pe profesorul universitar, specialist în Filozofie, Ioan-Alexandru Tofan de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice (Departamentul de Filosofie) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
Universitarul ieșean ne amintește și despre primele întâlniri pe care le-a avut cu regizorul Radu Găină. Ioan-Alexandru Tofan ne punctează, concret și la obiect, câteva amănunte despre limbajul pe care-l surprinde Radu Găină în cărțile sale. Satul cu trăirile – de ieri și de astăzi – descrise în cărțile lui Radu Găină, un alt subiect despre care aflăm amănunte.
Referitor la cele prezentate, se cuvine a conchide prin cuvintele Cleopatrei Lorințiu (scriitor, jurnalist, realizator de televiziune și diplomat): „Cred că scriitorul Radu Găină este unul inconfundabil în peisajul prozei româneşti, o acoladă inspirată în linia respectului pentru proza tradiţiei şi care ajunge cu nonşalanţă la ritmul zilelor noastre. Despre acesta aş zice că are farmecul lui şi culoarea lui, dar nu e decât o reverberaţie care dovedeşte de fapt soliditatea structurală a acelui trecut atât de bine şi serios articulat. Un fel de înfruntare a conservatorismului cu modernismul care se transformă, sub ochii noştri, într-o alianţă”.
Înregistrările pe care le-am postat le difuzăm în una din edițiile viitoare a emisiunii Dialog intercultural (vineri, h 20:30), de pe toate frecvențele Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM).
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Radu Găină, portret biografic
S-a născut la 16.06.1965, în Hârlău, judeţul Iaşi.
Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu”, Iaşi, 1983; Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; UNATC „I. L. Caragiale”, 1997; Facultatea de Film, Bucureşti, 1997.
Master în Teoria şi Istoria Filmului, UNATC „I. L. Caragiale”, Bucureşti, 1998; doctor summa cum laude în Cinematografie şi Media, 2011.
Distincţii: Marele Premiu A.P.T.R., 2014; Premiul A.P.T.R. pentru documentar de cultură, 2008; Premiul UCIN, 2017.
Membru al Uniunii Cineaştilor din România din 1998. Realizator la Societatea Română de Televiziune.
Radu Găină a mai publicat: Pârcovaci, strict confidenţial şi alte povestiri, Editura Lumea credinţei, 2020; Podu’ lu’ Leiba şi alte povestiri, Junimea, 2022; Când Dumnezeu se ameţeşte cu rachiu şi povestirile din urmă, Junimea, 2023 (Sursa: https://editurajunimea.ro/ )
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN