Ascultă Radio România Iași Live

Galaţi: Peste 97% din consumul de bere din România este asigurat de producătorii locali

Galaţi: Peste 97% din consumul de bere din România este asigurat de producătorii locali

Publicat de , 23 mai 2017, 14:39

Piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern, iar 70% dintre ingredientele folosite în industria berii provin din agricultura ţării, a declarat marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, în cadrul unui eveniment privind evoluţia pieţei berii în 2016 şi rolul educaţiei în formarea maeştrilor berari.

Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

‘Sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii ţări având un caracter profund naţional, definit de o pondere de peste 97% a producţiei locale de bere în consumul intern şi 70% dintre ingrediente provenite din agricultura României. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piaţa berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităţilor conexe, importante contribuţii la bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite şi prin crearea, în mod direct şi indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel naţional’, a spus Leferman.

Ea a precizat că volumul pieţei berii în 2016 s-a menţinut la 15,8 milioane hl, nivel atins şi în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 litri, situând România pe locul şapte în Europa.

În domeniul investiţiilor, membrii Asociaţiei Berarii României au făcut în 2016 investiţii în valoare totală de 69,7 milioane euro, în creştere cu 14,2 milioane euro faţă de 2015. Exporturile în 2016 au înregistrat o uşoară scădere, de 0,08 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, iar la importuri, piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern.

În ceea ce priveşte tipurile de ambalaj, preferinţele consumatorilor au avut doar mici variaţii în 2016 faţă de anul precedent. Berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variaţie în rândul preferinţelor consumatorilor, cu o creştere de aproximativ trei puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deşi a înregistrat o scădere cu aproximativ două puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere pe piaţă. Doza a înregistrat doar o uşoară scădere, de un punct procentual, de la 18,1% la 17,1%, iar berea la halbă s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel de consum, variind doar de la 3,7% în 2015, la 3,65% anul trecut.

Julia Leferman a subliniat importanţa educaţiei în formarea viitoarelor generaţii de maeştri berari.

‘Caracterul naţional al producţiei de bere din România este întărit şi de faptul că formarea a numeroase generaţii de maeştri berari are loc chiar aici, la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi. Dăruirea pe care o au cadrele didactice pentru această meserie s-a transmis absolvenţilor care au reuşit să realizeze reale performanţe în domeniul pe care şi l-au ales. Profesionalismul specialiştilor care au deprins arta fabricării berii la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, s-a transformat în timp în produse de excepţie, iubite de români, fapt ce nu ar fi fost posibil fără implicarea permanentă şi înaltul standard al profesorilor de aici’, a spus Leferman.

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Camelia Vizireanu, a menţionat că Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi ,,este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii în ţară’.

‘Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii la noi în ţară, locul în care se formează nu doar generaţii de maeştri berari, dar se şi naşte pasiunea pentru această frumoasă meserie. Pe băncile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor se formează an de an specialişti într-un domeniu de activitate care oferă românilor nu doar o băutură extrem de apreciată, dar care reuşeşte să şi menţină standardul excelenţei – de la profesioniştii în domeniu instruiţi aici, la produsul în sine’, a spus Camelia Vizireanu.

(Agerpres/ FOTO agora.md)

Etichete:
Palatul Culturii din Iași – deschis de sărbători! Programul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași
Regional miercuri, 24 decembrie 2025, 10:52

Palatul Culturii din Iași – deschis de sărbători! Programul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași

În perioada 24 decembrie 2025 – 7 ianuarie 2026, sălile reprezentative din Palatul Culturii – Holul de Onoare, Sala Voievozilor, Sala „Henri...

Palatul Culturii din Iași – deschis de sărbători! Programul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași
Iași: Microbuz care efectua curse internaţionale, implicat într-un accident la Stroeşti; două persoane – la spital
Regional miercuri, 24 decembrie 2025, 09:52

Iași: Microbuz care efectua curse internaţionale, implicat într-un accident la Stroeşti; două persoane – la spital

Două persoane au ajuns la spital, în urma unui accident produs miercuri dimineaţa în localitatea Stroeşti, fiind implicat un microbuz care...

Iași: Microbuz care efectua curse internaţionale, implicat într-un accident la Stroeşti; două persoane – la spital
Informare meteo: ninsori, vânt și ger în toată Moldova
Regional marți, 23 decembrie 2025, 12:52

Informare meteo: ninsori, vânt și ger în toată Moldova

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 23 decembrie, ora 18 – 26 decembrie, ora 10 Fenomene vizate: intensificări ale vântului,...

Informare meteo: ninsori, vânt și ger în toată Moldova
Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi
Regional marți, 23 decembrie 2025, 12:39

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi

Naşterea Domnului nostru Isus Cristos este evenimentul care a avut loc acum două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea:...

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi
Regional marți, 23 decembrie 2025, 11:45

(AUDIO) Vaslui: Proiect european record pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare

În județul Vaslui, va fi implementat cel mai mare proiect cu fonduri europene din ultimii 35 de ani, în valoare de peste 460 de milioane de euro....

(AUDIO) Vaslui: Proiect european record pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare
Regional marți, 23 decembrie 2025, 11:37

Şoferii pot circula, de astăzi, pe încă 50 de kilometri din Autostrada Moldovei

Şoferii pot circula, de astăzi, pe încă 50 de kilometri din Autostrada Moldovei. Tronsonul Focşani – Adjud, parte din Autostrada A7, a...

Şoferii pot circula, de astăzi, pe încă 50 de kilometri din Autostrada Moldovei
Regional marți, 23 decembrie 2025, 10:44

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” – ediția a L-a, aniversară – s-a încheiat cu succes

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea...

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” – ediția a L-a, aniversară – s-a încheiat cu succes
Regional marți, 23 decembrie 2025, 07:12

Neamţ: Secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Roman îşi restrânge temporar activitatea din lipsa medicilor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a anunţat, luni, că activitatea din cadrul secţiei de pediatrie va fi restrânsă temporar, din...

Neamţ: Secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Roman îşi restrânge temporar activitatea din lipsa medicilor