Vaslui: DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul expertului Radu Judele

Publicat de Gabriela Rotaru, 12 mai 2025, 16:40
DNA a solicitat înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul expertului Radu Judele, inculpat alături de Dumitru Buzatu într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie.
La termenul care a avut loc luni la Tribunalul Vaslui a fost vizionată o înregistrare de la termenul anterior, în care se vede cum, în faţa sălii de judecată, inculpatul Radu Judele s-a apropiat de un martor cu care nu avea voie să comunice şi a vorbit cu acesta pentru scurt timp, instanţa urmând să se pronunţe marţi cu privire la înlocuirea controlului judiciar.
‘Doar am salutat. Nu mi-am imaginat că s-ar putea interpreta. Consider că a fost o întâlnire accidentală în faţa sălii de judecată’, a afirmat Radu Judele în faţa instanţei.
Procurorul DNA a precizat că întâlnirea celor doi a durat aproximativ 30 de secunde, motiv pentru care nu s-ar putea considera că a fost una accidentală. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a invocat faptul că inculpatul a iniţiat întâlnirea şi că ar fi avut astfel o atitudine sfidătoare faţă de organele judiciare.
Avocatul Liviu Bran consideră că inculpatul Radu Judele nu a greşit cu nimic salutând martorul din dosar şi a subliniat că întâlnirea a avut loc în cadrul procesului, pe holul tribunalului, lucru care nu ar trebui să ridice vreo suspiciune.
‘Nu s-a întâlnit în alt cadru decât cel procesual. (…) Suntem oameni, nu animale, ne salutăm. Cred că încă suntem normali din toate punctele de vedere. A spune că acest om a încălcat o dispoziţie printr-un simplu salut este absurd. Are dreptul la viaţă, la demnitate, nu putem să-i călcăm acest drept’, a afirmat apărătorul lui Judele.
Liviu Bran a solicitat, totodată, ca şedinţele următoare din dosar să fie secrete şi a invocat presiunea mediatică în acest caz, cererea fiind respinsă de judecător.
La solicitarea unuia dintre avocaţii lui Dumitru Buzatu, instanţa a interzis publicarea de către reprezentanţii mass-media a unor informaţii importante din declaraţiile pe care martorii din dosar le dau în faţa instanţei, invocând faptul că prezentarea unor astfel de date în presă ar putea influenţa martorii audiaţi ulterior. (Agerpres)