Sute de medici se află la Iași, la „Conferinţa Naţională a Societăţii de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România”

Publicat de letitia, 21 mai 2025, 17:34
Sute de medici şi specialişti din ţară şi străinătate se află în aceste zile la Iaşi pentru a lua parte ‘Conferinţa Naţională a Societăţii de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România’, un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iaşi şi 190 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari în România.
Prin ‘Conferinţa Naţională a Societăţii de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România’ sunt aduse în prim-plan progresele remarcabile din domeniul medicinei de urgenţă din România, dar şi provocările cu care se confruntă zi de zi personalul medical.
‘Sărbătorim în aceste zile 20 de ani de SMURD la Iaşi şi 190 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari în România. Suntem bucuroşi să găzduim evenimente ştiinţifice extrem de importante la care participă colegi din mai multe ţări europene, din cadrul Societăţii Europene de Medicină de Urgenţă. Sunt cursuri şi conferinţe legate de toate tipurile de urgenţă şi din alte specialităţi medicale’, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.
Înfiinţat în 2005, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi a evoluat de la un nucleu restrâns la o structură vitală în gestionarea urgenţelor medicale.
‘Am început în 2 mai 2005 cu o maşină împrumutată de la Spitalul CFR şi un elicopter închiriat, pe care am făcut prima zi gardă. Au urmat momente de creştere. Acum provocările sunt în primul rând de ordin ştiinţific, vrem să fim şi suntem în multe domenii la nivel european, la nivel mondial. Facem aceleaşi proceduri ca la Bruxelles sau Londra. (…) SMURD România este un model recunoscut la nivel european. Sunt invitată la foarte multe conferinţe şi congrese să vorbesc despre SMRD, despre felul în care lucrăm integrat cu pompierii, cu cei din unitatea de Aviaţie, cum lucrăm integrat cu Ambulanţa, cu dispeceratul, cu STS şi cum creştem generaţiile în cadrul universităţilor de medicină, în cadrul programelor de rezidenţiat’, a afirmat Diana Cimpoeşu. AGERPRES/FOTO Radio Iași