(AUDIO): A fost semnat contractul privind reabilitarea Cinematografului Tineretului din Iași

Publicat de letitia, 21 mai 2025, 16:34 / actualizat: 21 mai 2025, 18:07
Astăzi, la Iași, a fost semnat contractul privind reabilitarea arhitectonică și funcțională a Cinematografului Tineretului. Valoarea proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro, iar durata de realizare, de maximum 36 de luni a precizat primarul Iașului, Mihai Chirica.
Inițiatorul proiectului, Andrei Apreotesei, a adăugat că proiectul este cel de-al treilea din municipiu care vizează repunerea în valoare a unui cinematograf, primele două fiind Cinematografele Victoria și Dacia. Deoarece în perioada interbelică respectiva clădire era intitulată Coloseum Bragadiru, după finalizarea lucrărilor, Cinematograful Tineretului va căpăta denumirea din perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, Andrei Apreotesei a arătat că în acest an va fi începută acțiunea de proiectarea pentru punerea în valoare a Cinematografului Republica, numit, în perioada interbelică,”Trianon”.
Andrei Apreotesei: La Bragadiru sunt patru surse de finanțare – Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Dezvoltării și Primăria, dar și Ateneul Național din Iași. Iar la Republica, cred eu că, de asemenea, vor merge pe cel puțin trei surse de finanțare – Ministerul Culturii, Primăria și Ateneul.
Realizatorul proiectului de reabilitare a Cinematografului Tineretului, Ionel Oancea, a declarat că la parterul clădirii va fi o sală multifuncțională, iar la etaj va fi amenajat un cinematograf cu 50 de locuri:
Ionel Oancea: Noi știm că strada Lăpușneanu a fost una dintre străzile sociale cu impact social cel mai important în perioada interbelică. Ideea refacerii ca fațadă a acestui obiectiv este de a recâștiga atmosfera istorică a străzii Lăpuşneanu și din acest motiv arhitectura este de fapt o refacere a vechii imagini a Coloseumului. Iar în ce privește conceptul funcțional, am păstrat o sală de cinema cu circa 50 de locuri cu înaltă tehnologie – ea poate fi folosită și ca cinematecă în sistemul cultural al Iașului – iar la parter este o salămultifuncțională, capabilă să găzduiască o mulțime de evenimente.
(Constantin Mihai/FOTO Ateneul Național Iași)