UPDATE: Conclav: Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales după primul scrutin

Publicat de Gabriela Rotaru, 7 mai 2025, 23:02 / actualizat: 8 mai 2025, 5:42
Fum negru a ieşit pe un coş al Capelei Sixtine din Vatican, miercuri seară, la ora locală 21:01 (22:01 ora României – n.red.), ceea ce indică faptul că, după primul scrutin, noul Suveran Pontif nu a fost încă ales, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
Prima sesiune de votare a avut loc după depunerea jurământului de păstrare a secretului votului de către cei 133 de cardinali electori şi după ordinul ‘Extra omnes’, formula din limba latină prin care maestrul de ceremonii, monseniorul Diego Giovanni Ravelli, le-a invitat pe toate persoanele care nu participau în mod direct la procesul de votare să părăsească incinta Capelei Sixtine, pentru a permite astfel alegerea succesorului papei Francisc.
Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, aproximativ 30.000 de persoane, credincioşi şi curioşi, s-au reunit în Piaţa Sfântul Petru pentru a afla în direct rezultatul primului tur de scrutin, rămânând la faţa locului în pofida unei lungi aşteptări de peste trei ore şi privind cu insistenţă spre coşul instalat pe acoperişul Capelei Sixtine.
Pentru a fi ales papă, un cardinal trebuie să primească două treimi din voturi, adică 89 de voturi.
Având în vedere că acest prim tur de scrutin permitea mai degrabă o evaluare a favoriţilor din rândul cardinalilor, era puţin probabil să fie atinsă majoritatea de două treimi din totalul voturilor exprimate, relatează AFP.
Votul cardinalilor electori va continua joi, când sunt prevăzute patru scrutinuri (două dimineaţa şi două seara). Rezultatul acestora va fi anunţat în jurul orelor locale 12:00 şi 19:00.
Agenţia de presă ANSA reaminteşte că ultimele două conclavuri, organizate pentru alegerea papilor Francisc şi Benedict, au durat doar două zile.
Acoperit din punct de vedere mediatic de aproximativ 5.000 de jurnalişti, acest conclav stârneşte un interes uriaş în întreaga lume, dincolo de sfera religioasă, după cum o dovedesc pariurile de milioane de euro plasate pe identitatea viitorului papă, succesul unor jocuri de noroc online şi recordurile stabilite de filmul ‘Conclave’, lansat în 2024, precizează AFP.
Cine, dintre cei 133 de cardinali, va apărea îmbrăcat în alb în balconul Bazilicii Sfântul Petru?
De la italienii Pietro Parolin şi Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, fără a îi uita pe arhiepiscopul Marsiliei, francezul Jean-Marc Aveline, şi pe filipinezul Luis Antonio Tagle, mai mulţi cardinali s-au evidenţiat printre ‘papabili’, care sunt consideraţi favoriţi.
Însă acest conclav se anunţă a fi deosebit de deschis, cu o reprezentare fără precedent a ‘periferiilor’, atât de dragi papei Francisc, care a numit 81% din cardinalii electori.
Pentru a-şi compara punctele de vedere cu privire la provocările cu care se confruntă Biserica Catolică, cardinalii au organizat 12 ‘congregaţii generale’ în ultimele zile pentru a contribui la conturarea profilului viitorului papă.
Însă în această alegere foarte deschisă, contextul geopolitic internaţional ar putea să se dovedească şi el foarte important. AGERPRES
Uşile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, marcând astfel începerea conclavului care îl va alege pe viitorul suveran pontif, după decesul papei Francisc pe 21 aprilie, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
Miercuri după-amiază, cei 133 de cardinali electori s-au îndreptat într-o procesiune de la Capela Paulină spre Capela Sixtină, unde s-au rugat pentru îndrumarea divină în alegerea celui de-al 267-lea suveran pontif.
Fiecare dintre cardinali a jurat apoi, cu mâna pe Evanghelie, să păstreze ‘secretul absolut asupra a tot ceea ce priveşte, direct sau indirect, voturile şi scrutinurile pentru alegerea Suveranului Pontif’.
Prin ordinul dat în limba latină ‘Extra Omnes’ (‘Să iasă toţi afară’), maestrul de ceremonii, monseniorul Diego Giovanni Ravelli, le-a invitat pe toate persoanele care nu erau implicate în votul secret să părăsească incinta Capelei Sixtine.
Uşile acesteia au fost apoi închise, la ora locală 17:45 (15:45 GMT).
Sub splendidele fresce pictate de Michelangelo, complet izolaţi de restul lumii, cardinalii catolici vor proceda la alegerea noului papă, într-un prim scrutin. Toate buletinele de vot vor fi arse la sfârşitul zilei, pentru a şterge orice urmă a scrutinului secret. Dacă fumul ce va ieşi pe coşul Capelei Sixtine va fi negru, procedura va fi reluată joi. În caz contrar, fumul alb va aduce la cunoştinţa întregii lumi că un nou papă a fost ales. (Agerpres)
La Vatican începe procedura de alegere a succesorului Papei Francisc, care a încetat din viaţă de Paşti, la vârsta de 88 de ani. Cardinalii electori se închid pentru vot în Capela Sixtină şi întreaga lume catolică va fi cu ochii pe hornul capelei, în aşteptarea fumului alb care anunţă desemnarea noului Papă.
Elena Postelnicu relatează de la Roma: Cei 133 de cardinali vor vota o singură dată, seara. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a obţine fum alb, alte patru voturi sunt programate pentru joi, 8 mai, şi aşa mai departe în zilele următoare, până când unul dintre cardinali obţine două treimi din sufragii.
Cardinalul Pietro Parolin va prezida lucrările conclavului. Unii cardinali consideră că în două zile s-ar putea şti deja numele noului Papă. Alţii însă susţin că este nevoie de mai mult timp.
În vreme ce, pe durata conclavului, Vaticanul va fi într-un fel blindat, nici măcar telefoanele mobile nu vor funcţiona în interiorul micuţului stat până la „Habemus Papam”, Ministerul de Interne de la Roma se pregăteşte cu măsuri de securitate intensificate pentru ziua în care noul Papă îşi va prelua misiunea de lider al Bisericii Catolice, eveniment la care ar putea să asiste peste 200.000 de credincioşi. (Rador/ FOTO AI)