Uniunea Europeană şi Statele Unite au ajuns la un acord comercial care prevede taxe vamale de 15%

Publicat de Gabriela Rotaru, 28 iulie 2025, 09:37
Uniunea Europeană şi Statele Unite au ajuns la un acord comercial care prevede taxe vamale de 15% pentru produsele europene exportate pe piaţa americană.
Acordul a fost anunţat după negocierile dintre şefa Comisei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele american, Donald Trump.
Cei doi s-au întâlnit în Scoţia unde liderul de la Casa Albă îşi vizitează terenurile de golf pe care le deţine. Potrivit preşedintelui american, Uniunea Europeană promite investiţii şi achiziţii energetice de sute de miliarde de dolari, iar von der Leyen spune că, prin acest acord, Statele Unite vor înlocui Rusia ca furnizor de petrol şi gaz pentru Uniune.
Anterior acestui anunţ, Uniunea Europeană avea perspectiva unor tarife de 30% începând cu 1 august, astfel că noile tarife de 15% par, teoretic, o variantă mai bună, deşi europenii sperau la 10%. Tarifele de 15% se vor aplica majorităţii produselor europene importate din Statele Unite, inclusiv pentru industria auto şi pentru produse farmaceutice. Ursula von der Leyen anunţa că există şi produse, atât europene, cât şi americane, pentru care nu vor exista tarife în schimbul comercial dintre cele două blocuri. Este cazul industriei aeronautice, anumitor produse chimice, semiconductorilor şi anumitor produse agro-alimentare. Un alt element al acordului este creşterea colaborării în sectorul energetic, iar Ursula von der Leyen anunţa că Europa va importa circa 750 de milioane de metri cubi gaz american, pentru a elimina integral gazul rusesc din mixul energetic european.
Ursula von der Leyen: Această cantitate este împărţită pe trei ani, câte 250 de milioane în fiecare an. În Europa intră încă prea mult gaz lichefiat rusesc pe diverse rute şi vrem că acest lucru să ia sfârşit, de aceea este binevenit să cumpărăm mai mult LNG american, care este o sursă mai bună şi de încredere, şi cam 750 de milioane de metri cubi estimăm că putem importa în trei ani.
Ursula von der Leyen recunoaşte că noile tarife de 15% vor reprezenta o problemă pentru anumite sectoare europene, însă Uniunea continua să caută pieţe noi de desfacere la nivel global. Pe de altă parte, însă, noul acord, spune ea, va aduce stabilitate şi predictibilitate pentru companii şi consumatori în condiţiile unei perioade tulburi la nivel global. În fine, un alt punct al înţelegerii este că Europa şi Statele Unite vor încerca să găsească împreună soluţii pentru a face faţă supraproducţiei globale de oţel şi aluminiu, care presează cele două pieţe. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)