Serviciile spitaliceşti absorb 46% din cheltuielile fondului din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate

Publicat de Andreea Drilea, 24 iulie 2025, 08:30
Serviciile spitaliceşti absorb 46% din cheltuielile fondului din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Tarifele sunt subdimensionate, iar metodele de acoperire a diferenţei între costuri şi tarife generează ineficienţă şi inechităţi, arată o analiză a performanţei economice în sistemul de sănătate. Are detalii Adriana Turea.
Reporter: Adriana Turea – Studiul demonstrează că spitalele private sunt de două ori mai prost plătite pentru acelaşi serviciu medical, faţă de furnizorii publici, spune expertul în politici de sănătate, doctor Dragoş Garofil.
Dragoş Garofil: Propunem o recalculare a tarifelor de internare continuă de zi şi a celor de zi de spitalizare pentru cronici, prin introducerea creşterilor salariale, mecanism care a fost creat în 2016, un mecanism paralel de plata creşterilor salariale în sistemul public de sănătate, care astăzi a devenit un monstru de 17 miliarde de lei din bugetul Casei, mai mare decât bugetul alocat serviciilor medicale decontate în spitale. Fondul trebuie să plătească servicii de sănătate şi nu salarii.
Reporter: Iar preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Horaţiu Moldovan, atrage atenţia că este o situaţie alarmantă.
Horaţiu Moldovan: Vis-a-vis de cheltuielile cu spitalele, aceste influenţe salariale în 2025 depăşesc cu un miliard cheltuielile aferente serviciilor medicale pe care spitalele le prestează. Este o situaţie care duce FNUASS la limita sustenabilităţii şi dacă nu luăm măsuri în perioada imediat următoare, FNUASS va fi nesustenabil.
Reporter: De asemenea, analiza sistemului de paturi din spitale arată dezechilibre cauzate de reglementările CNAS şi de rigiditatea sistemului sanitar. Plafonarea gradului de ocupare limitează activitatea spitalelor şi duce la folosirea ineficientă a paturilor.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro