Şedinţă de guvern; Programul naţional de achiziţii ecologice 2025 – 2030, pe agendă

Publicat de Andreea Drilea, 24 aprilie 2025, 06:13
Guvernul se reuneşte joi în şedinţa săptămânală, urmând să aprobe, prin hotărâre, Programul naţional de achiziţii ecologice 2025 – 2030.
Prin actul normativ se are în vedere aprobarea şi implementarea unui program de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale.
‘Prin achiziţionarea de produse, servicii şi lucrări cu impact redus asupra mediului se va realiza decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale şi degradarea mediului. (…) Implementarea Programului naţional de achiziţii ecologice (PNAE 2025-2030) va aduce beneficii precum: reducerea presiunii asupra mediului, o mai mare securitate a aprovizionării cu materii prime, creşterea competitivităţii şi stimularea inovării. Consumatorii vor beneficia de produse durabile şi inovatoare, destinate să contribuie la creşterea calităţii vieţii ducând astfel la realizarea de economii pe termen lung’, se explică în nota de fundamentare a proiectului.
Executivul va mai discuta joi bugetul de venituri şi cheltuieli pe acest an al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Guvernul va analiza şi un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul acestuia, privind stabilirea unor măsuri pentru preluarea unor programe şi aprobarea Programului multianual pentru construcţia de locuinţe ‘Alexandru Cişmigiu’, precum şi privind modificarea şi completarea unor acte normative.
Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe agendă vizează măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului şi construcţiilor şi accelerarea investiţiilor.
În şedinţa de Guvern, urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea unor măsuri în sistemul de învăţământ.
‘În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi instituţiile de învăţământ superior de stat care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025’, prevede propunerea de act normativ.
Cabinetul Ciolacu va mai discuta un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea OUG nr. 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă nou – născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.
Pe agendă se mai află o serie de hotărâri privind acceptarea de către statul român a donaţiei unor bunuri mobile, ca operaţiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc. din SUA şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a acestora.
Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome Rasirom, aflată sub autoritatea Serviciului Român de Informaţii. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro