Ascultă Radio România Iași Live

Guvern: Plafonarea adaosului comercial pentru o serie de alimente de bază prelungită până la 30 septembrie

Guvern: Plafonarea adaosului comercial pentru o serie de alimente de bază prelungită până la 30 septembrie

Publicat de Andreea Drilea, 27 iunie 2025, 19:07 / actualizat: 28 iunie 2025, 8:36

UPDATE – Guvernul a aprobat, vineri, prin ordonanţă de urgenţă prelungirea plafonării adaosului comercial la o serie de alimente de bază până la 30 septembrie.

Actul normativ vizează modificarea art. 8 din OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi a art. 13 din OUG 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

‘Guvernul prelungeşte cu trei luni plafonarea adaosului comercial la o serie de alimente de bază, în scopul protejării populaţiei de creşterea preţurilor la produsele alimentare esenţiale. Produsele pentru care s-a extins până la 30 septembrie 2025 plafonarea adaosului comercial, prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi de Guvern sunt cele stabilite în OUG nr. 67/2023. (…) Măsura are ca scop combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi protejarea puterii de cumpărare a populaţiei’, a informat Executivul într-un comunicat de presă.

De asemenea, Guvernul a decis să prelungească aplicarea OUG 84/2023, care instituie un mecanism de consultare şi reacţie coordonată privind exporturile de produse agricole din Ucraina, până la data de 31 decembrie, precizând că această măsură ‘contribuie la menţinerea echilibrului pieţei interne şi la sprijinirea fermierilor şi procesatorilor români afectaţi de importurile masive’.

‘Măsurile adoptate vizează operatorii economici din întregul lanţ agroalimentar – producători, procesatori, comercianţi şi are un impact direct asupra sprijinirii categoriilor sociale vulnerabile, în acord cu principiile Pilonului european al drepturilor sociale’, precizează sursa citată.

Produsele alimentare pentru care se prelungeşte plafonarea adaosului comercial cuprinse în OUG 67/2023 sunt următoarele:

* pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 – 500 grame, fără specialităţi;

* lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;

* brânză telemea de vacă vrac;

* iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;

* făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg;

* mălai până la 1 kg;

* ouă de găină calibrul M;

* ulei de floarea-soarelui până la 2 l;

* carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);

* carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc);

* legume (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);

* fructe (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);

* cartofi proaspeţi albi vrac;

* zahăr alb tos până la 1 kg;

* smântână – 12% grăsime;

* unt până la 250 grame;

* Magiun până la 350 grame. AGERPRES


Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie 2025, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat joi pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

‘Prezenta ordonanţă reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelungeşte termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cu o nouă perioadă de 3 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2025 inclusiv, cu efecte în combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, în vederea menţinerii puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele de bază’, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit sursei citate, beneficiile estimate prin intrarea în vigoare şi aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor negative probabile şi posibile generate de actuala situaţie, precum menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.

Totodată, proiectul de act normativ creează cadrul juridic necesar aplicării măsurilor care au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor generate de actuala situaţie asupra populaţiei şi sectoarelor de producţie, procesare, distribuţie, comercializare produse agricole şi alimentare, precum: scăderea puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele alimentare de bază; distorsionarea pieţei produselor agroalimentare şi existenţa unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populaţiei; diminuarea activităţii operatorilor din sectoarele economice implicate, până la reducerea masivă sau închiderea activităţii; menţinerea vulnerabilităţii şi expunerii consumatorilor faţă de evoluţiile nefavorabile ale pieţelor agricole.

‘Adoptarea măsurilor preconizate de actul normativ va duce la creşterea puterii de cumpărare a populaţiei în ceea ce priveşte produsele agricole şi alimentare de bază, echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor acestora, contribuind la ameliorarea nivelului de trai, precum şi la evitarea depopulării spaţiului rural. Aceste măsuri ar putea contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor agricole, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri. (…) Implicit va avea loc o creştere în lanţ a veniturilor tuturor agenţilor economici antrenaţi şi favorizează circulaţia capitalurilor, antrenând noi şi noi plusuri de valoare la toate nivelurile şi pentru toţi participanţii la viaţa economică’, se mai menţionează în Nota de fundamentare.

Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele.

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor şi care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârşitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.

Lista alimentelor cuprinde: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui; carne proaspătă porc; legume proaspete vrac; fructe proaspete vrac; cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

De asemenea, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prelungeşte şi termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2023 până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, pentru menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.

‘Având în vedere că mecanismul de licenţiere prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, cu modificările şi completările ulterioare, a avut ca impact atenuarea şi stabilizarea producţiei interne a României şi a pieţei unor produse agricole, respectiv: grâu sau meslin, porumb, oleaginoase, făină de grâu, zahăr, ouă, carne de pasăre, cu efecte benefice pentru viabilitatea fermelor şi pentru lanţul agroalimentar, este oportună şi necesară prelungirea termenului de aplicare al acestei ordonanţe de urgenţă până la data de 31 decembrie
2025 inclusiv, pentru menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români’, se arată în document.

Potrivit sursei citate, nepromovarea în regim de urgenţă a acestor măsuri poate avea ca efecte afluxul de produse agricole din Ucraina, imposibilitatea valorificării produselor de către fermierii români, distorsionarea pieţei produselor agroalimentare şi existenţa unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populaţiei, creşterea stocurilor şi degradarea acestora, abandonarea fermelor de către fermierii români etc. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

METEO: Val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic ridicat dar și instabilitate atmosferică accentuată
Naţional vineri, 27 iunie 2025, 12:11

METEO: Val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic ridicat dar și instabilitate atmosferică accentuată

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul: 27-06-2025 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : 27 iunie,...

METEO: Val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic ridicat dar și instabilitate atmosferică accentuată
Şedinţa CSAT – convocată pe 30 iunie; evaziunea fiscală şi situaţia de la Salina Praid – pe ordinea de zi
Naţional vineri, 27 iunie 2025, 10:52

Şedinţa CSAT – convocată pe 30 iunie; evaziunea fiscală şi situaţia de la Salina Praid – pe ordinea de zi

Preşedintele Nicuşor Dan a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care va avea loc luni, la Palatul Cotroceni, a...

Şedinţa CSAT – convocată pe 30 iunie; evaziunea fiscală şi situaţia de la Salina Praid – pe ordinea de zi
Evaluare Naţională/Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin proba la Limba maternă
Naţional vineri, 27 iunie 2025, 06:43

Evaluare Naţională/Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin proba la Limba maternă

Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin vineri proba la Limba şi literatura maternă din cadrul Evaluării Naţionale, conform...

Evaluare Naţională/Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin proba la Limba maternă
METEO: Val de caniculă dar și instabilitate atmosferică accentuată în mai multe județe din țară
Naţional joi, 26 iunie 2025, 10:10

METEO: Val de caniculă dar și instabilitate atmosferică accentuată în mai multe județe din țară

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul: 26-06-2025 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : 26 iunie,...

METEO: Val de caniculă dar și instabilitate atmosferică accentuată în mai multe județe din țară
Naţional joi, 26 iunie 2025, 06:32

ANRE aprobă noile tarife reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile de la 1 iulie 2025

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a actualizat noile tarife reglementate de distribuţie a gazelor naturale,...

ANRE aprobă noile tarife reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile de la 1 iulie 2025
Naţional miercuri, 25 iunie 2025, 11:30

METEO: Val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Ziua/luna/anul: 25-06-2025 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : 25 iunie, ora...

METEO: Val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat
Naţional miercuri, 25 iunie 2025, 10:59

(AUDIO) Vameșii aduc un omagiu colegilor pierduți și trag un semnal de alarmă privind condițiile de muncă

Angajații Autorității Vamale Române vor păstra astăzi, în jurul prânzului, un moment de reculegere în memoria colegilor care au decedat...

(AUDIO) Vameșii aduc un omagiu colegilor pierduți și trag un semnal de alarmă privind condițiile de muncă
Naţional miercuri, 25 iunie 2025, 06:33

Evaluarea Naţională/Astăzi – proba la Matematică

Elevii de clasa a VIII-a susţin miercuri proba scrisă la Matematică în cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Evaluarea Naţională/Astăzi – proba la Matematică