CES: Măsurile fiscal-bugetare propuse recent conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetăţenilor

Publicat de Andreea Drilea, 4 iulie 2025, 19:30
Măsurile fiscal-bugetare propuse recent conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetăţenilor şi afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social şi economic negativ asupra întregii societăţi, care va resimţi efecte similare perioadei anilor 2010, arată Consiliul Economic şi Social, care a avizat nevaforabil, vineri, pachetul fiscal pregătit de Guvern.
‘Măsurile impuse, respectiv creşterea TVA la alimente, servicii şi medicamente, creşterea accizelor la carburant şi a taxei de rovignetă, vor duce la creşterea preţurilor la alimentele de bază şi medicamente, iar împreună cu liberalizarea preţurilor la energia electrică şi gaze, diminuarea veniturilor pentru o parte dintre salariaţi prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2025, toate acestea conduc la o scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt, fără o pregătire prealabilă a populaţiei, mai ales a persoanelor şi familiilor vulnerabile. Considerăm că măsurile de austeritate trebuiau abordate etapizat, pe o perioadă mai mare de timp’, precizează CES în avizul publicat vineri.
Consiliul Economic şi Social menţionează, de asemenea, că, având în vedere complexitatea proiectului de act normativ, este necesară o analiză detaliată şi riguroasă, ceea ce este imposibil de realizat în termenul insuficient pus la dispoziţie în vederea avizării acestuia.
Potrivit documentului citat, ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social, lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile şi construit pe o logică fiscală regresivă.
‘Proiectul nu respectă principiile echităţii şi progresivităţii în materie de politici publice, transferând presiunea fiscală către populaţia cu venituri mici şi medii. Măsurile propuse sunt susceptibile să adâncească inegalităţile sociale, să afecteze accesul la bunuri esenţiale şi să reducă capacitatea de subzistenţă a gospodăriilor vulnerabile. De asemenea, ele pot avea un efect de destabilizare socială şi de alimentare a tensiunilor sociale şi politice într-un context marcat deja de polarizare şi neîncredere instituţională’, se mai arată în avizul CES.
Măsura creşterii cotei de TVA de la 9% la 11% pentru mai multe categorii de produse esenţiale va avea efect inflaţionist asupra cheltuielilor gospodăriilor şi va afecta accesul la bunuri esenţiale mai ales în cazul categoriilor sociale vulnerabile, susţine CES. De asemenea, măsura contravine recomandărilor europene privind protejarea categoriilor vulnerabile în perioade de ajustări fiscale, arată sursa citată.
Referitor la introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care realizează venituri din pensii peste 3.000 de lei, CES subliniază că, deşi este introdus un plafon de protecţie, măsura afectează pensionarii cu venituri medii, care nu beneficiază de alte forme de sprijin şi au cheltuieli medicale recurente. Impactul este semnificativ în special pentru pensionarii din oraşele mari, unde costul vieţii este mai ridicat, iar în lipsa unor măsuri de compensare, această contribuţie echivalează cu o reducere netă a pensiei, arată Consiliul Economic şi Social.
Pe de altă parte, documentul atrage atenţia că eliminarea din rândul persoanelor asigurate la sănătate fără plata contribuţiei a celor incluşi în programele naţionale de HIV/SIDA şi de tuberculoză aduce un risc epidemiologic mult prea ridicat raportat la economiile bugetare.
În ceea ce priveşte creşterea TVA pentru produse culturale, măsura afectează accesul la cultură, educaţie şi informare, în special pentru tineri şi pentru persoanele din comunităţi cu resurse limitate, într-un context în care nivelul de educaţie civică şi alfabetizare funcţională este deja problematic.
Cu privire la prevederea conform căreia ordonatorii de credite acorda lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 lei net, o indemnizaţie de hrană de 347 lei lunar, CES consideră că reducerea pragului afectează personalul cu experienţă, care depăşeşte pragul de 6.000 lei net fără a avea venituri considerate ‘excesive’. ‘Această măsură poate genera demotivare şi un risc crescut de migraţie către sectorul privat sau extern’, avertizează CES.
‘Proiectul de lege, în forma actuală, nu este fundamentat pe o analiză solidă a impactului social agregat, nu conţine măsuri de protecţie compensatorie şi nu respectă principiile constituţionale privind echitatea fiscală şi solidaritatea socială. Se impune demararea unei reforme fiscale echilibrate, care să conţină măsuri de protecţie reală a cetăţenilor vulnerabili. Fără astfel de corecturi, riscăm nu doar o degradare a condiţiilor de trai, ci şi o explozie de neîncredere instituţională şi radicalizare socială, cu consecinţe directe asupra democraţiei şi stabilităţii în societate’, precizează Consiliul Economic şi Social. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro