Alertă de călătorie MAE: Libia – cetăţenii români sunt sfătuiţi să părăsească imediat această ţară

Publicat de Gabriela Rotaru, 14 mai 2025, 18:23
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte cetăţenilor români, în contextul celor mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din Libia, că pentru această ţară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim – ‘Părăsiţi imediat ţara!’.
Situaţia de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată în ultima perioadă, prin multiplicarea confruntărilor armate dintre grupările rivale majore. Aceste evenimente au potenţialul de a se extinde şi în alte zone din afara capitalei Libiei, fără o avertizare prealabilă.
Modificarea recentă a climatului de securitate din capitala Tripoli poate determina anumite formaţiuni armate să recurgă la răpiri sau alte activităţi infracţionale care să vizeze cetăţeni străini prezenţi pe întreg teritoriul Libiei.
MAE precizează că nu este neobişnuit ca autorităţile locale să decidă sistarea parţială sau totală a zborurilor pe Aeroportul Internaţional Mitiga, recurgând, eventual, la direcţionarea zborurilor către Aeroportul Internaţional din Misurata.
Regiunea de sud a Libiei, precum şi zonele frontaliere cu Algeria, Niger, Ciad şi Sudan prezintă riscuri ridicate de securitate din cauza prezenţei grupărilor de crimă organizată şi a capacităţii reduse de acţiune a instituţiilor de ordine publică, riscurile de răpire fiind ridicate.
Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli relocată temporar la Tunis (18, Avenue D’Afrique, El Menzah V, B.P.57-1004 – Tunis, telefon de urgenţă: 00216 566 146 77, e-mail: tripoli@mae.ro şi tripoli.consul@mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse. (Agerpres/ FOTO mae.ro)