Ascultă Radio România Iași Live

Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, din 15 martie

Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, din 15 martie

Publicat de Andreea Drilea, 15 martie 2023, 07:16

Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

‘În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul’, au susţinut reprezentanţii ANPC, într-un comunicat transmis la finele anului trecut, când s-a luat decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

‘Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru’, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu ‘cremă vegetală’ şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă

Etichete:
Protest pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situaţiei generate de inundarea minei de la Praid
Naţional duminică, 6 iulie 2025, 08:23

Protest pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situaţiei generate de inundarea minei de la Praid

Peste 200 de locuitori ai comunei Praid au participat sâmbătă la un protest paşnic organizat pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra...

Protest pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situaţiei generate de inundarea minei de la Praid
Rogobete: Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul MS un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale
Naţional duminică, 6 iulie 2025, 07:57

Rogobete: Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul MS un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale

Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale,...

Rogobete: Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul MS un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale
CONCORD IAȘI OPEN – S-a tras la sorți tabloul principal
Naţional duminică, 6 iulie 2025, 07:38

CONCORD IAȘI OPEN – S-a tras la sorți tabloul principal

S-a tras la sorți tabloul principal la turneul ATP Challenger 100 Concord Iași Open. Trei români vor juca pe tabloul principal, alți șapte vor...

CONCORD IAȘI OPEN – S-a tras la sorți tabloul principal
Salariile din domeniul educaţiei nu pot fi reduse, fiind deja mici (Daniel David)
Naţional duminică, 6 iulie 2025, 06:58

Salariile din domeniul educaţiei nu pot fi reduse, fiind deja mici (Daniel David)

Ministrul educaţiei, Daniel David, a afirmă că salariile din acest sector nu pot fi tăiate pentru că sunt deja mici în comparaţie cu alte...

Salariile din domeniul educaţiei nu pot fi reduse, fiind deja mici (Daniel David)
Naţional sâmbătă, 5 iulie 2025, 14:53

Incendiu la AFI Palace Cotroceni/ ISUBIF: Nu sunt persoane rănite

UPDATE: Incendiul izbucnit sâmbătă la mall-ul AFI Palace Cotroceni este localizat, se lucrează la lichidarea ultimelor focare şi degajarea...

Incendiu la AFI Palace Cotroceni/ ISUBIF: Nu sunt persoane rănite
Naţional sâmbătă, 5 iulie 2025, 11:30

METEO: Instabilitate atmosferică, caniculă și disconfort termic ridicat în mai multe județe

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul: 05-07-2025 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : 5 iulie,...

METEO: Instabilitate atmosferică, caniculă și disconfort termic ridicat în mai multe județe
Naţional sâmbătă, 5 iulie 2025, 11:09

Tulcea: Mai multe persoane au fost rănite, în urma incidentului de pe braţul Sulina al Dunării

UPDATE – Conducătorul ambarcațiunii care, sâmbătă dimineață, a intrat în malul Dunării, în apropiere de satul Maliuc din Deltă, este...

Tulcea: Mai multe persoane au fost rănite, în urma incidentului de pe braţul Sulina al Dunării
Naţional sâmbătă, 5 iulie 2025, 07:49

Sesiune extraordinară a Parlamentului – între 4 şi 7 iulie; Guvernul îşi asumă răspunderea pe primul pachet fiscal

Parlamentul este convocat în această perioadă în şedinţă extraordinară, decizia fiind publicată vineri seara în Monitorul Oficial. Potrivit...

Sesiune extraordinară a Parlamentului – între 4 şi 7 iulie; Guvernul îşi asumă răspunderea pe primul pachet fiscal