Ascultă Radio România Iași Live

Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, din 15 martie

Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, din 15 martie

Publicat de Andreea Drilea, 15 martie 2023, 07:16

Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

‘În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul’, au susţinut reprezentanţii ANPC, într-un comunicat transmis la finele anului trecut, când s-a luat decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

‘Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru’, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu ‘cremă vegetală’ şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă

Etichete:
Avertisment Salvați Copiii România: 87% dintre familiile sărace nu pot acoperi singure costurile educației copiilor
Naţional marți, 8 iulie 2025, 10:40

Avertisment Salvați Copiii România: 87% dintre familiile sărace nu pot acoperi singure costurile educației copiilor

Salvați Copiii România dă startul celei de-a 28-a ediții a Grădinițelor estivale și duce Școala mobilă în comunitățile vulnerabile. •...

Avertisment Salvați Copiii România: 87% dintre familiile sărace nu pot acoperi singure costurile educației copiilor
Calitatea aerului, din mai multe regiuni ale ţării, motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană
Naţional marți, 8 iulie 2025, 09:57

Calitatea aerului, din mai multe regiuni ale ţării, motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană

Calitatea aerului continuă să fie un motiv de îngrijorare în mai multe regiuni ale ţării, cu consecinţe grave asupra sănătăţii...

Calitatea aerului, din mai multe regiuni ale ţării, motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană
Ministrul de finanţe, Alexandru Nazare, va prezenta la Bruxelles noile măsuri pentru reducerea deficitului bugetar
Naţional marți, 8 iulie 2025, 08:16

Ministrul de finanţe, Alexandru Nazare, va prezenta la Bruxelles noile măsuri pentru reducerea deficitului bugetar

România prezintă azi, la Bruxelles, noile măsuri menite să contribuie la reducerea deficitului bugetar, ca parte a angajamentului de a scădea...

Ministrul de finanţe, Alexandru Nazare, va prezenta la Bruxelles noile măsuri pentru reducerea deficitului bugetar
Vijeliile, ploile torenţiale şi grindina au provocat pagube substanţiale
Naţional marți, 8 iulie 2025, 08:13

Vijeliile, ploile torenţiale şi grindina au provocat pagube substanţiale

Peste căldura sufocantă, luni seară s-au suprapus vijelii, ploi torenţiale şi grindină. În mare parte din ţară meteorologii au emis...

Vijeliile, ploile torenţiale şi grindina au provocat pagube substanţiale
Naţional marți, 8 iulie 2025, 07:08

Definitivat 2025/ Peste 9.500 de candidaţi susţin proba scrisă

Proba scrisă din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământ – sesiunea 2025 se va desfăşura astăzi, în 42 de...

Definitivat 2025/ Peste 9.500 de candidaţi susţin proba scrisă
Naţional luni, 7 iulie 2025, 18:44

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale de austeritate

O urgenţă naţională şi un act de responsabilitate – astfel a justificat luni, în plenul Parlamentului, premierul Ilie Bolojan măsurile...

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale de austeritate
Naţional luni, 7 iulie 2025, 15:47

Executivul îşi asumă răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar

Este ziua în Executivul îşi asumă răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar. Se vor face ultimele...

Executivul îşi asumă răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar
Naţional luni, 7 iulie 2025, 15:36

România şi alte state membre UE cer modificări suplimentare ale directivei UE anti-defrişări

România, alături de majoritatea statelor membre UE, solicită modificări ale directivei europene privind combaterea defrișărilor. Potrivit unei...

România şi alte state membre UE cer modificări suplimentare ale directivei UE anti-defrişări