Summit UE-Republica Moldova/UE va investi 1,9 miliarde de euro în Republica Moldova, a anunţat Maia Sandu

Publicat de Andreea Drilea, 4 iulie 2025, 19:02 / actualizat: 5 iulie 2025, 8:32
Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Republica Moldova, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă organizată la finalul summitului bilateral de la Chişinău, preşedinta Maia Sandu.
Ea a afirmat că fondurile europene vor fi folosite pentru modernizarea drumurilor, dar şi pentru investiţii în învăţământ şi în economie.
‘În următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova – de la nord la sud, în oraşe şi sate. Din prima tranşă a fondurilor europene, vom repara aproximativ 200 de kilometri de drumuri regionale şi raionale. Lucrările vor începe în mai multe localităţi din ţară printre care: drumul între Maximovca şi Mereni; Corjeuţi-Caracuşenii Vechi; Hârbovăţ-Onişcani; Chioselia-Ţărăncuţa; Cărpineni; Ulmu; Vadul Raşcov-Şestaci; Borceag-Chioselia Rusă; Coşeni-Teşcureni şi multe altele. În peste 100 de localităţi vor fi asfaltate drumuri locale care aşteaptă de zeci de ani să fie reparate. Corjeuţi, Văleni, Rîşcova, Feşteliţa, Cişmichioi, Albota de Jos. Şcolile din toată ţara vor primi sprijin pentru a-şi renova cantinele, astfel încât, din 1 septembrie 2025, elevii din clasele a V-a şi a IX-a să beneficieze de alimentaţie gratuită. Vom susţine antreprenorii prin granturi şi programe de finanţare care îi ajută să investească, să-şi dezvolte afacerile şi să creeze locuri de muncă’, a afirmat Maia Sandu.
Preşedintele moldovean a adăugat că pentru tinerii care aleg să rămână şi să muncească acasă va fi asigurat un ajutor financiar de 3.000 de lei la salariu, timp de 12 luni, în primul an de angajare, în domenii strategice precum: industria electronică, industria chimică şi farmaceutică, construcţia de maşini şi componente auto, textile şi confecţii, materiale de construcţie, industria alimentară şi industriile creative.
De asemenea, ea a precizat că 130 de localităţi vor primi maşini şi utilaje pentru colectarea deşeurilor.
Totodată, Maia Sandu a subliniat că până la finalul acestui an va fi finalizată linia electrică Vulcăneşti- Chişinău, iar în următorii ani va construi liniile Străşeni- Gutinaş şi Bălţi- Suceava.
‘Totodată, investim în surse regenerabile – soare, vânt, biogaz – ca să avem energie sigură, produsă acasă, la un preţ corect. Ajutăm oamenii să aibă facturi mai mici prin proiecte de eficienţă energetică, dedicate locuinţelor, instituţiilor sociale – cum sunt şcolile şi spitalele – dar şi întreprinderilor din sectorul agroalimentar. Investiţiile în infrastructură strategică nu se opresc aici. Chiar ieri Uniunea Europeană a selectat un nou proiect important de infrastructură spre finanţare – modernizarea liniei feroviare dintre Iaşi şi Ungheni. Acest proiect va reduce timpul de călătorie al trenurilor şi va creşte capacitatea de transport feroviar între Moldova şi România, consolidând astfel legăturile noastre cu întreaga Uniune Europeană’, a adăugat Maia Sandu.
Ea a mai spus că, datorită susţinerii europene, tarifele de roaming vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2025. AGERPRES
UPDATE – Pacea este temelia parcursului european al Republicii Moldova, a declarat vineri, la Chişinău, preşedintele Maia Sandu, în deschiderea summitului bilateral UE – Republica Moldova.
Liderul de la Chişinău a subliniat că întâlnirea la nivel înalt de vineri marchează o etapă nouă în relaţia dintre Republica Moldova şi UE, un ‘format care va deveni unul regulat’.
‘Vă mulţumesc, în numele cetăţenilor noştri, pentru că aţi venit astăzi aici cu un mesaj clar, din partea celor 27 de state membre: viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Acest viitor nu este un vis îndepărtat sau irealizabil. Îl construim deja – zi de zi, prin efortul nostru comun. Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă, înainte de toate, şansa de a trăi bine, acasă – în pace, cu oportunităţi pentru toţi, aşa cum trăiesc cetăţenii europeni. Pacea este temelia acestui parcurs european şi cea mai preţioasă condiţie pentru dezvoltarea noastră. Viitorul european îl construim inclusiv astăzi, prin acest format nou de summit, care marchează o etapă nouă în relaţia noastră – un format ce va deveni unul regulat. Avem mult de muncit, dar suntem pe un drum corect’, a afirmat Maia Sandu.
La summit participă preşedintele Consiliului European, António Costa, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pe site-ul preşedinţiei Republicii Moldova se menţionează că organizarea acestui eveniment la Chişinău marchează o nouă etapă în parcursul european al Republicii Moldova. Astfel de reuniuni bilaterale au loc doar cu parteneri de importanţă strategică sau cu ţări candidate, precum Ucraina şi statele din Balcanii de Vest. Desfăşurarea summitului confirmă nu doar recunoaşterea paşilor pe care i-am întreprins, ci şi angajamentul politic solid al Uniunii Europene pentru viitorul european al ţării noastre, informează https://presedinte.md/. AGERPRES
Pe agendă sunt parcursul european al țării, securitatea regională și sprijinul blocului comunitar în contextul războiului din Ucraina.
Extrem de importantă pentru Chișinău este aplicarea Planului European de Dezvoltare, în valoare de aproape două miliarde de euro.
Cu acești bani ar trebui modernizată economia republicii și îmbunătățit nivelul de trai al cetățenilor, în contextul în care țara este în continuare afectată de războiul hibrid al Rusiei.
În plan politic, Republica Moldova și Ucraina ar putea deschide primele capitole de negociere cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, atât timp cât Danemarca va asigura președinția Consiliului, în pofida opoziției Ungariei.
Premierul ungar Viktor Orbán se împotrivește aderării Ucrainei, fără să aibă obiecții în privința Republicii Moldova, dar ministrul danez pentru afaceri europene spune că cele două candidate nu pot fi decuplate.
Conform președinției daneze, citate de corespondentul RRA la Aarhus, Bogdan Isopescu, nu este normal că cele două să fie blocate de un singur stat membru al Uniunii, același unic stat din blocul comunitar care înregistrează abateri grave de la principiile statului de drept.
Ținta Danemarcei este ca în următoarele șase luni să deschidă capitolele de negociere cu Ucraina și Moldova, considerând că cele două au livrat deja de mult timp reformele propuse. Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro