La Chișinău are loc primul summit Uniunea Europeană – Republica Moldova

Publicat de Andreea Drilea, 4 iulie 2025, 19:02
UPDATE – Pacea este temelia parcursului european al Republicii Moldova, a declarat vineri, la Chişinău, preşedintele Maia Sandu, în deschiderea summitului bilateral UE – Republica Moldova.
Liderul de la Chişinău a subliniat că întâlnirea la nivel înalt de vineri marchează o etapă nouă în relaţia dintre Republica Moldova şi UE, un ‘format care va deveni unul regulat’.
‘Vă mulţumesc, în numele cetăţenilor noştri, pentru că aţi venit astăzi aici cu un mesaj clar, din partea celor 27 de state membre: viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Acest viitor nu este un vis îndepărtat sau irealizabil. Îl construim deja – zi de zi, prin efortul nostru comun. Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă, înainte de toate, şansa de a trăi bine, acasă – în pace, cu oportunităţi pentru toţi, aşa cum trăiesc cetăţenii europeni. Pacea este temelia acestui parcurs european şi cea mai preţioasă condiţie pentru dezvoltarea noastră. Viitorul european îl construim inclusiv astăzi, prin acest format nou de summit, care marchează o etapă nouă în relaţia noastră – un format ce va deveni unul regulat. Avem mult de muncit, dar suntem pe un drum corect’, a afirmat Maia Sandu.
La summit participă preşedintele Consiliului European, António Costa, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pe site-ul preşedinţiei Republicii Moldova se menţionează că organizarea acestui eveniment la Chişinău marchează o nouă etapă în parcursul european al Republicii Moldova. Astfel de reuniuni bilaterale au loc doar cu parteneri de importanţă strategică sau cu ţări candidate, precum Ucraina şi statele din Balcanii de Vest. Desfăşurarea summitului confirmă nu doar recunoaşterea paşilor pe care i-am întreprins, ci şi angajamentul politic solid al Uniunii Europene pentru viitorul european al ţării noastre, informează https://presedinte.md/. AGERPRES
Pe agendă sunt parcursul european al țării, securitatea regională și sprijinul blocului comunitar în contextul războiului din Ucraina.
Extrem de importantă pentru Chișinău este aplicarea Planului European de Dezvoltare, în valoare de aproape două miliarde de euro.
Cu acești bani ar trebui modernizată economia republicii și îmbunătățit nivelul de trai al cetățenilor, în contextul în care țara este în continuare afectată de războiul hibrid al Rusiei.
În plan politic, Republica Moldova și Ucraina ar putea deschide primele capitole de negociere cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, atât timp cât Danemarca va asigura președinția Consiliului, în pofida opoziției Ungariei.
Premierul ungar Viktor Orbán se împotrivește aderării Ucrainei, fără să aibă obiecții în privința Republicii Moldova, dar ministrul danez pentru afaceri europene spune că cele două candidate nu pot fi decuplate.
Conform președinției daneze, citate de corespondentul RRA la Aarhus, Bogdan Isopescu, nu este normal că cele două să fie blocate de un singur stat membru al Uniunii, același unic stat din blocul comunitar care înregistrează abateri grave de la principiile statului de drept.
Ținta Danemarcei este ca în următoarele șase luni să deschidă capitolele de negociere cu Ucraina și Moldova, considerând că cele două au livrat deja de mult timp reformele propuse. Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro