Ascultă Radio România Iași Live

ANM: Vreme capricioasă de toamnă în întreaga ţară, în perioada 12 – 25 septembrie

ANM: Vreme capricioasă de toamnă în întreaga ţară, în perioada 12 – 25 septembrie

Publicat de Andreea Drilea, 12 septembrie 2022, 13:17

Vremea va fi oscilantă pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu perioade în care valorile termice maxime vor ajunge chiar şi la 30 de grade Celsius, dar şi intervale în care temperaturile nu vor mai depăşi 25 de grade şi va ploua, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni, valabilă pentru 12 – 25 septembrie.

În Banat, în primele două zile ale intervalului se vor înregistra valori termice în general în jurul mediilor climatologice ale perioadei, respectiv o medie a maximelor de 22 – 24 de grade şi minime de 10 – 12 grade. Încălzirea care se va produce la mijlocul săptămânii (14 – 16 septembrie) va însemna pentru această regiune, atingerea unor maxime în medie de 28 – 30 de grade şi minime de 15 – 16 grade. După acest interval vremea se va răci semnificativ, urmând să devină răcoroasă, cu medii ale valorilor maxime de numai 16 – 18 grade şi minime în jurul a 6 grade. Totuşi, spre finalul celor două săptămâni de prognoză se întrevede o nouă încălzire, astfel că temperaturile maxime estimate ar putea depăşi 20 – 22 de grade, iar cele minime vor atinge o medie de 10 grade.
Probabilitatea pentru averse mai frecvente şi însemnate cantitativ va fi ridicată între 15 şi 17 septembrie, dar ploi slabe, cu caracter temporar şi pe arii restrânse, vor fi posibile şi în a doua săptămână de prognoză.

În Crişana, luni şi marţi, maximele termice vor fi de 20 – 22 de grade, iar cele minime de 9 – 11 grade. Încălzirea ce va urma în zilele de la mijlocul săptămânii (14 – 16 septembrie) va însemna pentru această regiune, atingerea unor maxime în medie de 25 – 27 de grade şi minime de 14 – 15 grade. Răcirea vremii va fi semnificativă îndeosebi în perioada 18 – 22 septembrie, când valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 15 – 17 grade şi minime în jurul a 6 grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză se întrevede o nouă încălzire, astfel că temperaturile maxime estimate ar putea depăşi 20 – 22 de grade, iar cele minime vor atinge o medie de 10 grade. Probabilitatea pentru averse mai frecvente şi însemnate cantitativ va fi ridicată între 15 şi 17 septembrie. Ploi slabe se vor semnala pe arii restrânse şi în a doua săptămână de prognoză.

În Transilvania, intervalul va debuta cu o medie regională a temperaturilor maxime de 18 – 19 grade, respectiv de 6 – 8 grade pentru cele minime, caracterizând o vreme răcoroasă. În perioada 14 – 16 septembrie, vremea se va încălzi, astfel încât temperaturile diurne vor ajunge la medii de 24 – 25 de grade, iar cele nocturne la medii de 12 – 14 grade. Ulterior, răcirea vremii va fi treptată dar
semnificativă, astfel că media maximelor va scădea la 14 grade, iar a celor minime la 3 – 4 grade. Spre finalul intervalului se va încălzi din nou, până spre maxime termice în jurul a 20 de grade şi minime de 6 – 8 grade. Probabilitatea pentru averse, izolat însemnate cantitativ, va fi ridicată între 15 şi 18 septembrie. Ploi slabe se vor semnala local şi temporar şi în restul intervalului.

În Maramureş, în perioada celor două săptămâni de prognoză, vor fi alternanţe termice importante. În primele două zile, media regională a temperaturilor maxime va fi de 18 – 19 grade şi de 8 – 10 grade pentru cele minime, caracterizând o vreme răcoroasă. Ulterior, temperaturile diurne vor ajunge la medii de 22 – 24 de grade, iar cele nocturne în creştere semnificativă la medii de 14 – 16 grade. După acest interval, răcirea vremii va fi treptată, dar semnificativă, astfel că media maximelor va scădea la 14 grade, iar a celor minime la 4 – 6 grade. Spre finalul intervalului se va încălzi din nou, până spre maxime termice în jurul a 20 de grade şi minime de 8 grade. Probabilitatea pentru averse, izolat însemnate cantitativ, va fi ridicată între 15 şi 18 septembrie. Ploi slabe se vor semnala local şi temporar şi în restul intervalului.

În Moldova, în primele două zile, vremea va fi răcoroasă, cu o medie a maximelor de 18 – 19 grade şi a minimelor în jurul a 10 grade, dar în perioada 14 – 16 septembrie vremea se va încălzi
semnificativ, iar temperaturile diurne vor ajunge la medii de 26 – 28 de grade, respectiv medii nocturne de 14 – 16 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta tot cu o vreme răcoroasă cu medii ale maximelor ce vor scădea până spre 16 grade şi minime de 6 – 7 grade, însă după data de 22 septembrie se va încălzi din nou (maxime în medie de 20 – 22 de grade şi minime de 8 – 9 grade). Pe parcursul celor două săptămâni vor fi intervale în care local şi temporar va ploua. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi cantităţi de apă însemnate va fi mai ridicată în zilele de 17 şi 18 septembrie.

În Dobrogea, în primele zile ale intervalului, valorile termice maxime vor oscila între 21 şi 24 de grade, iar minimele se vor situa în general între 13 şi 16 grade. În perioada 15 – 17 septembrie vremea va deveni caldă pentru mijlocul lunii septembrie, astfel încât temperaturile maxime vor ajunge la medii de 28 – 30 de grade, iar cele minime vor fi în jur de 18 grade. Ulterior, răcirea vremii va fi treptată, dar semnificativă, astfel că în a doua săptămână de prognoză media maximelor va fi de 18 – 19 grade, iar a celor minime la 10 – 12 grade. Trecător, va mai ploua în primele două zile ale intervalului, însă probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi mai ridicată pe 17 şi 18 septembrie.

În Muntenia, în intervalul 12 – 14 septembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei. Media maximelor va fi în jurul a 24 de grade, iar cea a minimelor de 10 – 13 grade. În zilele de 15 şi 16 septembrie, vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, astfel că media maximelor va atinge 30 – 32 de grade, în timp ce minimele se vor încadra în general între 15 şi 17 grade. Ulterior, răcirea vremii va fi treptată dar semnificativă, astfel în perioada 19 – 22 septembrie, media regională a maximelor va scădea spre 18 – 20 de grade, iar a celor minime la 7 – 8 grade. Spre finalul intervalului se întrevede o încălzire uşoară, până spre maxime termice în jurul a 22 de grade şi minime de 10 grade. Va mai ploua, trecător, în primele două zile ale intervalului, însă probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi mai ridicată în zilele de 17 şi 18 septembrie.

În Oltenia, în primele zile ale intervalului, se vor înregistra valori termice în general în jurul mediilor climatologice ale perioadei, respectiv o medie a maximelor de 24 – 25 de grade şi minime de 10 – 12 grade. La jumătate săptămânii (15 – 16 septembrie), vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu maxime în jurul a 30 de grade şi minime de 15 – 17 grade. După acest interval vremea se va răci treptat, dar semnificativ, urmând să devină răcoroasă în perioada 19 – 22 septembrie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 17 – 18 grade, iar a celor minime de 7 – 8 grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză se estimează o încălzire uşoară, spre o medie a maximelor în jurul a 22 de grade şi minime de 10 grade. Probabilitatea pentru ploi, posibil însemnate cantitativ, va fi ridicată între 16 şi 18 septembrie, dar ploi slabe, cu caracter temporar şi pe arii restrânse vor fi posibile şi la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit la începutul intervalului (12 şi 13 septembrie), când media maximelor va fi în jurul valorii de 10 grade, iar cea a minimelor de 3 – 4 grade. În perioada 14 – 16 septembrie încălzirea vremii va fi semnificativă, astfel că media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va fi de 17 – 18 grade, în timp ce minimele vor oscila între 8 şi 10 grade. Din data de 17 septembrie, valorile termice vor fi tot mai scăzute de la o zi la alta, urmând să se atingă maxime de numai 6 grade şi minime în jur de zero grade. Finalul celor două săptămâni va aduce maxime în jurul a 10 – 12 grade şi minime de 2 – 4 grade. Local şi temporar, vor fi ploi pe tot parcursul intervalului de referinţă. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi cantităţi de apă însemnate va fi mai ridicată în perioada 15 – 18 septembrie. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă

Etichete:
Aplicație mobilă în domeniul securității publice, testată cu succes de TUIASI, Orange România și STS
Fapt divers marți, 29 aprilie 2025, 11:12

Aplicație mobilă în domeniul securității publice, testată cu succes de TUIASI, Orange România și STS

Mai este doar un pas până la lansarea soluției MCx (Mission-Critical-Services), aplicație mobilă pentru smartphone-urile 5G în domeniul...

Aplicație mobilă în domeniul securității publice, testată cu succes de TUIASI, Orange România și STS
Au început înscrierile pentru Jocul-Concurs Poveștile Cangurului
Fapt divers joi, 24 aprilie 2025, 10:52

Au început înscrierile pentru Jocul-Concurs Poveștile Cangurului

București, 24 aprilie 2025 Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE) are plăcerea de a anunța deschiderea...

Au început înscrierile pentru Jocul-Concurs Poveștile Cangurului
Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro
Fapt divers luni, 14 aprilie 2025, 10:42

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro Clienții și vizitatorii...

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro
Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025
Fapt divers vineri, 11 aprilie 2025, 10:47

Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025

PROGRAM SĂPTĂMÂNAL 15.04.2025-17.04.2025 Marți 9.30 – ALBĂ CA ZĂPADA 15.04.2025 Miercuri 10 – PRIVIGHETOAREA 16.04.2025 17,30 –...

Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025
Fapt divers miercuri, 9 aprilie 2025, 09:31

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban

Pe 12 aprilie 2025, la ora 18:00, colega noastră de la ”Incubator Radio”, reporter Carolina Daraban lansează cartea ”O Moldoveancă”. O...

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:26

Povești contemporane la cafenea

Cea mai recentă inițiativă a echipei Teatrului Luceafărul Iași vizează scrieri contemporane. Sub titlul POVEȘTI LA FIKA, începând cu 10...

Povești contemporane la cafenea
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:24

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă, 3 mai 2025, ateliere dedicate copiilor cu...

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 10:28

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc, la Iași a patra ediție a evenimentului „Eșarfa pe bicicletă”, organizat simultan în Iași, Brașov și...

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă