Ascultă Radio România Iași Live

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Publicat de Andreea Drilea, 12 ianuarie 2022, 08:30

În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea. După ce anul trecut, studenții USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă, dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire și particularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puțin amară decât malțul black”, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție bere al USV Iași.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. „Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată și toate  pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere”, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșcu.

(Comunicat de presă)

Etichete:
PROGNOZĂ SPECIALĂ pentru Moldova: Vreme călduroasă și disconfort termic ridicat (18 – 19 iunie)
Regional miercuri, 18 iunie 2025, 10:24

PROGNOZĂ SPECIALĂ pentru Moldova: Vreme călduroasă și disconfort termic ridicat (18 – 19 iunie)

PROGNOZĂ SPECIALĂ Interval de valabilitate: 18 iunie, intervalul orar 12 – 21 Vremea va fi caldă, călduroasă după-amiaza în sudul Moldovei,...

PROGNOZĂ SPECIALĂ pentru Moldova: Vreme călduroasă și disconfort termic ridicat (18 – 19 iunie)
Botoșani: Ziua Universală a Iei – 24 iunie 2025
Regional miercuri, 18 iunie 2025, 07:21

Botoșani: Ziua Universală a Iei – 24 iunie 2025

Marți, 24 iunie 2025, ziua în care sărbătorim sânzienele, cămașa tradițională, Nașterea Sfântului Ioan (Sf. Ioan de Vară) și totodată...

Botoșani: Ziua Universală a Iei – 24 iunie 2025
Teatrul Tineretului Piatra Neamț va organiza Festivalul de Teatru Piatra Neamț, ediția a XXXVI-a, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie 2025
Regional miercuri, 18 iunie 2025, 06:55

Teatrul Tineretului Piatra Neamț va organiza Festivalul de Teatru Piatra Neamț, ediția a XXXVI-a, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie 2025

Ediția din acest an propune o privire de ansamblu asupra creației actoricești, reunind pe câțiva dintre cei mai experimentați actori,...

Teatrul Tineretului Piatra Neamț va organiza Festivalul de Teatru Piatra Neamț, ediția a XXXVI-a, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie 2025
Meteo: Avertizări cod portocaliu de instabilitate atmosferică în județe ale Moldovei
Regional marți, 17 iunie 2025, 16:41

Meteo: Avertizări cod portocaliu de instabilitate atmosferică în județe ale Moldovei

AVERTIZARE DE FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE COD PORTOCALIU Fenomene avertizate: averse torențiale care vor acumula 25…40 l/mp, vijelie,...

Meteo: Avertizări cod portocaliu de instabilitate atmosferică în județe ale Moldovei
Regional marți, 17 iunie 2025, 16:03

Tribunalul Vaslui a menţinut controlul judiciar în cazul lui Dumitru Buzatu

Tribunalul Vaslui a menţinut măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile în cazul lui Dumitru Buzatu, judecat...

Tribunalul Vaslui a menţinut controlul judiciar în cazul lui Dumitru Buzatu
Regional marți, 17 iunie 2025, 15:56

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul şapte al unui bloc de locuinţe

Un incendiu a izbucnit, marţi, într-un apartament situat la etajul al şaptelea al unui bloc de locuinţe din municipiul Suceava. Potrivit...

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul şapte al unui bloc de locuinţe
Regional marți, 17 iunie 2025, 15:27

Teatrul Tineretului Piatra Neamț va organiza Festivalul de Teatru Piatra Neamț, ediția a XXXVI-a, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie

Ediția din acest an propune o privire de ansamblu asupra creației actoricești, reunind pe câțiva dintre cei mai experimentați actori,...

Teatrul Tineretului Piatra Neamț va organiza Festivalul de Teatru Piatra Neamț, ediția a XXXVI-a, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie
Regional marți, 17 iunie 2025, 12:50

METEO: Instabilitate atmosferică în județul Vrancea și zona de munte a județelor Suceava, Neamț, Bacău

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iunie, interval orar 12 – 21 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică...

METEO: Instabilitate atmosferică în județul Vrancea și zona de munte a județelor Suceava, Neamț, Bacău