Vrancea: Numărul cazurilor de muşcături de căpuşe – în creştere în prima săptămână din mai

Publicat de Gabriela Rotaru, 12 mai 2025, 18:00
Numărul cazurilor de muşcături de căpuşe este în creştere în judeţul Vrancea, în prima săptămână a lunii mai, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ‘Sf. Pantelimon’ Focşani prezentându-se, în urma muşcăturilor de căpuşă, aproape tot atâtea persoane ca în întreaga lună aprilie, au transmis, luni, reprezentanţii unităţii medicale.
Astfel, dacă în cursul lunii aprilie s-au înregistrat 23 de prezentări la unitatea sanitară în urma muşcăturilor de căpuşă, în primele zile din luna mai s-au prezentat deja 20 de persoane cu simptome similare.
‘Recomandăm ca în aceste cazuri să nu se recurgă la remedii populare. Căpuşa trebuie extrasă fără a fi strivită, deoarece acest lucru eliberează bacterii periculoase în piele. Zona trebuie bine dezinfectată şi monitorizată, iar acolo unde este cazul, trebuie administrat şi tratament profilactic. Dacă apar modificări ale pielii în zona muşcată, precum modificări de culoare sau umflături, este necesară prezentarea la medic’, a declarat Alina Cosma, purtător de cuvânt al SJU Focşani.
Medicii atrag atenţia că foarte vulnerabili în faţa acestor insecte sunt copiii. Părinţii sunt sfătuiţi să-i supravegheze atent în timpul activităţilor în aer liber, în special în zonele cu vegetaţie, şi să îi îmbrace în haine adecvate pentru a preveni contactul direct cu căpuşele.
Şi animalele de companie sunt din ce în ce mai afectate, spun specialiştii veterinari, care avertizează asupra bolilor transmise de aceste parazite.
‘Asistăm la o creştere exponenţială a cazurilor de infestare cu căpuşe de la an la an. În urmă cu 7-10 ani, erau cazuri izolate, astăzi vorbim despre o invazie. Mai grav decât muşcătura în sine sunt bolile transmise de căpuşe, cum ar fi piroplasmozele. La câini, de exemplu, este frecventă babesioza. Avem foarte multe prezentări în cabinete, inclusiv în lunile de iarnă cu temperaturi peste medie, când căpuşele au supravieţuit’, a precizat medicul veterinar Alexandru Pungă.
Pentru prevenirea infestării, medicul recomandă aplicarea regulată a tratamentelor antiparazitare.
‘Este esenţial ca produsul utilizat să fie recomandat de un medic veterinar şi să fie aplicat conform indicaţiilor. Pe piaţă există produse cu durate variate de acţiune, de la câteva zile până la şapte luni sau chiar un an’, spune medicul.
Schimbările climatice şi lipsa iernilor geroase din ultimii ani contribuie semnificativ la supravieţuirea căpuşelor şi la creşterea numărului de cazuri înregistrate, potrivit specialiştilor. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)