Percheziţii în judeţele Bacău, Neamţ şi Braşov la persoane acuzate de infracţiuni informatice şi spălare de bani

Publicat de Gabriela Rotaru, 24 iulie 2025, 14:34
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT Bacău au efectuat 18 percheziţii domiciliare în judeţele Bacău, Neamţ şi Braşov într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată şi spălare a banilor.
Din probatoriul administrat până în prezent, a reieşit faptul că, începând cu anul 2024, în municipiului Bacău ar fi fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, format din peste zece membri, bazat pe relaţii de rudenie şi prietenie, în scopul obţinerii unor importante beneficii materiale din sustragerea de sume de bani de la bancomate aflate pe teritoriul altor ţări, preponderent pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, prin utilizarea ilegală a unor dispozitive şi programe informatice.
‘Membrii grupării de criminalitate organizată, autointitulată ‘F.T.P.’, ar fi falsificat carduri destinate transportului public, pe care le-ar fi distribuit, pe teritoriul Marii Britanii, cu sprijinul unor persoane de origine turcă. Sumele obţinute din activitatea infracţională ar fi fost investite în automobile de lux, bijuterii, imobile şi vacanţe de lux. În urma percheziţiilor efectuate au fost descoperite şi ridicate dispozitive de stocare a datelor, două cititoare de carduri, mai multe carduri bancare, dintre care cinci nepersonalizate, dispozitive şi echipamente electronice, înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă. De asemenea, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a patru autoturisme de lux şi a unui imobil. Au fost puse în aplicare cinci mandate de aducere, iar faţă de doi dintre membrii grupării de criminalitate organizată, autorităţile britanice au emis mandate de arestare, aceştia urmând a fi prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bacău’, precizează un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău.
În vederea documentării activităţii infracţionale, autorităţile de aplicare a legii din România şi din Marea Britanie au semnat în luna mai, sub egida Eurojust, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team).
Pe parcursul cercetărilor efectuate pe teritoriul britanic, opt dintre membrii grupării au fost prinşi în flagrant delict, dispunându-se faţă de aceştia măsura arestării preventive.
Activităţile judiciare au fost realizate cu suportul Eurojust şi Europol şi au beneficiat de sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, al serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Neamţ şi Vrancea, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău şi ai Grupărilor Mobile de Jandarmi Bacău şi Braşov.
La acţiune au fost prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din Marea Britanie.
Cercetările comune au fost sprijinite de către ‘@ON Network’, care este finanţat de Comisia Uniunii Europene şi condus de Directoratul Italian de Investigaţii Antimafia (DIA). (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro/ imagine ilustrativa)