Iaşi: O info-hologramă îi va întâmpina, de vineri, pe vizitatorii Palatului Culturii

Publicat de Gabriela Rotaru, 8 mai 2025, 17:49
Vizitatorii Palatului Culturii vor fi întâmpinaţi, începând de vineri, de o info-hologramă a celebrului arhitect Ion D. Berindei, proiectantul clădirii.
‘După toate testele şi update-urile suntem gata să lansăm prima info-hologramă la un muzeu din România. Arhitectul Berindei, proiectantul Palatului Culturii din Iaşi va asigura info point-ul de la Palat, în română, engleză şi franceză. Proiectul este realizat de către o firmă din Iaşi, absolvenţi ai Universităţii Tehnice ‘Gh Asachi’. Deci tehnologia vine să suplinească lipsa resursei umane’, a declarat Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi.
Construită între 1906 şi 1925, pe ruinele fostei Curţi Domneşti, clădirea cunoscută acum ca fiind Palatul Culturii a fost construită de marele arhitect Ion D. Berindei. Inaugurarea clădirii, care avea scopul de a fi Palat de Justiţie, a avut loc la 11 octombrie 1925, în prezenţa lui Ferdinand I, care era însoţit de familia regală.
Denumirea de Palat al Culturii datează din 1955, când edificiul de peste 34.000 de metri pătraţi a încetat să mai fie folosit de justiţia ieşeană, fiind destinat să adăpostească diverse instituţii culturale: Direcţia pentru Cultură, Oficiu Patrimoniu, edituri, reviste culturale, muzee.
În prezent, în Palatul Culturii funcţionează una dintre cele mai importante şi mai prestigioase instituţii de cultură din ţară: Complexul Muzeal Naţional Moldova. Clădirea adăposteşte patru muzee de talie naţională, fiecare cu o îndelungată tradiţie: Muzeul de Artă, înfiinţat în 1860, Muzeul de Istorie a Moldovei, ale cărui începuturi coboară până la 1916, Muzeul Etnografic al Moldovei, ale cărui baze au fost puse în 1943 şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii ‘Ştefan Procopiu’, al cărui prim nucleu a fost creat în 1955 şi al cărui nume este un omagiu adus omului de ştiinţă ieşean. Tot în Palatul Culturii îşi are sediul şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, care are o prestigioasă activitate de peste patruzeci de ani. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)