Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” devine „Inima Verde” a Iașului: investiție majoră în energie regenerabilă

Publicat de Gabriela Rotaru, 15 mai 2025, 09:44
Ieri, 14 mai a.c., la sediul Ministerului Energiei, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a semnat contractul de finanțare pentru eficientizarea energetică a încă patru cămine studențești din Campusul „Tudor Vladimirescu”.
Proiectul intitulat “Noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Campusului studențesc „Tudor Vladimirescu” are o valoare de 3.700.181,67 lei, din care 100% sunt fonduri nerambursabile, cofinanțarea universității fiind 0%. Panourile fotovoltaice vor fi instalate pe căminele studențești T6, T17, T18 și T19.
“Contractul semnat astăzi reprezintă un jalon important în strategia noastră de a transforma Campusul „Tudor Vladimirescu”, al doilea ca mărime din România, într-un mini-oraș autonom din punct de vedere energetic, deci sustenabil și guvernat complet în acord cu principiile ecologice. Mai mult, acest contract de finanțare completează inspirat celelalte proiecte de reabilitare a unor cămine, a bazei sportive, de restricționare a accesului auto, aflate în curs de implementare sau finalizate, transformând campusul într-o „inimă verde” care pulsează oxigen orașului Iași. Iar săptămâna viitoare, așa cum bine știți, va pulsa și multă distracție și voie bună”, a declarat Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Obiectivul general al proiectului este de a realiza o producție majorată a energiei electrice din surse regenerabile prin instalarea de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) și Fondul pentru modernizare (FM), Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
”Această investiție în căminele T6, T17, T18 și T19 permite universității să își reducă semnificativ costurile cu energia electrică, acoperind o parte considerabilă din necesarul de consum al căminelor Campusului „Tudor Vladimirescu”. Implementarea sistemelor fotovoltaice contribuie la modernizarea infrastructurii campusului, transformându-l într-unul „verde și inteligent” și promovează sustenabilitatea și utilizarea energiei curate. Astfel, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași se aliniază la direcțiile strategice europene privind reducerea emisiilor de CO2 și reprezintă încă un pas pe care îl facem în modernizarea și creșterea calității vieții studenților noștri”, a precizat Conf.univ.dr.ing. Bogdan Istrate, prorector TUIASI.
Beneficiile aduse de proiect nu sunt doar de natură financiară, ci și de natură economică și ecologică, îmbunătățind la modul general calitatea vieții pentru întreaga populație a orașului. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași alocă în prezent un buget semnificativ pentru costurile aferente energiei electrice consumate.
“Căminele din campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” dețin terase necirculabile care, în prezent, nu sunt valorificate la potențialul lor maxim pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Necesitatea realizării obiectivului/proiectului de investiții este de a produce energie electrică prin surse proprii, într-un mod ecologic, pentru a beneficia de avantajele privind stimularea producerii de energie din resurse regenerabile. Creșterea autonomiei energetice a universității și valorificarea eficientă a spațiilor neutilizate, cum ar fi terasele necirculabile ale căminelor, pentru instalarea panourilor fotovoltaice reprezintă un pas important în valorificarea resurselor disponibile ale universității. Acest lucru nu doar că va aduce energia regenerabilă direct la locul de consum, minimizând pierderile de energie, dar va crește și autonomia energetică a universității, reducând dependența de rețeaua națională de energie și asigurând o sursă de energie mai stabilă și sigură”, a spus Bogdan Budeanu, director Direcția Servicii Studențești la TUIASI.
În 2024, TUIASI a obținut prin PNRR o finanțare de 10 milioane de euro pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a căminelor T9, T10 și T11 din Campusul „Tudor Vladimirescu”, cât și pentru modernizarea sălii de sport. Proiectul a obținut punctaj maxim, TUIASI fiind singura instituție de învățământ superior din Iași care a reușit să obțină 100 de puncte din 100. În aceste condiții, Campusul „Tudor Vladimirescu” al TUIASI va avea în total șapte cămine studențești eficientizate energetic, număr record pentru un campus universitar la nivel național. (Comunicat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”)