(AUDIO) Medicii de la Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași trag un semnal de alarmă asupra creșterii alarmante a cazurilor care necesită vaccinare sau tratament antirabic

Publicat de Andreea Drilea, 17 iulie 2025, 12:35
Medicii de la spitalul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași trag un semnal de alarmă asupra creșterii alarmante a cazurilor care necesită vaccinare sau tratament antirabic.
Managerul unității, dr. Florin Roșu sfătuiește persoanele care sunt supuse acestui risc să se vaccineze voluntar: ”Dacă la nivelul anului 2024 au fost identificate 5 focare, din care 1319 persoane au necesitat profilaxia patologiei, de la începutul acestui an au fost indicate numai puțin de 25 de focare, iar 800 de persoane au necesitat profilaxia antirabică. De aceea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași vine în sprijinul populației și în special a categoriilor ocupaționale care sunt expuse riscului, aici discutând de medicii veterinari, angajații din salubritate, angajați ai ocolului silvic, prin punerea la dispoziție a unei vaccinări voluntare. Spre deosebire de vaccinarea personalor care provin din focare confirmată și care este gratuită, vaccinarea voluntară se efectuează contra cost în urma unei programări.”
Managerul Florin Roșu spune că este nevoie de înființarea unui program național antirabic, deoarece mai bine de o treime din bugetul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași pentru medicamente este direcționat către tratamentul antirabic.
Spitalul „Sf. Parascheva” este centru zonal antirabic.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)