Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA

Publicat de Gabriela Rotaru, 7 mai 2025, 15:40 / actualizat: 7 mai 2025, 16:48
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unităţi de învăţământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei în perioada 12 mai – 9 iunie.
PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor, iniţiat de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Studiul PISA evaluează din trei în trei ani capacitatea tinerilor de 15 ani de a rezolva probleme şi de a identifica soluţii pentru situaţii similare celor din viaţa reală, în cadrul a trei domenii: lectură, matematică şi ştiinţe.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, la studiul PISA 2025 participă 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unităţi de învăţământ (şcoli gimnaziale, licee sau şcoli profesionale), din mediul urban şi rural, selectaţi aleator, printr-o procedură standardizată, unică la nivel internaţional (eşantion reprezentativ). Dintre aceştia, 1.477 de elevi (din 66 de unităţi de învăţământ) învaţă în limba maghiară (eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru această categorie de populaţie).
De asemenea, participă 2.015 profesori, dintre care 1.430 de profesori care predau Ştiinţe (Fizică, Chimie, Biologie şi Geografie), din cele 321 de şcoli, 585 de profesori care predau Limba Engleză, din şcolile participante.
Pentru prima oară în România, în cadrul PISA 2025 se evaluează şi competenţele elevilor la limba engleză în cadrul studiului Foreign Language Assessment (FLA), la care participă 2.149 de elevi.
Tot pentru prima oară în România se administrează o serie de chestionare suplimentare: Chestionarul profesorului de ştiinţe, Chestionarul profesorului de limba engleză şi Chestionarul părintelui.
Sesiunile de evaluare destinate elevilor durează aproximativ 4 ore, dintre care: 15 minute pentru introducerea generală, 120 – 130 de minute sunt alocate administrării testului cognitiv, organizat în 2 sesiuni a câte 60 – 65 de minute fiecare, cu o pauză scurtă între acestea, 15 minute pauză, 45 – 50 de minute pentru completarea chestionarului elevului (elevii îşi exprimă opiniile despre activităţi desfăşurate la şcoală şi în afara şcolii, precum şi despre unele aspecte ale calităţii vieţii lor) şi a chestionarului TIC.
‘Toate instrumentele de evaluare se aplică în format digital, cu excepţia chestionarului administrat părinţilor care va fi aplicat în format hârtie. La nivelul fiecărei unităţi şcolare, administrarea se realizează într-o singură zi (în sesiuni paralele şi/sau succesive) sau în zile consecutive, la date stabilite de comun acord cu şcolile. Întregul proces se desfăşoară standardizat, conform metodologiei internaţionale, având la bază manuale pentru administrare’, afirmă sursa citată.
Datele colectate – răspunsurile elevilor la testele cognitive şi la chestionare, precum şi cele ale profesorilor vizaţi – sunt încărcate direct în platforma studiului PISA 2025. Răspunsurile părinţilor la chestionare sunt încărcate de către personalul Centrului Naţional, într-o bază de date dedicată, furnizată de Consorţiul PISA 2025.
‘Rezultatele obţinute sunt strict confidenţiale. Niciun elev şi nicio şcoală nu sunt identificate în rapoartele internaţionale sau naţionale, acest studiu nefiind conceput pentru a furniza scoruri individuale la teste sau chestionare’, precizează Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Totodată, fiecare elev participant la PISA 2025 primeşte o diplomă personalizată.
‘Prin participarea României la studiul PISA 2025, inclusiv la opţiunile internaţionale, se urmăreşte atât obţinerea unei imagini detaliate cu privire la nivelul unor achiziţii fundamentale ale elevilor în materie de competenţe, cât şi creşterea capacităţii autorităţilor de decizie din România de a adopta şi implementa politici educaţionale bazate pe dovezi. Rezultatele obţinute de către elevii români stau la baza proiectării unor intervenţii adecvate, având în vedere că acestea se referă nu numai la nivelul achiziţiilor elevilor, ci şi la contextele învăţării. Participarea la studiul PISA 2025 contribuie la corelarea învăţământului românesc cu evoluţiile sistemelor de educaţie performante la nivel internaţional’, susţin reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Datele colectate vor sta la baza analizelor care permit înţelegerea măsurii în care elevii români sunt pregătiţi pentru continuarea studiilor şi integrarea pe piaţa muncii.