Ce recomandări ne fac specialiştii pentru a putea identifica un conţinut manipulator sau un zvon

Publicat de Andreea Drilea, 11 mai 2025, 08:31
În spaţiul digital, delimitarea clară între realitate şi dezinformare devine tot mai dificilă, iar mesajele false, livrate convingător şi repetitiv, pot modela percepţii şi influenţa decizii, atrage atenţia Directoratulul Naţional de Securitate Cibernetică.
Într-o postare pe pagina de Facebook-a DNSC, se precizează că impactul primei expuneri la o informaţie este semnificativ şi, de aceea, este esenţial să verificăm înainte de a crede sau distribui.
Ce recomandări ne fac specialiştii pentru a putea identifica un conţinut manipulator sau un zvon, aflăm de la Nicoleta Stoian.
Reporter: În primul rând, ar trebui să evaluăm sursa, dacă are credibilitate sau dacă e semnată de un autor cunoscut. Apoi, ar trebui să solicităm dovezi, adică, date verificabile din surse transparente şi nu doar opinii. Trebuie analizat şi contextul, dacă informaţia este completă şi actualizată. De asemenea, trebuie observat tonul, dacă este emoţional, alarmist sau lipsit de asumare. Nu în ultimul rând, este nevoie să verificăm din mai multe surse, de preferat din zona instituţională sau media consacrată. Mai multe informaţii despre mecanismele dezinformării, tehnici de manipulare şi strategii de protecţie cognitivă pot fi găsite pe site-ul siguranţaonline.ro la secţiunea Fake News.
Rador/FOTO imagine ilustrativă