Săptămâna Culturală Chineză a fost serbată la UMF Iași prin prelegeri, evenimente, concursuri – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 25 IULIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 24 iulie 2025, 11:49
La Iași, în perioada 26–30 mai 2025, reprezentanții Institutului „Confucius” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, au organizat Săptămâna Culturală Chineză.
Manifestările culturale au avut loc zilnic, între orele 19:00 și 20:30, în Amfiteatrul „Radu Ursache” și Sala P4 ale institutului, institut situat pe Str. Săulescu, Nr. 4.
Fiecare zi a fost dedicată unei teme: prelegere – Comparație între folclorul chinez și cel românesc; Recital – Cântece populare chinezești; Atelier – Caligrafie chineză; Prezentare și spectacol – Instrumente muzicale clasice chinezești și dans; Proiecție de film – Ingredientele vieții („Eat Drink Man Woman”), regia Ang Lee, film care explorează teme culturale și familiale în contextul societății chineze contemporane.
Înaintea deschiderii evenimentului, am invitat la dialog pe domnul Chen Gong, directorul chinez al Institutului „Confucius” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Ne ajută cu traducerea doamna Gabriela Cuciureanu, coordonator din partea română a Institutului „Confucius”, căreia îi mulțumim atât pentru traducere, cât și pentru invitația la manifestare.
Realatăm de la manifestarea – Săptămâna Culturală Chineză.
Evenimentul s-a desfășurat, la Iași, în perioada 26–30 mai 2025.
Locul de desfășurare: Institutul „Confucius” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Str. Săulescu, Nr. 4.
Imediat după ce am stat de vorbă cu domnul Chen Gong, directorul chinez al Institutului „Confucius” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, am invitat la dialog pe doamna prof. univ. dr. Georgeta-Liliana Foia, prorector pentru Cooperare și Parteneriate instituționale academice internaționale, UMF Iași.
Stimați prieteni, în agenda Săptămânii Culturale Chineze, Iași, 26–30 mai 2025, au fost și câteva reprezentații artistice susținute de către studenții care au participat la cea de-a XXIV-a ediție a competiției „Podul Chinezesc”, manifestare desfășurată în la începutul lunii mai 2025, la Institutul „Confucius” din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Institutul „Confucius” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (ICUMF) a participat pentru prima dată la acestă competiție și a obținut rezultate deosebite, marcând un moment important în activitatea sa dedicată promovării limbii și culturii chineze.
Institutul „Confucius”, UMF Iași, a fost reprezentat de studenții: Doina Zavtoni, Adrian Gabriel Tataru, Dimitrie Iețcu și Andreea Bechir.
Aceștia au concurat la toate cele trei secțiuni ale competiției: discurs tematic, test de cunoștințe despre cultura chineză și probă de talent.
Deși a fost prima lor participare la etapa pe România a competiției „Podul Chinezesc”, concurenții studenți ieșeni au demonstrat entuziasm și implicare deplină în toate etapele concursului.
Așadar, în urma jurizării, toți cei patru studenți pe care i-am amintit au fost distinși cu premiul al III-lea.
În contextul celor precizate, nu ne rămâne decât să începem dialogul cu Dimitrie Iețcu, participant la competiția culturală „Podul Chinezesc” de la Cluj, cel care a oferit o interpretare expresivă a piesei clasice „Luna îmi reprezintă inima”.
Dimitrie ne creionează o imagine concretă a concursului, aducând mulțumirile aferente dascălilor – de la Institutul „Confucius”, UMF Iași – implicați în predarea limbii chineze.
În următoarele minute, invităm la dialog pe studentele – Doina Zavtoni, cea care la competiția „Podul Chinezesc”, Cluj-Napoca, a emoționat publicul prin interpretarea sensibilă a cântecului chinezesc „Lumea îmi dăruiește” și Andreea Bechir, cea care a adus energie și grație pe scenă prin dansul tradițional „Calul Roșu”.
Le-am întâlnit, la Iași, în cadrul manifestării Săptămâna Culturală Chineză, 26 – 30 Mai 2025 și, despre temele amintite, ne oferă mai multe amănunte.
Stimați prieteni, până la final, din seara a doua a Sptămânii Culturale Chineze, difuzăm un alt dialog pe care l-am realizat cu Chen Gong, directorul chinez al Institutului „Confucius” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Din nou, ne ajută cu traducerea doamna Gabriela Cuciureanu, director din partea română a Institutului „Confucius”, UMF Iași, căreia îi mulțumim atât pentru traducere, cât și pentru invitația la manifestare.
În seara a doua a manifestării am asistat la un frumos recital de cântece populare chinezești.
Locul desfășurării: Amfiteatrul „Radu Ursache”, Institutul „Confucius”, UMF Iași, Str. Săulescu, Nr. 4..
Participanții au ascultat cântece populare reprezentative din diverse regiuni ale Chinei, inclusiv Mongolia, Tibet, Platoul Loess, Hong Kong și Taiwan.
În cele ce urmează, de la Chen Gong, directorul chinez al Institutului „Confucius”, mai aflăm amănunte despre activitatea Institutului „Confucius”, UMF Iași, după un an de la deschidere, mulțimind tuturor celor implcați în buna desfășurare a evenimentelor culturale.
Competiția „Podul Chinezesc”, Cluj-Napoca, mai 2025, subiect pe care l-am prezentat în ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, temă descrisă de către studenții: Dimitrie Iețcu, Doina Zavtoni și Andreea Bechir, mulțumindu-le pentru deschidere și dialog.
Referitor la cele prezentate, conchidem: „Dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, vei ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în limba sa, vei ajunge la inima lui”, Nelson Mandela, laureat la Premiului Nobel pentru Pace, 1993.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 25 IULIE 2025, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași