Reguli privind evitarea înțepăturilor albinelor! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 23.05.2025.
Alergia la veninul de himenoptere reprezintă alergia care se dezvoltă după înțepătura de albină și viespe.

Publicat de mihaipohoata, 23 mai 2025, 13:48
În Europa, speciile de himenoptere relevante pentru practica clinică sunt reprezentate de albina meliferă vestică (Apis mellifera), bondari (Bombus spp), viespea (Vespula vulgaris), viespea germană (Vespula germanica), viespea europeană (Vespa crabro), viespea de copac (Dolichovespula sylvestri) și viespea de hârtie (Polistes spp).
Caracteristicile de diferențiere între cele două specii de insecte sunt reprezentate de faptul că vespidaele (viespile), față de albine, sunt capabile să înțepe „victima” de mai multe ori deoarece de obicei acestea nu își pierd acul după prima înțepătură și astfel cantitatea de venin dintr-o înțepătură de vespidă este relativ mai mică, de 2–17 µg, în timp ce albinele înţeapă o singură dată, își pierd acul, iar cantitate de venin inoculată în timpul înțepăturii este mult mai mare, respectiv 50–140 µg.
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe avertizează asupra acestor pericole astăzi, vineri, 23 mai 2025, în intervalul orar 12:35 – 12:45, la ”Pulsul zilei” – pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă: conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.