Ascultă Radio România Iași Live

Meșteșug și poveste la Ruginoasa – temă a emisiunii Tradiții de joi, 17 IULIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Meșteșug și poveste la Ruginoasa – temă a emisiunii Tradiții de joi, 17 IULIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Andreea Drilea, 17 iulie 2025, 06:16

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată identității neamului românesc, festivitate desfășurată, în comuna Ruginoasa, în zilele de 12 și 13 iulie 2025.

Concret, în ziua de sâmbătă, 12 iulie, începând cu ora 11, în incinta Centrului Cultural Ruginoasa, am participat la deschiderea expoziției de costume populare „VEȘMINTELE SATULUI ROMÂNESC”.

În paralel cu expoziția amintită, în Ruginoasa, a fost organizată și ediția a XI-a a Târgului Meșterilor Populari, manifestare care a avut loc pe Aleea  Muzeului Memorial „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa.

De la deschiderea expoziției pe care am amintit-o, astăzi difuzăm discursul edilului șef al Comunei Ruginoasa – Ionuț Constantin Pristăvița, pentru ca imediat după să-l invităm la dialog, pentru a ne prezenta zestrea culturală a comunei pe care o administrează.

Al doilea interlocutor al emisiunii este doamna Ioana-Cristina Axinia, director al Centrului Cultural Ruginoasa, cea care ne prezintă mărcile identitare ale comunei Ruginoasa, teme încărcate de tradiție, istorie și spiritualitate.

Muzeograful Daniel Florin Sava, Muzeul Municipal Pașcani, ne prezintă contribuția pe care instiuția unde activează o are în Expoziția „VEȘMINTELE SATULUI ROMÂNESC”.

Astăzi, stăm de vorbă și cu eleva Roberta Panciuc, cea care coordonează Grupul Vocal „Dor de Ruginoasa”.

În contextul Expoziției „VEȘMINTELE SATULUI ROMÂNESC”, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, stăm de vorbă cu Valentina Rusu Bulgaru, Iași, de 22 de ani trăind peste fruntarii, și Marinela Popescu, Teleorman, pentru a afla povestea costumelor populare colecționate și pe care le-au expus, la Ruginoasa, în zilele de 12 și 13 iulie.

Dragi prieteni, sigur v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, încât nu-mi rămâne decât să vă invit, astăzi, imediat după  ora 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumnevoastră.

 

Stimați prieteni, întâi de toate, de la deschiderea Expoziției „Veșmintele Satului Românesc”, ascultăm discursul primarului Comunei Ruginoasa, Ionuț Constantin Pristăvița, cel care adresează mulțumirile aferente tuturor celor care au făcut posibilă oraganizarea manifestărilor culturale de zilele trecute.

În următoarele minute, pentru că în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, facem popas în Ruginoasa, invităm la dialog pe edilul șef al comunei, Ionuț Constantin Pristăvița, cel care, succint, ne creionează, prin cuvânt, o imagine a actului cultural din localitate, cu accent pe evenimentele de zilele trecute din comună: Expoziția „Veșmintele Satului Românesc” și Târgul Meșterilor Populari, manifestare devenită deja tradiție, aflată la ediția a XI-a; edilul șef, pentru fiecare dintre dumneavoastră are o invitație ca în momentul când ajungeți în Ruginoasa, neapărat să faceți popas, pentru că aveți ce vizita.

 

În următoarele minute, invităm la dialog pe doamna Ioana Cristina Axinia, sufletul actului cultural din Comuna Ruginoasa, director al Centrului Cultural Ruginoasa, cea care ne vorbește atât despre Târgul Meșterilor Populari, ediția a XI-a, cât și despre Expoziția „Veșmintele Satului Românesc”, expoziție care a surprins frumusețea costumului popular de pe aproape tot cuprinsul țării. Cele pe care le-am amintit constituie, pentru fiecare dintre dumneavoastră, impulsul de a sta alături de Radio Iași, până la final, pentru că în a doua parte a emisiunii stăm de vorbă cu Valentina Rusu Bulgaru, Iași, de 22 de ani trăind peste fruntarii, și Marinela Popescu, Teleorman, pentru a afla povestea costumelor populare colecționate și pe care le-au expus, la Ruginoasa, în zilele de 12 și 13 iulie.

Tradițiile locului și istoria neamului românesc – dragostea pentru a le păstra, conserva și promova – sunt în sufletul doamnei Cristina Axinia, fiind omul care sfințește locul; un obiectiv important în mai tot ceea ce se întâmplă pe exuberantul tărâm al tradițiilor în Ruginoasa este și acela că tinerii locului sunt ancorați în acest fenomen, fiind apropiați de actul cultural. Un rol important în această privință l-a jucat și îl joacă doamna Cristina Axinia, director al Căminului Cultural din Ruginoasa.

Gândul de a face popas și de a vizita punctele turistice, muzeale, sfintele biserici din Ruginoasa este îndreptat – și din partea doamnei Axinia – pentru fiecare dintre dumneavoastră, prieteni ai Radio Iași.

Dragi prieteni, în cele ce urmează stăm de vorbă cu muzeograf Daniel Florin Sava de la Muzeul Municipal Pașcani, cel care ne prezintă contribuția pe care o are instiuția unde activează în ceea ce privește buna organizare a Expoziției „VEȘMINTELE SATULUI ROMÂNESC”. Daniel Florin Sava ne vorbește și despre colaborarea dintre Muzeul Muncipal Pașcani și Centrul Cultural Ruginoasa, încât chiar în această perioadă, în una din sălile Centrului Cultural Ruginoasa, fiind în desfășurare o altă expoziție dedicată mărcilor identitare specifice satului nostru.

Gândul interlocutorului nostru este îndreptat și spre gospodarii din împrejurimile Pașcaniului, gospodari fără de care zestrea Muzeului Municipal Pașcani nu ar fi fost atât de bogată.

În cele ce urmează, stăm de vorbă cu Roberta Panciuc, elevă în clasa a XII-a, Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, un tânăr implicat în a conserva, păstra și arăta lumii din tradițiile pe care le are Ruginoasa în zestrea sa spirituală și nu numai; „Dor de Ruginoasa” se numește grupul vocal pe care-l coordonează interlocutorul nostru, grup căruia îi ascultăm povestea.

Stimați prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată mărcilor identitare ale neamului nostru, sărbătoare desfășurată, în comuna Ruginoasa, județul Iași, în zilele de 12 și 13 iulie 2025.

În ziua de sâmbătă, 12 iulie, începând cu ora 11, în incinta Centrului Cultural Ruginoasa, am participat la deschiderea expoziției de costume populare „VEȘMINTELE SATULUI ROMÂNESC”.

În paralel cu expoziția pe care am amintit-o, în Ruginoasa, a fost organizată și ediția a XI-a a Târgului Meșterilor Populari, manifestare care a avut loc pe Aleea  Muzeului Memorial „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa.

Expoziția „Veșmintele satului românesc” a reunit piese vestimentare și obiecte cu caracter popular din diferite zone ale țării, din colecțiile personale ale doamnei Valentina Bulgaru, președinte al Asociației „Fede, Luce e Speranza” („Credință, Lumină și Speranță”), doamnei Lidia Vișan, invitată a unei ediții viitoare a emisiunii Tradiții, doamnei Marinela Popescu, dar și din patrimoniul Muzeului Municipal Pașcani, subiect prezentat – în prima parte a emisiunii – de către muzeograf Daniel Florin Sava.

În următoarele minute, ascultăm povestea din sufletul doamnei Valentina Rusu Bulgaru, originară din orașul Iași, dar de peste 20 de ani trăind în țara lui Dante Alighieri; aflăm amănunte despre contribuția pe care a avut-o în Expoziția „Veșmintele Satului Românesc”; mai aflăm și în ce context s-a produs în sufletul interlocutorului nostru dragostea pentru tradiție, o dragoste eternă. Întâlnirea de zilele trecute a fost încărcată de emoții, de trăiri aparte.

Vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre, facem popas în vatra etnofolclorică Ruginoasa. Relatăm, după cum bine știți de la Expoziția „Veșmintele Satului Românesc”.

În cele ce urmează, stăm de vorbă cu doamna Marinela Popescu, custode al Casei memoriale Preot Dumitru Popescu (Giuvărăṣti, județul Olt), cea care, la Ruginoasa, zilele trecute a expus zece costume populare specifice Teleorman și Romanați. Marinela Popescu are o colecție impresionantă de costume populare, zestre pe care ne-o prezintă; interlocutorul nostru ne spune că „rar, astăzi, oamenii mai investesc în tradiție și în actul cultural, fără să obțină profit imediat”.

În contextul manifestării de zilele trecute, mai constatăm că tradiția a reușit să ne strângă pe toți, din diferite zone ale țării, la o horă comună.

Doamna Marinela Popescu a suprins pe toată lumea, imediat după vernisajul expoziției, cu câteva melodii popualre, o altă temă despre care ne oferă amănunte. Înaintașii noștri, ne mai spune invitata noastră, sunt ca un izvor de tradiție și cultură.

Referitor la cele prezentate, încheim prin cuvintele istoricului Nicolae Iorga: „Cunoscând istoria, eroii, tradiţia ne facem mai sociabili, mai altruişti, mai iubitori de om şi viaţă”.

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 17 IULIE 2025, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Ne auzim online – AICI http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Academician Ion H. Ciubotaru a lansat o nouă carte
Emisiuni marți, 15 iulie 2025, 10:28

Academician Ion H. Ciubotaru a lansat o nouă carte

La Iași, în ziua de vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 12, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul...

Academician Ion H. Ciubotaru a lansat o nouă carte
De-ale noastre cu etnologul Adina Hulubaș (15 iulie 2025)
Emisiuni marți, 15 iulie 2025, 08:47

De-ale noastre cu etnologul Adina Hulubaș (15 iulie 2025)

Trei zile periculoase în iulie? Etnologul Adina Hulubaș, pe frecvențele Radio România Iași: ...

De-ale noastre cu etnologul Adina Hulubaș (15 iulie 2025)
Începe înscrierea la liceu! Profesorul Petronela Petrea în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni luni, 14 iulie 2025, 10:28

Începe înscrierea la liceu! Profesorul Petronela Petrea în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Începe înscrierea la liceu! Cum să completați fișa de opțiuni? Directorul Liceului ”Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, Iași,...

Începe înscrierea la liceu! Profesorul Petronela Petrea în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
13 iulie, orele 18-20, Invitată prof. Cornelia Apostol, despre deceniile trecute în învățământul muzical ieșean, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni duminică, 13 iulie 2025, 17:42

13 iulie, orele 18-20, Invitată prof. Cornelia Apostol, despre deceniile trecute în învățământul muzical ieșean, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

 ...

13 iulie, orele 18-20, Invitată prof. Cornelia Apostol, despre deceniile trecute în învățământul muzical ieșean, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni duminică, 13 iulie 2025, 14:10

(INTERVIU) Leonard Bîrcu și Andrei Gavrilița, la Bună Dimineața cu Cristina Spînu (13.07.2025)

Săptămâna aceasta, mai exact pe 8 iulie, a avut loc la Borderline Art Space din Iași deschiderea „Expoziției absolvenților Foto-Video...

(INTERVIU) Leonard Bîrcu și Andrei Gavrilița, la Bună Dimineața cu Cristina Spînu (13.07.2025)
Emisiuni vineri, 11 iulie 2025, 08:36

(AUDIO) Efectele majorării cotei TVA la locuințe. Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Iași? IMPERATIV cu Maria Nedelcu (11.07.2025)

De la 1 august, piața imobiliară din România intră într-o nouă eră fiscală. Guvernul majorează TVA-ul la achiziția de locuințe, de la 9 la...

(AUDIO) Efectele majorării cotei TVA la locuințe. Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Iași? IMPERATIV cu Maria Nedelcu (11.07.2025)
Emisiuni vineri, 11 iulie 2025, 06:56

Modulul de limba turcă (Facultatea de Litere, UAIC), la final – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 11 IULIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, relatăm de la ceremonia de decernare a certificatelor de participare la cursurile de limba...

Modulul de limba turcă (Facultatea de Litere, UAIC), la final – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 11 IULIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 10 iulie 2025, 06:58

EXCLUSIVITATE – Cartea: Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, coord. prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 IULIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, vorbim despre cartea Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, volum...

EXCLUSIVITATE – Cartea: Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, coord. prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 IULIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN