Ascultă Radio România Iași Live

EXCLUSIVITATE – Cartea: Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, coord. prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 IULIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

EXCLUSIVITATE – Cartea: Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, coord. prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 IULIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Gabriela Rotaru, 10 iulie 2025, 06:58

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, vorbim despre cartea Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, volum coordonat de către domnul profesor universitar, doctor în Filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române.

Cercetarea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Presa Bună din Iași.

Volumul va fi lansat, la Iași, în ziua de vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 12, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul Culturii.

În deschiderea ediției de astăzi a emisiunii noastre, ascultăm discursul domnului profesor, specialist în Filologie, Ion H. Ciubotaru, discurs rostit la deschiderea celei de-a 55-a ediții a Târgului de ceramică tradițională – CUCUTENI – 5000, manifestare care s-a desfășurat, la Iași, în Parcul Copou, în perioada 27 – 29 iunie 2025.

Domnul profesor ne creionează o imagine a acestei manifestări de tradiție, prezentându-ne, pe scurt, volumul pe care l-am amintit.

Imediat după ce ascultăm discursul domnului profesor Ion H. Ciubotaru, pentru a vă face o imagine completă a cărții Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, invităm la dialog pe etnolog Ioana Repciuc de la Departamentul de Etnologie, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philipide”, Academia Română, Filiala Iași.

Dragi prieteni, întâi de toate de la deschiderea celei de-a 55-a ediții a Târgului de ceramică tradițională – CUCUTENI – 5000, manifestare care s-a desfășurat, la Iași, în Parcul Copou, în perioada 27 – 29 iunie 2025, ascultăm pe domnul profesor univeristar, doctor în Filologie, Ion H. Ciubotaru. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Iași prin reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale.

Domnul profesor ne vorbește despre istoricul acestei manifestări de înaltă ținută din târgul Iașului, manifestare prezentată în cartea Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, volum care va fi lansat, la Iași, în ziua de vineri, 11 iulie a.c., începând cu ora 12, în Sala „Petru Caraman” a Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul Culturii.

În contextul celor prezentate de către domnul profesor universitar, doctor în Filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, pentru a vă crea o imagine completă a cărții Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente (Editura Presa Bună, Iași, 2025) am invitat la dialog pe etnolog Ioana Repciuc de la Departamentul de Etnologie, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philipide”, Academia Română, Filiala Iași.

După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții povestim despre cartea Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, cercetare care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Presa Bună din Iași. Coordonator al acestei prestigioase apariții editoriale este domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române.

Invitat la dialog pentru a ne zugrăvi, prin cuvânt, un tablou al cercetării pe care am amintit-o este etnologul Ioana Repciuc.

În cele ce urmează, aflăm amănunte concrete despre istoricul Târgului Olarilor din Județul Iași, într-o primă etapă organizându-se „patru ediții care au reunit numai olari de pe cuprinsul județului Iași”; manifestarea „din 1975 capătă o amploare deosebită, prin participarea meșterilor ceramiști de pe aproape tot cuprinsul Moldovei”, iar, apoi, din anul 1983, evenimentul adună meșteri ceramiști atât din țară, cât și de peste fruntarii.

Portretele regretaților meșteri ceramiști – Ion Diaconu (Tansa, Iași) și Toader Nica (Poiana, Deleni, Iași) – în memoria cărora, an de an, la Târgul CUCUTENI – 5000 din Dealul Copoului – se acordă două premii, constituie următoarele teme despre care ne vorbește etnologul Ioana Repciuc.

În cele ce urmează, surprindem apropierea etnologului ieșean Ion H. Ciubotaru de cei doi meșteri ceramiști, meșteri de o valoare umană și profesională rară, subiecte surprinse cu acribie în paginile cercetării care constituie tema ediției de astăzi a emisiunii noastre.

Până a afla secvențe din viața celor doi meșteri, din textul De la Hala Centrală în Dealul Copoului, paginile 9-25, despre meșterul ceramist Ion Diaconu, etnologul ieșean Ion H. Ciubotaru ne spune: Se împlinesc, așadar, 55 de ani de când s-a organizat la Iași întâiul târg al olarilor. Adică tot atâția ani câți a apucat să petreacă printre noi ilustrul meșter ceramist Ion Diaconu, bucurându-ne cu frumusețea fără seamăn a vaselor pe care le zămislea. „S-a spulberat olarul cu mâna inspirată” spunea, atât de îndreptățit, poetul Vasile Voiculescu. S-a dus pe neașteptate, așa cum dispar toate lucrurile frumoase. S-a rispit ca amurgul mohorât al unei toamne târzii. A lăsat fusul roții olarului să încremenească și veșnicul de deasupra lui, pe care se rânduiau gogoloții de argilă, să nu se mai rotească cine știe pentru câtă vreme. Căci prin plecarea lui nu dispărea doar un artizan neînchipuit de valoros, ci un străvechi meșteșug atât de îndrăgit cândva pe meleagurile mănoase ale Podișului Central Moldovenesc. Era ultimul olar care ne-a făcut onoarea de a viețui o vreme alături de noi. Cum l-am putea da uitării? Îl rechemăm în memorie, cu înfățișarea lui blândă și prietenoasă, ori de câte ori avem prilejul, pentru a-i închina prinosul nostru de recunoștință, pentru harul cu care a ridicat bătrâna îndeletnicire a modelării lutului la rang de artă.

Stimați prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre invitat la microfonul Radio Iași avem pe etnolog Ioana Repciuc de la  Departamentul de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, Filiala Iași.

Vorbim despre cartea Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente (Editura Presa Bună, Iași, 2025), al cărei coordonator este domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Ion H. Ciubotaru; cercetarea va fi lansată la Iași, în ziua de vineri, 11 iulie a.c., începând cu ora 12, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul Culturii.

De la etnolog Ioana Repciuc, în cele ce urmează aflăm amănunte despre tipurile de ceramică din ținuturile locuite de români, tipuri de ceramică atât de frumos prezentate în paginile cercetării Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente. Capitolul intitulat SE DUC OLARII…, paginile 38-58, din cartea de față, ne este prezentat de către etnolog Ioana Repciuc.

Nu pot trece mai departe, fără să amintesc și câteva cuvinte pe care profesorul Ion H. Ciubotaru în capitolul amintit ni le spune despre ilustrul meșter ceramist Toader Nica din satul Poiana, comuna Deleni, Iași: „Era un meșter neîntrecut în arderea vaselor, obținând o culoare compactă, rafinată, acel negru deschis până spre brumăriu, definitoriu pentru ceramica de Poiana – Deleni. Nu o dată, moșcăile lui erau închistrite cu apă de var, desenele făcute cu paiul asemănându-se cu cele de pe ouăle de Paști. Ca și acestea, vorbeau despre drumurile celor plecați spre lumea drepților: calea rătăcită, cărarea pierdută, zigzagul, linia frântă ș. a. Din când în când, lovea câte două oale una de alta, slobozind în jur sunete cristaline, deosebit de plăcute, care trezeau cunpărătorii din visare” (p. 41).

Subiectul ediției: cartea Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente, volum apărut – anul acesta – la Editura Presa Bună din Iași. Coordonator al cercetării este domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române.

Invitat la dialog: etnolog Ioana Repciuc de la  Departamentul de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, Filiala Iași.

Următoarele teme despre care aflăm amănunte: Imaginea păsării în ceramica tradițională, text semnat de către etnolog Silvia Ciubotaru; Familii de Olari, de Ion H. Ciubotaru și Corina Mihăescu; CERAMICĂ TIP FAENZA, de etnolog Silvia Ciubotaru.

Imediat după ce află detalii despre aceste subiecte, împreună cu etnolog Ioana Repciuc tragem concluziile.

Referitor la cele prezentate, încheim prin cuvintele domnului profesor universitar, specialist în Filologie, Ion H. Ciubotaru, de pe coperta a patra a cercetării pe care am prezentat-o în ediția de astăzi a emisiunii noastre: La vremea Sânzâienelor și a teilor înmiresmați, sosesc din nou olarii de pe toate meleagurile țării. Ei vin cu mândrețe de vase pe care le-au zămislit după luni de trudă. Au săpat prin drovadeie și zâdogini până-n adâncurile pământului, în căutarea lutului celui bun. L-au adus acasă și l-au pus în zăcătoare lăsându-l să moară, căci altfel „pleacă de pe roată”. La momentul potrivit, l-au scos pătrar cu pătrar, l-au limpezit, udându-l la răstimpuri, l-au încălcăiat, măciucit și înmăiat, l-au strujit cu cuțitoaia, frământându-l apoi ca pe aluat, l-au făcut suluri din care au rupt brujuri mai mari sau mai mici și le-au pus pe crângul roții, căruia i se mai zice răgălie, străgălie sau veșnic, dându-le formele și mărimile dorite. La vremea cireșelor pârguite, grădina din inima Copoului devine împărăția olarilor. Ei ne îmbie cu maiestoase ulcioare de nuntă și taiere ca niște livezi înflorite, cu sahane ferecate, cinere, hârgaie îmbrânate, cancee, bocale, băcăi și blidicele călăsite, cu moșănci sau moșcăi închistrite ca ouăle de Paști, cu șpoiere, șpoierițe, tortare sau oale cu mănușă, cârcege sau mărgea, gălbănări, oale pentru o găină, tămâiernițe, căzăroane și cu câte altele. Odată cu ele ne aduc ecourile unor datini bătrâne și frânturi din imemoriale mituri.

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 10 IULIE 2025, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Ne auzim online – AICIhttp://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto din Volumul: Târgul Olarilor. Iași – 55. Comentarii și corpus de documente

Foto: etnolog Ioana REPCIUC

 

 

De-ale noastre (8 iulie 2025)
Emisiuni marți, 8 iulie 2025, 09:49

De-ale noastre (8 iulie 2025)

De-ale noastre (8 iulie 2025) Ziua Lupului, credințe populare Etnologul Adina Hulubaș, pe frecvențele Radio România Iași:  ...

De-ale noastre (8 iulie 2025)
Tabăra de Astronomie „Perseide 2025”, Cotnari, Iași. Dorin Cozan, director Biblioteca Publică Cotnari, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 8 iulie 2025, 09:30

Tabăra de Astronomie „Perseide 2025”, Cotnari, Iași. Dorin Cozan, director Biblioteca Publică Cotnari, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Dealul Cătălina, Cotnari | 📅 10-13 august 2025 Vino să petrecem împreună 4 zile magice sub stele, într-o tabără prietenoasă, educativă...

Tabăra de Astronomie „Perseide 2025”, Cotnari, Iași. Dorin Cozan, director Biblioteca Publică Cotnari, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Șansele de supraviețuire ale urșilor. Mihai Diac (”Codrii Iașilor”), la ”Pulsul Zilei” – 07.07.2025.
Emisiuni luni, 7 iulie 2025, 12:56

Șansele de supraviețuire ale urșilor. Mihai Diac (”Codrii Iașilor”), la ”Pulsul Zilei” – 07.07.2025.

Ce șanse de supraviețuire mai au urșii în contextul tragediei de pe Transfăgărășan? Cum putem gestiona și soluționa acest pericol care...

Șansele de supraviețuire ale urșilor. Mihai Diac (”Codrii Iașilor”), la ”Pulsul Zilei” – 07.07.2025.
5 iulie, 18.03-20.00 Concursul Elena Botez ediția a 8-a 2025 Piatra Neamț, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 5 iulie 2025, 18:15

5 iulie, 18.03-20.00 Concursul Elena Botez ediția a 8-a 2025 Piatra Neamț, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

...

5 iulie, 18.03-20.00 Concursul Elena Botez ediția a 8-a 2025 Piatra Neamț, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 5 iulie 2025, 08:49

Raluca Budacă, artist de muzică populară, în direct la Radio Iași

Raluca Budacă, artist de muzică populară, în direct la Radio Iași cu Adina Șuhan și Raluca Cebere. Raluca a vorbit despre pasiunea pentru...

Raluca Budacă, artist de muzică populară, în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 3 iulie 2025, 10:39

Cum gestionăm o notă mică la un examen important? Ponturi pentru toți de la psihologul Andreea Buhuși

Omul care aduce vestea Cum gestionăm o notă mică la un examen important? Ponturi pentru toți de la psihologul Andreea...

Cum gestionăm o notă mică la un examen important? Ponturi pentru toți de la psihologul Andreea Buhuși
Emisiuni joi, 3 iulie 2025, 09:09

De-ale noastre (3 iulie 2025)

Iulie, denumit în popor Cuptor Etnologul Adina Hulubaș, pe frecvențele Radio România...

De-ale noastre (3 iulie 2025)
Emisiuni miercuri, 2 iulie 2025, 12:52

Atenție la ciuperci! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 02.07.2025.

Nu vă jucați cu așa ceva! (𝐌𝐢𝐜) 𝐠𝐡𝐢𝐝 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐞 ș𝐢...

Atenție la ciuperci! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 02.07.2025.