Clorul este un produs toxic! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 14.05.2025.
𝐂𝐥𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜! Mai nou 𝐞 ș𝐢 𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 – unii folosesc clor ca să îşi decoloreze părul. Ce riscați dacă îl folosiți.

Publicat de mihaipohoata, 14 mai 2025, 13:18
𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭!
Până când educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mult timp în parlament) e bine de știut:
- 𝐂𝐥𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜 (indiferent de forma gazoasă sau de cea lichidă).
- Folosiți-l cu precauție. 𝐍𝐔 𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐫𝐚𝐦𝐚𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐨𝐬𝐦𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞!!!
- Este un produs coroziv si oxidant, iritant pentru piele, ochi și mucoase.
- Efectele utilizării inadecvate a produselor cu clor pot fi deosebit de grave şi cu potenţial letal. Consultați un specialist înainte de a încerca orice ,,procedură” de decolorare sau vopsire a părului.
- Chiar dacă supraviețuiți puteți avea sechele funcționale și estetice ce vă vor afecta viața pe termen lung.
𝐀𝐭𝐞𝐧ț𝐢𝐞 la intoxicația ca 𝐫ă𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤:
- Simptomele se dezvoltă rapid după contact, inhalare sau ingestie.
- Efectele toxice variază în funcție de concentrație, tipul și durata expunerii.
- Pot 𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐥𝐚 arsuri chimice, insuciență respiratorie acută, hemoragii digestive, reacții alergice severe, 𝐜𝐨𝐦ă ș𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐬.
- Tratamentul unei astfel de intoxicaţii se concentrază pe eliminarea cât mai rapidă din corp a clorului prin intervenţii şi medicaţie specifice.
- NU există antidot specific.
𝐏𝐫𝐢𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫:
1.După contactul cu pielea sau cu părul: spălaţi imediat cu multă apă. Este necesar imediat tratament medical. Arsurile chimice netratate pot duce leziuni severe foarte greu de vindecat și cu sechele funcționale sau estetice.
rece arsurile chimice netratate pot duce la răni foarte greu de vindecat.
- După contactul cu ochii: clătiţi cu atenţie cu apă timp de mai multe minute. Scoateţi lentilele de contact, dacă este cazul și dacă acest lucru se poate face cu ușurinţă. Consultați imediat un oftalmolog. Există riscul unor leziuni oculare grave (risc de orbire!).
- După înghițire: clătiţi gura cu apă. NU provocaţi voma. Mergeți imediat la un centru de toxicologie. Există risc de hemoragie digestivă și de perforație digestivă (esofag, stomac).
- După inhalare: scoateți pacientul/ieșiți din mediu toxic. Consultați imediat medicul -tusea iritativă, senzația de sufocare și dificultățile respiratorii pot fi urmate de edem pulmonar acut toxic.
𝐏𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐬𝐞𝐧ț𝐢𝐚𝐥ă! Atenție (din nou!) la utilizarea substanțelor chimice din gospodărie (dezinfectante, soluţiilor de curăţenie, înălbitori, insecticide). Astfel de produse:
- NU sunt destinate tratamentelor deramatologice sau cosmetice!!!
- Respectați indicațiile producătorului. Este utilizat în gospodărie (dezinfectante, soluţiilor de curăţenie, înălbitori) sau industrial (agent de înălbire în industria textilă, la fabriarea hârtiei, ca agent de oxidare în industria chimică).
- Respectați modul de utilizare: purtați mănuși de protecție (pentru prevenirea leziunilor pielii sau a reacţiilor alergice) și asigurați ventilația corespunzătare a spațiilor în care le utilizați.
- Respectați avertismentele specificate de producător. NU pulverizați în spațiile închise!
- NU combinați diverse tipuri de dezinfectanţi (amestecarea a două produse de curatare pe baza de clor și amoniac poate elibera vapori toxici extrem de periculoși).
𝐑𝐞ț𝐢𝐧𝐞ț𝐢:
1.Respectarea strictă a indicațiilor de utilizare și a modului de utilizare (mănuși de cauciuc, ventilație corespunzătoare) vă pot feri de efectele nocive.
- Evitați utilizarea substanțelor chimice periculoase acasă, mai ales fără instruire adecvată.
- Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe avertizează asupra acestor pericole astăzi, miercuri, 14 mai 2025, în intervalul orar 12:45 – 12:55, la ”Pulsul zilei” – pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă: conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.