Bacău: Propunere de trimitere în judecată pentru 17 persoane acuzate de infracţiuni silvice; prejudiciu de aproape un milion de lei

Publicat de Gabriela Rotaru, 12 iulie 2025, 09:46
Poliţiştii au propus procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău trimiterea în judecată a 17 persoane acuzate de infracţiuni silvice, cu un prejudiciu de aproape un milion de lei, a informat, sâmbătă, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău.
Faptele au fost săvârşite în perioada 2020-2022, într-un canton silvic aparţinând unui ocol silvic privat din judeţul Bacău.
‘În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii au stabilit că în perioada menţionată, din fondul forestier administrat de respectivul canton silvic ar fi fost tăiată ilegal şi sustrasă o cantitate de peste 1.500 de metri cubi de masă lemnoasă, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 960.000 de lei’, a precizat IPJ Bacău.
Anchetatorii susţin că persoana responsabilă de cantonul silvic ar fi pus anual în valoare, în mod repetat, aceleaşi unităţi amenajistice, autorizând partizi forestiere în cadrul cărora există suspiciuni că ar fi utilizat în mod abuziv dispozitivul legal de marcare, marcând arbori suplimentari faţă de cei autorizaţi, care nu erau menţionaţi în documentele oficiale.
‘Ulterior, împreună cu alţi doi lucrători silvici şi cu participarea pădurarului titular de canton, ar fi efectuat formal verificări şi recepţii ale exploatărilor forestiere realizate de către doi operatori economici favorizaţi, întocmind procese-verbale care atestau în mod nereal inexistenţa tăierilor ilegale, acoperind astfel activitatea infracţională. Totodată, pentru a crea o aparenţă de legalitate, pădurarul ar fi utilizat un dispozitiv artizanal metalic cu formă circulară, asemănător dispozitivului legal de marcare, împreună cu spray-uri utilizate la marcarea arborilor, pentru a marca în mod fraudulos în vederea exploatării ilegale arbori suplimentari, în afara celor autorizaţi. Masa lemnoasă astfel obţinută era valorificată prin intermediul celor doua societăţi comerciale implicate, iar lemnul de foc era comercializat către diverse persoane fizice’, menţionează comunicatul de presă al IPJ Bacău.
Materialul lemnos era introdus în depozitele unui operator economic, acoperit scriptic prin emiterea de avize de însoţire false, generate în aplicaţia SUMAL 2.0, cu sprijinul altor persoane implicate în infracţiuni. În aplicaţie erau încărcate fotografii realizate pe un dispozitiv electronic, simulând transporturi fictive de lemn, în realitate realizate cu autoturisme, pentru a induce în eroare sistemul electronic şi a justifica stocurile scriptice.
Anchetatorii au efectuat, în acest dosar, 15 percheziţii, în luna martie 2023.
Cercetările au vizat 21 de persoane, şapte cu calitatea de personal silvic.
La finalul cercetărilor, s-a propus trimiterea în judecată a 17 persoane, respectiv cinci cu calitate de personal silvic, trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale şi nouă persoane fără calitate oficială.
Două dintre persoanele implicate, respectiv o persoană fizică şi una juridică, au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul de caz. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)