Ascultă Radio România Iași Live

Vâlcov: O soluţie la creditele în franci ar fi extinderea legii privind restructurarea împrumuturilor

Publicat de Andreea Drilea, 16 ianuarie 2015, 17:44 / actualizat: 17 ianuarie 2015, 6:11

UPDATE ora 22:00 – Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov afirmă că o soluţie pentru persoanele care au credite în franci ar fi extinderea prevederilor ordonanţei din 2014 privind restructurarea împrumuturilor, denumită atunci „Electorata”, act normativ care nu a atras până acum interesul băncilor şi al debitorilor.

El a precizat vineri seara, după întâlnirea cu oficialii BNR de la banca centrală, că sunt 75.412 de persoane fizice care au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Ministrul a adăugat că discuţiile privind identificarea de soluţii după creşterea bruscă a francului elveţian vor continua săptămâna viitoare.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.

Una dintre condiţii este ca venitul persoanelor care solicită restructurarea să nu depăşească 2.200 lei brut pe lună. Deducerea fiscală din venitul lunar impozabil a fost stabilită la 900 de lei şi se aplică după perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei.

Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul aprecierea masivă a monedei elveţiene.

OTP Bank România, una dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni, va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor.

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, se întâlneşte vineri seară cu conducerea Băncii Naţionale a României, pentru a analiza situaţia creată de aprecierea puternică a francului elveţian în raport cu moneda naţională, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

‘Întâlnirea dintre ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, şi conducerea băncii centrale este programată să înceapă la ora 18,30’, a precizat Suciu.

Premierul Victor Ponta a solicitat vineri ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, şi guvernatorului BNR Mugur Isărescu să discute pe subiectul creşterii accelerate a francului elveţian.

Francul elveţian s-a apreciat puternic, joi, pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. În aceeaşi zi, la Bucureşti, leul a pierdut aproape 16% faţă de franc, până la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotaţia din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

Vineri, francul elveţian a continuat să se aprecieze în raport cu leul, iar Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,4228 lei/franc, cu 9,41 bani (2,17%) peste cel din şedinţa de joi.

Banca Naţională a Elveţiei a decis, joi, să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro. Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro faţă de dolar. În acest condiţii, Banca Elveţiei ar fi trebuit să cumpere agresiv euro pentru a putea menţine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1,20, cumpărări care ar fi produs pierderi instituţiei. (mediafax.ro, Agerpres/FOTO jurnalul.ro)

Etichete:
Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute
Naţional luni, 5 mai 2025, 13:47

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creştere...

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute
Conducerea PNL a convocat şedinţa Biroului Politic Naţional
Naţional luni, 5 mai 2025, 12:49

Conducerea PNL a convocat şedinţa Biroului Politic Naţional

Conducerea PNL a convocat, pentru după-amiază, şedinţa Biroului Politic Naţional. La finalul ei, liberalii vor face publică poziţia partidului...

Conducerea PNL a convocat şedinţa Biroului Politic Naţional
Prezidenţiale2025/AEP – rezultate finale: George Simion – 40,96%; Nicuşor Dan – 20,99%
Naţional luni, 5 mai 2025, 12:41

Prezidenţiale2025/AEP – rezultate finale: George Simion – 40,96%; Nicuşor Dan – 20,99%

UPDATE – George Simion, candidatul AUR, a obţinut 3.862.761 voturi (40,96%), la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată...

Prezidenţiale2025/AEP – rezultate finale: George Simion – 40,96%; Nicuşor Dan – 20,99%
INHGA: Cod galben de inundaţii pe râuri din zece judeţe, până marţi dimineaţa
Naţional luni, 5 mai 2025, 12:18

INHGA: Cod galben de inundaţii pe râuri din zece judeţe, până marţi dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până marţi...

INHGA: Cod galben de inundaţii pe râuri din zece judeţe, până marţi dimineaţa
Naţional luni, 5 mai 2025, 10:22

Elena Lasconi: Demisionez din funcţia de preşedinte USR

UPDATE – Prim-vicepreşedintele USR, Dominic Fritz, va prelua interimar conducerea partidului, după demisia Elenei Lasconi, a anunţat, luni,...

Elena Lasconi: Demisionez din funcţia de preşedinte USR
Naţional luni, 5 mai 2025, 10:17

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în mai multe județe din România

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Ziua/luna/anul: 05-05-2025 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : conform...

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în mai multe județe din România
Naţional luni, 5 mai 2025, 10:10

Călin Georgescu află dacă scapă de controlul judiciar

Judecătoria Sectorului 1 se pronunţă luni în legătură cu o plângere depusă de Călin Georgescu privind prelungirea măsurii controlului...

Călin Georgescu află dacă scapă de controlul judiciar
Naţional luni, 5 mai 2025, 08:53

Elevii şi preşcolarii au revenit la ore, după minivacanţa de 1 Mai

Elevii şi preşcolarii revin de astăzi la ore, după minivacanţa de 1 Mai. Acesta este ultimul modul de cursuri, care se va încheia la data de 20...

Elevii şi preşcolarii au revenit la ore, după minivacanţa de 1 Mai