Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Petre Tobă şi-a dat demisia din funcția de ministru al Afacerilor Interne

Publicat de , 1 septembrie 2016, 17:15 / actualizat: 1 septembrie 2016, 18:52

UPDATE ORA 19:37 – Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunțat joi că a decis să își prezinte demisia din funcție pentru a evita implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri.

Am decis să-mi prezint demisia Primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii. Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate „secret de stat””, a afirmat el, într-un comunicat.


UPDATE ORA 18:54 – Premierul Dacian Cioloș a afirmat joi că ar fi „cel mai bine” ca ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, să își dea demisia.

„Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba în Guvern, cineva care are semnătura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident că în aceste condiții cred că trebuie sau să își dea demisia sau, dacă nu, o să îi cer eu să plece. (…) Este evident că, în aceste condiții, este cel mai bine și pentru dânsul și pentru Guvern ca dânsul să plece”, a spus Cioloș, întrebat cu privire la situația ministrului de Interne, Petre Tobă.

Prim-ministrul a precizat că o să discute în acest sens cu Petre Tobă pentru a vedea ce hotărăște ministrul Afacerilor Interne.

„O să aveți informații astăzi din partea Guvernului legat de acest lucru”, a subliniat Cioloș.

El a spus că nu știe exact despre ce este vorba în cazul dosarului în care este vizat Petre Tobă, însă a subliniat că justiția va decide.

„Nu comentez, pentru că nu știu exact despre ce e vorba. (…) Asta nu înseamnă că respectiva persoană este vinovată. Justiția va decide, dar e vorba în primul rând de moralitate și integritate”, a mai afirmat Cioloș.


Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea președintelui României pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deținut funcția ministerială”, se arată într-un comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES.

Solicitarea referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Tobă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în 1 aprilie 2016, în contextul în care, la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r — prin care au fost trimise în judecată Gabriel Oprea și alte persoane), acesta, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

„Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative. Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzației penale)”, precizează DNA.

Totodată, necesitatea declasificării normativelor menționate are la bază, conform DNA, și prevederile art. 137 din Constituția României, potrivit cărora gestionarea și controlul fondurilor instituțiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

„Lipsa de transparență în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieșit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai DIPI)”, susțin procurorii.

Sursa citată precizează că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.

„Astfel, ministrul Tobă a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării DNA și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative”, se spune în comunicat.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA, precum și un număr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

((agerpres/ FOTO revista22.ro)

Etichete:
Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai
Naţional vineri, 2 mai 2025, 10:30

Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai

Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai. Zilnic acţionează peste 4.500 de jandarmi, iar...

Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai
Prezidenţiale 2025 – Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne
Naţional vineri, 2 mai 2025, 06:53

Prezidenţiale 2025 – Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11...

Prezidenţiale 2025 – Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne
În minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral
Naţional joi, 1 mai 2025, 08:58

În minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral

Astăzi se deschide oficial sezonul estival. Sunt aşteptaţi la mare în minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti, estimează...

În minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral
Peste 550 de salvamontiştii vor patrula pe traseele montane
Naţional joi, 1 mai 2025, 08:55

Peste 550 de salvamontiştii vor patrula pe traseele montane

Minivacanţa de 1 mai aduce mai mult turişti în zona montană. Dispeceratul Naţional Salvamont recomandă 10 reguli esenţiale pentru o drumeţie...

Peste 550 de salvamontiştii vor patrula pe traseele montane
Naţional miercuri, 30 aprilie 2025, 19:09

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop ortodox al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu – pe numele său din buletin Cornel Onilă – a fost condamnat miercuri la opt...

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol
Naţional miercuri, 30 aprilie 2025, 18:37

Ilie Bolojan: Bugetul Apărării va creşte etapizat

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, că ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a fost mandatat să-şi asume în...

Ilie Bolojan: Bugetul Apărării va creşte etapizat
Naţional miercuri, 30 aprilie 2025, 11:26

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, a fost marele câştigător aseară, la Gala Premiilor Gopo. Pelicula a obţinut zece distincţii,...

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo
Naţional miercuri, 30 aprilie 2025, 11:20

Traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte de timp, între orele 8:00 şi 17:00

Agenţia bulgară pentru Infrastructură Rutieră a anunţat că traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte...

Traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte de timp, între orele 8:00 şi 17:00