Ascultă Radio România Iași Live

DNA: Primarul şi viceprimarul oraşului Hârlău, trimişi în judecată

Publicat de Andreea Drilea, 28 aprilie 2016, 11:17

Procurorii DNA Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Cernescu, primar al oraşului Hîrlău, şi a lui Florin Ţăpuşa – viceprimar al aceleiaşi localităţi, pentru mai multe fapte, printre care şi abuz în serviciu.

Redăm mai jos comunicatul de presă de la DNA:

[quote align=”justify” color=”#999999″]
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată

sub control judiciar a inculpaților:
AMARIEI IOAN, la data faptelor șef al Ocolului Silvic Hîrlău, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită (3 infracțiuni),
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (7 infracțiuni),
– fals intelectual,
– instigare la fals intelectual (4 infracțiuni),

CERNESCU CONSTANTIN, primar al orașului Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni),
– instigare la fals intelectual,

ȚĂPUȘĂ FLORIN, viceprimar al orașului Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

VĂTAVU MIHAI, la data faptei, șofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

și în stare de libertate a inculpaților:

SIMIONESCU DUMITRU, la data faptei șef al poliției Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

DULGHERU PAVEL, la data faptei consilier superior în cadrul Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Suceava (actuala Gardă Forestieră), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MARIAN DUMITRU, GHEORGHIȚEANU LIVIU VASILE, CURCĂ CONSTANTIN și SAVA CARMEN AMELIA, la data faptelor membri ai comisiei de recepție, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie–august 2014, inculpatul Amariei Ioan, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău și reprezentant al achizitorului – Direcția Silvica Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase, care au constat în:

– 3 uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău,
– neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia.

Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face demersurile necesare la Direcția Silvică Iași, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător.

În luna august 2014, inculpatul Amariei Ioan i-a pretins martorului denunțător 10.000 de lei din suma pe care acesta din urmă urma să o obțină din contractul respectiv.

În perioada septembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai multe persoane, printre care și pe inculpatul Cojocaru Constantin, să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Beneficiari ai materialului lemnos dobândit în condițiile de mai sus au fost printre alții și inculpații Cernescu Constantin și Simionescu Dumitru, care l-au instigat pe șeful Ocolului Silvic Hîrlău să acționeze în maniera arătată.

Într-una dintre situații, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vătavu Mihai, șofer personal al acestuia, care a ridicat și transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era.

Mai mult, la data de 11 august 2015, șeful Ocolului Silvic Hîrlău, împreună cu inculpatul Dulgheru Pavel, în calitate de consilier superior în cadrul Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Suceava (actuala Gardă Forestieră), nu au dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată, de către acesta din urmă, transportând materialul respectiv fără documente legale.

Acționând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu de 15.228, 73 lei Direcției Silvice Iași, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos.

La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Cernescu Constantin, în calitate de Primar al Orașului Hîrlău, a dispus și l-a determinat pe inculpatul Marian Dumitru să întocmească un proces verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.

Ulterior, inculpații Marian Dumitru, Gheorghițeanu Liviu Vasile, Curcă Constantin și Sava Carmen Amelia, în calitate de membri ai comisiei de recepție, au întocmit documentul respectiv cu mențiunile de mai sus, creând astfel o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.

În cursul anului 2015, inculpatul Țăpușă Florin a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hîrlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt a două societăți comerciale, s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele firmelor și a efectuat plăți către angajați.

În aceeași perioadă, inculpatul Țăpușă Florin, în calitate de viceprimar al orașului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 lei, expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local.

În aceeași calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activități de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Simionescu Dumitru, Cernescu Constantin, Țăpușă Florin și Amariei Ioan.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpatul Cojocaru Constantin un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Cojocaru Constantin a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

[/quote]

(Agerpres, pna.ro/FOTO arhivă bittv.info)

Etichete:
Prezidenţiale 2025 – BEC atrage atenţia că e interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 13:16

Prezidenţiale 2025 – BEC atrage atenţia că e interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot

UPDATE –  Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat sâmbătă că a fost sesizat de Biroul Electoral Central cu privire la...

Prezidenţiale 2025 – BEC atrage atenţia că e interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot
SUA exclud România din programul de călătorie Visa Waiver
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 12:41

SUA exclud România din programul de călătorie Visa Waiver

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite, în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat ieri desemnarea României în programul...

SUA exclud România din programul de călătorie Visa Waiver
Botoşani: Circa 5.000 de pachete de ţigări descoperite de poliţiştii de frontieră pe raza localităţii Bobuleşti
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 12:34

Botoşani: Circa 5.000 de pachete de ţigări descoperite de poliţiştii de frontieră pe raza localităţii Bobuleşti

Aproximativ 5.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă, în valoare totală de aproximativ 50.200 de lei, au fost descoperite de poliţiştii de...

Botoşani: Circa 5.000 de pachete de ţigări descoperite de poliţiştii de frontieră pe raza localităţii Bobuleşti
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a lansat campania „De la abandon la succes”
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 12:27

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a lansat campania „De la abandon la succes”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a lansat campania „De la abandon la succes”. Aceasta îşi...

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a lansat campania „De la abandon la succes”
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 10:57

Galaţi: Mită de 500 de lei, oferită poliţiştilor de un şofer care nu a respectat culoarea roşie a semaforul

Un şofer din Bucureşti este cercetat pentru dare de mită, după ce a încercat să le ofere poliţiştilor 500 de lei pentru a scăpa de pedeapsa...

Galaţi: Mită de 500 de lei, oferită poliţiştilor de un şofer care nu a respectat culoarea roşie a semaforul
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 10:55

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu

Muzeul Judeţean Botoşani organizează duminică, 4 mai 2025, începând cu orele 13.00, comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui...

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 09:27

Germania: Mai multe persoane au fost rănite după ce o maşină a intrat într-o mulţime de oameni în centrul oraşului Stuttgart

Mai multe persoane au fost rănite, unele grav, după ce o maşină a intrat într-o mulţime de oameni în centrul oraşului Stuttgart, în...

Germania: Mai multe persoane au fost rănite după ce o maşină a intrat într-o mulţime de oameni în centrul oraşului Stuttgart
Prim plan sâmbătă, 3 mai 2025, 09:15

Suceava: Zece percheziţii efectuate de poliţişti în dosarul furtului unui milion de euro dintr-o locuinţă

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au efectuat zece percheziţii...

Suceava: Zece percheziţii efectuate de poliţişti în dosarul furtului unui milion de euro dintr-o locuinţă