Conferință la Palat susținută de Pr. Constantin Necula: „Imagine și Simbol în Cultura Cucuteni. O privire dinspre Estetică asupra Arheologiei”

Publicat de Gabriela Rotaru, 4 iulie 2025, 10:44
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță o nouă serie de evenimente, sub genericul „Conferință la Palat”.
Miercuri, 9 iulie 2025, de la ora 17.00, în Sala Voievozilor la Palatul Culturii, va avea loc conferința „Imagine și Simbol în Cultura Cucuteni. O privire dinspre Estetică asupra Arheologiei”, susținută de Pr. Prof. univ. dr. Constantin Necula.
Teolog și pedagog, profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Constantin Necula este, deopotrivă, un fin și pasionat antropolog al lumii contemporane, dar și al lumilor trecute. „În anul Centenar al Palatului, oferim publicului o întâlnire specială cu părintele Constantin Necula, care ne transmite la rândul său o invitație de a ne lăsa inspirați de istorie. Pentru vizitatorii noștri este o ocazie în plus de a descoperi informații despre valorosul patrimoniu Cucuteni, expus la Muzeul de Istorie a Moldovei”, subliniază Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Atent la zbuciumul vieții cotidiene, la modul de raportare al ființei umane la divinitate, dar mai ales la modul în care ne manifestăm față de aceasta, părintele Necula este un cunoscător avizat al omului antic și medieval, în spiritul înțeles de marii istorici ai acestor timpuri, dar și al omului preistoric, pe care îl putem înțelege doar parțial, grație descoperirilor arheologice, ca rezultat al eforturilor de descifrare a fascinantelor imagini și simboluri, transmise peste milenii.
„Și pentru că în niciun timp istoric, culoarea, geometria și mișcarea nu s-au împletit mai armonios ca în creația ceramică a lumii preistorice, părintele Necula a căutat să cunoască și să înțeleagă imaginea și simbolurile din cultura Cucuteni, pe care binevoiește să ni le prezinte dintr-o perspectivă estetică, așa cum le-a găsit exprimate pe lutul arheologic”, afirmă dr. Senica Țurcanu, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei.
Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.