ANCAAR Iași: Adulții cu autism mai vizibili în comunitate

Publicat de Gabriela Rotaru, 6 mai 2025, 17:42 / actualizat: 6 mai 2025, 19:03
Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia Ancora Salvării, comunică finalizarea proiectul „Adulţii cu autism, persoane vizibile în comunitate”.
Proiectul a fost finanţat prin programul În Stare de Bine, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile și s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie 2024 – 30 aprilie 2025. Bugetul proiectului a fost de 189.110 de lei și scopul acestuia a fost facilitarea adaptării în comunitate pentru 24 de tineri și adulți cu TSA, prin terapii personalizate, sprijin în dezvoltarea autonomiei și activități menite să reducă excluziunea socială și să îmbunătățească calitatea vieții.
Activități și rezultate în cifre:
• 80 sesiuni de terapie ocupațională
• 75 sesiuni pentru formarea autonomiei personale și sociale
• 88 sesiuni de stimulare cognitivă
• 76 sesiuni de dezvoltare motrică
• 20 sesiuni de terapie prin sport și mișcare în grup
• Minimum 2 sesiuni individuale de sport/săptămână pentru fiecare beneficiar
În cadrul proiectului au fost desfășurate 2 campanii de conștientizare:
• Pe data de 3 decembrie 2024, pentru marcarea Zilei Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, au fost organziate un spectacol și o expoziție la Casa de Cultură Târgu Frumos, la care au fost peste 200 de participanți. La final, aceștia au realizat o fundă umană în semn de solidaritate cu persoanele cu dizabilități.
• Pe data de 2 aprilie 2025, pentru marcarea Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului au fost organizate o serie de activități:
o Iluminarea în albastru a 5 clădiri din Iași
o Expoziție de lucrări realizate de beneficiarii ANCAAR Iași
o Atelier de gătit brioșe: 60 brioșe realizate de beneficiari, împreună cu studenții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației Iași. Acestea au fost oferite spre vânzare către 3 firme de IT ieșene.
O altă activitate a proiectului a constat în organizarea unor workshopuri de formare. Acestea au fost susținute de 2 formatori din Olanda, cu expertiză în autism:
• 4 sesiuni de formare (2 în Târgu Frumos, 2 în Iași)
• Peste 200 de participanți – cadre didactice din învățământul de masa și cel special, specialiști și părinți
Proiectul a evidențiat nevoia urgentă de servicii specializate pentru adulții cu autism, dar și potențialul acestora de a fi membri activi și valoroși ai comunității. (Comunicat ANCAAR Iași)