Livezile din ţară au fost afectate de îngheţul târziu

Publicat de Andreea Drilea, 9 mai 2025, 14:58
Vremea rece din această primăvară a creat probleme în multe livezi din ţară. Fermierii din judeţul Vaslui au început să depună înştiinţări la autorităţile locale privind pierderile provocate de îngheţul din luna aprilie.
Alina Darie: Până în prezent, fermierii care deţin livezi în judeţul Vaslui au raportat pierderi semnificative ale producţiei de pe o suprafaţă de 307 hectare de pomi fructiferi. Îngheţul din această primăvară a afectat mai multe specii de pomi, iar fermierii speră să obţină sprijin din partea statului. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vaslui dau asigurări că fermierii vor fi despăgubiţi.
Gigel Crudu, director: Spre deosebire de celelalte domenii de activitate, în agricultură producătorii se confruntă cu factorii naturali. Aceştia influenţează fie în mod pozitiv, fie negativ, iată, cum s-a manifestat acum îngheţul târziu de primăvară şi prin urmare este un domeniu de activitate foarte dificil. Aici stăm la influenţa factorilor naturali.
Reporter: Fermierii susţin că temperaturile scăzute au afectat anumite specii de pomi şi până la 100%. Inginerul Bogdan Manea, reprezentantul uneia din cele mai mari ferme pomicole din judeţ.
Bogdan Manea: Plantaţia a fost afectată destul de tare. Caisul e afectat 100%. -6 grade am avut. E gutuiul care şi acesta e cam 90% compromis. Cireşul cam 90%-95% sunt afectaţi, în special soiurile acestea noi apărute acum: Regina, Cordia. Soiurile noastre autohtone Van şi Stella, de care toată lumea ştie şi toată lumea are în curţi, au scăpat.
Reporter: În judeţul Vaslui sunt în prezent pe rod 1.800 de hectare de livezi, din care 557 de hectare de cireş şi vişin, 550 de hectare de măr şi peste 500 de hectare cu pruni.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro