Iașul devine capitala inovării, creativității și inventicii, prin EUROINVENT 2025 (8 – 10 mai)

Publicat de Gabriela Rotaru, 7 mai 2025, 15:14
Mâine, 8 mai, începe EUROINVENT – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, unul dintre cele mai apreciate evenimente din Europa în domeniul inventicii, creativității și inovării. Ceremonia de deschidere va avea loc la ora 11,00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași.
În paralel cu expoziţia de inventică, se desfășoară și Conferinţa Internaţională de Cercetări Inovative (ICIR 2025, ediţia a XI-a), Salonul de carte tehnico-ştiinţifică, artistică şi literară, workshopuri diverse. De asemenea, pe 6 mai, Galeria de Artă Transdisciplinară ALCHIMIA de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a găzduit expoziția de arte vizuale EUROINVENT 2025 – Creative Intelligence a profesorilor Facultății de Arte Vizuale și Design de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Aflat la cea de-a VII-a ediție, EUROINVENT devine în fiecare an locul în care se întâlnesc inventatori, cercetători, profesori și antreprenori din zeci de țări.
Vor fi expuse peste 600 de invenții, proiecte de cercetare și aplicații inovative din diverse domenii (inginerie, medicină, agricultură, mediu, artă aplicată, educație șa).
Manifestarea nu se adresează doar specialiștilor, dimpotrivă, este un eveniment deschis publicului larg, care promovează știința, creativitatea și curiozitatea. Vizitatorii pot putea descoperi tehnologii de ultimă oră, pot interacționa direct cu inventatorii, având astfel posibilitatea de a înțelege mai bine rolul cercetării și științei în viața de zi cu zi.
Evenimentul se va încheia sâmbătă, 10 mai, printr-o ceremonie în cadrul căreia cele mai bune invenții și cercetări vor fi recompensate cu premii recunoscute la nivel international.
EUROINVENT este organizat de Forumul Inventatorilor Români, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, EUROPE DIRECT Iasi (structură-gazdă: Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, în parteneriat cu numeroase organizații internaționale, cu susținerea Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. (Radio Iași)