Geneva: Membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au votat în favoarea unui acord global privind gestionarea pandemiilor

Publicat de Gabriela Rotaru, 20 mai 2025, 05:53 / actualizat: 20 mai 2025, 9:47
UPDATE, 20 mai – Membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au votat în favoarea unui tratat global potenţial inovator privind îmbunătăţirea pregătirii pentru eventuale pandemii.
124 de ţări au votat în favoarea acordului, după ce Slovacia a solicitat organizarea votului, în condiţiile în care premierul său sceptic privind vaccinul împotriva COVID-19 a cerut ţării sale să conteste adoptarea acordului. Nicio ţară nu a votat împotrivă, în timp ce 11 ţări, printre care Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia şi Iran s-au abţinut.
Proiectul de acord, care abordează inechităţile structurale cu privire la modul în care sunt dezvoltate medicamentele sau vaccinurile şi instrumentele de sănătate, va fi adoptat oficial marţi, în sesiune plenară la adunarea de la Geneva.
Cu toate acestea, nu va intra oficial în vigoare până când nu se va negocia o anexă privind partajarea informaţiilor despre agenţii patogeni, care ar putea dura până la doi ani, după care statele vor trebui să ratifice acordul.
Adunarea anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se deschide astăzi, la Geneva, având pe agendă adoptarea formală a tratatului pandemic internaţional, transmite DPA.
Dezvoltat cu o viteză record, ca răspuns la ‘lecţiile’ învăţate din pandemia COVID-19, acordul îşi propune să prevină haosul observat la scară globală şi să asigure o mai bună distribuţie a vaccinurilor în cazul unor crize de sănătate viitoare.
Tratatul urmează să fie adoptat în mod formal marţi. Unele detalii controversate rămân nerezolvate şi urmează să fie negociate în mod separat de-a lungul anului viitor în cadrul unei anexe la tratat. Printre acestea se numără, spre exemplu, modul în care producătorii de vaccinuri obţin patogenii cu potenţial pandemic şi ce primesc în schimb ţările care pun la dispoziţie aceşti patogeni.
La adunarea OMS participă delegaţi din cele 194 de state membre şi este principalul organism de decizie al OMS.
Statele Unite ale Americii au anunţat că vor ieşi din OMS la începutul anului viitor, o decizie care va avea ca rezultat tăierea a aproape o cincime din bugetul agenţiei ONU pentru sănătate. În răspuns, OMS a anunţat deja o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor, printrecare şi reduceri de personal.
În acest context, duminică, Germania a anunţat că îşi va mări contribuţia la OMS cu 10 milioane de euro. Germania a susţinut deja OMS cu aproximativ 290 de milioane de euro în 2024 şi 2025, conform datelor guvernamentale, mai notează DPA. (agerprres/ FOTO radioiasi.ro)