Medicină și farmacie, la Roman, prin medici implicați și în viața cetății – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 IULIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2025, 07:03 / actualizat: 18 iulie 2025, 10:02
În ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, stăm de vorbă cu muzeograf Iulia Butnariu de la Muzeul de Istorie Roman din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț.
Concret, facem popas în incinta Casei Fălcoianu, punct muzeal de pe strada Cuza Vodă, Nr. 20, Roman. Clădirea este în componența Muzeului de Istorie din Roman. Clădirea este monument istoric, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din Ținutul Neamțului.
Muzeograf Iulia Butnariu ne prezintă zestrea muzeului, cu accent pe expoziția dedicată istoriei Medicinei și Farmaciei din ținutul în care facem popas.
Spre finalul emisiunii, împreună cu doamna Iulia Butnariu vorbim despre biografia și realizările doctorului Epifanie Cozărescu, figură emblematică a veții medicale și culturale romașcane, fondatorul Colecției Societății de Istorie a Medicinei și Farmaciei din Roman.
Până atunci, în exclusivitate, aflăm amănunte concrete despre conținutul expoziției, cu accent pe biografia medicului Mihail Burada (Iași, 1841 – plecat în „satul stelelor” în anul 1918, Roman). Mihail Burada – medic, compozitor, pianist, membru-fondator și președinte al Societății Culturale „Miron Costin” din Roman, frate al vestitului istoriograf Teodor T. Burada.
Mihail Burada a compus lucrări inspirate din folclorul nostru, acestea fiind apreciate de către compozitorul, dirijorul, profesorul, criticul de muzică Eduard Caudella.
Doctorul Alexandru Vasiliu (1859-1913) și obiectele din zestrea sa, expuse în incinta încăperii pe unde astăzi ne plimbăm pașii (n.n. Casa Fălcoianu, Roman, Neamț) și orizontul cultural pe care-l aveau medicii la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, medici implicați în viața cetății, alte subiecte despre care aflăm amănunte.
Dragi prieteni, invitată a ediției de astăzi a emisiunii noastre este doamna Iulia Butnariu, muzeograf, Muzeul de Istorie Roman din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț.
Facem popas, după cum bine știți, în incinta Casei Fălcoianu, punct muzeal situat pe strada Cuza Vodă, Nr. 20, Roman, județul Neamț.
În cele ce urmează, doamna Iulia Butnariu ne prezintă viața și contribuțiile de-a lungul timpului a trei importanți medici la viața cetății romașcane și nu numai.
Piesele din zestrea pe care ne-o prezintă invitatul ediției sunt în strânsă legătură cu evenimentele majore din istoria României, spunându-ne că „nu ai cum să separi viața medicală de viața cetății”.
În centrul atenției ne sunt medicii – Vafrino Marini, deschizătorul drumului spre marea chirurgie la Roman; Constantin Mârzescu, cel care a trăit între anii 1879-1929, considerat primul doctor care a efectuat operații de cancer genital la Iași, recunoscut pentru devotamentul și conștința de care dădea dovadă în actul medical, respectiv medicul Nicolae Fălcoianu, medic militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, activând ca director al Spitalului Militar din Roman, subiecte despre care aflăm amănunte, în exclusivitate, de la muzeograf Iulia Butnariu.
Muzeograf Iulia Butnariu în ultima secvență audio pe care o postăm, ne povestește despre Epifanie Cozărescu (24 ianuarie 1914 – 4 martie 2010), medic renumit, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul istoriei medicinei și farmaciei. Epifanie Cozărescu s-a născut la Cernăuți, a urmat studiile la Facultatea de Medicină din Iași, devenind doctor în științe medicale în anul 1941 cu teza intitulată Leziuni medulare și rănile de coloană vertebrală.
A fost pasionat de istoria medicinei și a creat Muzeul Medico-Farmaco-Istoric al Spitalului din Roman, contribuind semnificativ la conservarea patrimoniului medical românesc.
Epifanie Cozărescu a fost președinte de onoare al Societății de Istorie a Medicinei și Farmaciei din Roman, Neamț și cetățean de onoare al orașului. Doctorul Epifanie Cozărescu a fost pasionat de literatură, de istoria medicinei, de fotografie, implicat în viața cetății rămâne o personalitate în comunitatea medicală și culturală din România. Este recunoscut pentru dedicarea sa în slujba semenilor și pentru eforturile de a păstra vie istoria medicală a țării, un alt subiect despre care aflăm mai multe amănunte.
Referitor la cele prezentate, încheiem prin câteva proverbe spuse de către Hippocrates din Kos, cel mai vestit medic al Greciei antice și considerat „părintele medicinei” ca recunoaștere a contribuțiilor sale ca fondator al Școlii Hipocratice de Medicină, prin care a stabilit medicina ca profesie distinctă de alte domenii: „Sufletul e acelaşi în toate fiinţele vii, deşi corpul fiecăreia e diferit”; „Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea”; „Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 18 IULIE 2025, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN